Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Lecţii de viaţă... agricolă

Publicat: 12 martie 2017 - 15:10
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

„Omul din greşeli învaţă. Dar trist este faptul că învaţă de multe ori greşit!” Realitatea este evidentă. De văzut, vedem. De auzit, auzim. Mare atenţie însă la ceea ce înţelegem!

Mersul vremii influenţează puternic parcursul vegetativ al plantelor. Toamna trecută a fost ploioasă şi rece. Iarna a fost mai rece decât iarna anului agricol precedent şi fără ferestre climatice în care plantele să vegeteze. Consecinţa este că plantele sunt într-o fază de vegetaţie mult mai în urmă comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Situaţia este ilustrată comparativ în foto 1 (anul agricol 2015 - 2016, Buziaş) şi foto 2 (anul agricol 2016 - 2017, Timişoara), imaginile arătând starea de vegetaţie a grâului în acest an şi în anul trecut, semănatul fiind făcut în aceeaşi perioadă, după aceeaşi plantă premergătoare.
Trebuie lămurită o diferenţă dintre cele două situaţii: preluvosolul este un sol mai rece şi cu o fertilitate mai redusă decât cernoziomul. Practic, în acest an agricol, în 02 noiembrie nu ar mai fi fost posibil semănatul la Buziaş, pe preluvosol. Diferenţa dintre cele două situaţii este dată de specificul climatic al toamnei şi al iernii.

1mar1Click pe poza pentru galerie!

Dar cât de rece a fost toamna anului trecut?
Evoluţia climatică a lunii noiembrie 2016 este prezentată în grafic. În ansamblu, luna noiembrie a fost mai rece şi mai umedă. Perioadele mai reci au alternat cu perioade mai calde decât mediile multianuale. Însă şi aici situaţia trebuie văzută în context. Perioada mai rece, chiar cu temperaturi negative noaptea, de la începutul lunii noiembrie a venit după un octombrie umed şi mai răcoros. Perioada mai rece s-a suprapus şi cu o perioadă de ploi. Un sol plin de apă are o constantă termică mai mare decât un sol cu umiditate normală, deci se încălzeşte mai greu. Perioada cu zile mai frumoase din a doua jumătate a lunii noiembrie a fost de fapt o perioadă cu temperaturi peste 10oC câteva ore pe zi (dar insuficiente pentru a încălzi solul şi a provoca o evaporaţie semnificativă) şi cu nopţi reci.
A urmat o iarnă fără ferestre de vegetaţie, iar situaţia actuală din câmp este uşor de văzut.

Semănatul mai devreme poate fi o soluţie pentru a evita asemenea situaţii?
În foto 3 (anul agricol 2016- 2017, semănat la 15 septembrie) şi foto 4 (anul agricol 2013 - 2014, semănat la 22 septembrie) sunt prezentate alte două situaţii comparative. Pentru ambele situaţii epoca optimă de semănat este 05 - 20 octombrie. Calitatea lucrului este evidentă, fertilizarea s-a făcut.
În foto 4 este prezentată starea la 10 februarie 2017 a unei culturi de grâu semănată în 15 septembrie 2016. Foarte devreme, comparativ cu epoca optimă. Si totuşi, după specificul acestui an, plantele nu sunt foarte dezvoltate. Sunt chiar cu ceva mai în urmă decât într-un an normal.
În foto 4 este prezentată starea la 20 noiembrie 2013 a unei culturi de grâu semănată în 22 septembrie 2013. Toamna a fost lungă şi caldă. Plantele au crescut foarte mult, depăşind 35 cm. Lanul a fost puternic infestat cu făinare şi a apărut şi rugina brună. Au fost necesare tratamente fitosanitare. Parţial s-a încercat cosirea lanului, cu rezultate bune. Peste iarnă, foliajul prea mare a fost distrus de frig (fără ca plantele să piară), stânjenind reluarea vegetaţiei. A fost necesar păşunatul tehnologic, de această dată oile au fost necesare. Plantele s-au refăcut, producţia a fost bună, dar nu la nivelul din lanurile semănate în jurul datei de 10 octombrie.
Deci, cum este mai bine? Epoca optimă rămâne epocă optimă! Pentru această perioadă trebuie pregătit semănatul şi în această perioadă trebuie acţionat cu toate forţele. Este posibilă decalarea limitată în avans a epocii optime, dar numai pentru anumite soiuri care suportă mai bine o toamnă lungă.

Atenţie la sensibilitatea soiurilor alese
Piaţa autohtonă a fost inundată de o multitudine de soiuri de grâu. Cred că dacă un fermier ar fi fost întrebat acum 15 ani câte soiuri de grâu sunt în Europa, ar fi spus o cifră mai mică decât numărul de soiuri prezente acum în piaţa din România.
Până aici, avantaj fermier: are de unde alege. Dacă nu „alege” la întâmplare. Totuşi, trebuie o rânduială şi în luarea în cultură a soiurilor noi, pentru a evita surprize neplăcute. Soiul din foto 5 (anul agricol 2016 - 2017. Soi mediteranean, semănat
după 20 octombrie) se află de circa trei ani în cultură în partea de vest a ţării. Cu producţii foarte bune. Însă specificul acestui an a arătat o sensibilitate la frig a acestui soi (săgeţile roşii indică creşteri afectate) în situaţia în care a intrat neînfrăţit în iarnă. Rămâne de văzut dacă şi cum va recupera. Oricum, atenţie la prioritatea de semănat pentru acest tip de soiuri!
Recomandarea veche rămâne valabilă: O.C.S. - ochii cât sarmalele!

Text şi foto:
Octavian şi Mirela GULER


Articol publicat in revista Ferma nr. 4 (187) din 1-15 martie 2017

Vizualizat: 489 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?