Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Las' că merge şi-aşa!

Publicat: 11 iunie 2019 - 16:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Da, poate că merge... o perioadă limitată în timp şi în spaţiu. Însă fie că vorbim de cultura mare, de fermele zootehnice sau horticole, de micile sau mai marile afaceri agricole, experienţa ultimilor ani aproape că strigă în gura mare: AŞA NU MAI MERGE!

Nu mai avem primăvară, soarele şi căldura au devenit o raritate, ploile cele mult râvnite şi cerute acum nu mai contenesc... Cine să ne mai ştie? Devine din ce în ce mai clar că agricultura fără tehnologia adecvată este doar un hobby mult prea costisitor.
Schimbările climatice se manifestă evident în ultimii ani şi adaptarea la noile condiţii trebuie să se producă mai rapid decât ne-am fi dorit. Dar cu vremea nu te joci. Te adaptezi sau laşi totul în voia sorţii. Varianta din urmă nu înseamnă "a face agricultură" ci e calea sigură şi aproape premeditată spre faliment. Spun toate acestea din perspectiva jurnalistului care observă, adună informaţii şi compară.

grau-spic_b

Trecem printr-o perioadă în care hazardul bate şi cea mai optimistă prognoză. Într-o zonă din ţară e, culmea, secetă, în timp ce judeţe întregi se confruntă cu inundaţii care dau totul peste cap, inclusiv agricultura. Nu e timp de lamentări. Specialiştii, firmele furnizoare de inputuri au început deja adaptarea soiurilor, hibrizilor şi a măsurilor de protecţie la noile condiţii climaterice. Câmpul are nevoie de tehnologie care să asigure, pe cât posibil, un echilibru între nevoia de apă şi... prea multă apă! Între căldura excesivă şi temperaturile mult prea scăzute din această decadă. Experienţa proprie a agricultorului este de departe cea mai eficientă metodă de adaptare însă, din păcate, costă prea mult!

Între "a sta cu mâinile în sân" şi "a face ceva, chiar dacă aparent puţin" e diferenţă mare. Faptul că stăm şi contemplăm dezastrul fără a interveni cu nimic ne face la fel de vinovaţi, pe fiecare dintre noi. Cam aşa am început şi cu proiectul "Susţinem Învăţământul Preuniversitar Agricol". A trecut un an de când priveam cu oarecare neîncredere viitorul liceelor agricole şi părea aproape imposibilă găsirea unor metode de încurajare a tinerilor să rămână în ţară. Dar cu insistenţe şi multă muncă lucrurile încep să se schimbe în mai bine şi elevii încep să înţeleagă importanţa lor ca specialişti pe piaţa muncii în agricultură. Nu am făcut minuni, dar nici nu am stat spunând "las' că merge şi-aşa".
Aceasta este povaţa textului de faţă. Nu sunt eu în măsură să vin cu sfaturi tehnologice pentru fermieri, dar pot să vă spun că fiecare pas înainte contează. Se adună efort cu efort şi până la urmă fiecare demers se concretizează. Aşa cum avem nevoie de specialişti şi lucrători în agricultură şi susţinem liceele agricole să-i pregătească, aşa avem nevoie şi de o agricultură performantă, care să producă mult, calitativ şi la costuri reduse, indiferent de vreme şi de vremuri!

"Consolidarea agriculturii trebuie să se sprijine pe puternice organizaţii de cercetare ştiinţifică, de învăţământ agronomic, de educare agricolă a ţărănimii, de credit agricol, de valorificare superioară a producţiei; pe ridicarea satului sub toate formele" - Gheorghe Ionescu Şişeşti.

Vizualizat: 1155 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?