Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

La vremuri noi, soluţii de când lumea! Pioneer prezintă tehnologia CRISPR-Cas!

Publicat: 09 mai 2017 - 18:55
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Astăzi, 9 mai, de Ziua Europei, specialiştii Pioneer şi-au propus să aducă în atenţia presei o nouă tehnologie de ameliorare a plantelor care să vină în întâmpinarea nevoilor fermierilor.

Fermieri care se confruntă cu fenomene naturale extreme, dar şi cu tot soiul de alte provocări. Editarea genomului prin tehnologia CRISPR-Cas se bazează pe un fenomen întâlnit în natură. Mai précis, în natură se întâmplă de multe ori ca din cauza unui stres sau a tot felul de alţi factori lanţul ADN să se rupă. Apoi, tot natural, acesta să se repare de la sine. Cu oarece mici modificări. Uneori în bine, alteori în mai puţin bine.

Acum 12 ani s-a descoperit o modalitate prin care ADN – ul poate fi tăiat cu ajutorul unei enzime. Acest fenomen a fost observat din întâmplare, apoi a început să fie studiat. Posibilitatea de a interveni în ADN, prin tăierea sa exactă cu ajutorul unei enzime foarfecă, ghidată cu ajutorul unei particule ghid de ARN, a permis scoaterea sau introducerea unei gene care să amelioreze organismul este ceva care poate schimba în bine atât lumea plantelor cât şi cea a animalelor. Inclusiv ADN-ul uman, desigur. Chiar şi înlocuirea unei gene cu o alta care să aducă o rezistenţă la un factor de stres.

taiere-adn_b

Deşi sună un pic ciudat, practic nu e vorba de un OMG, deoarece nu se intervine în genom (totalitatea genelor dintr-un anumit organism care îi asigură identitatea) ci doar se şterge ceva din informaţia genetică care creează probleme sau se adaugă (editare) o genă care să aducă o creştere a toleranţei faţă de ceva (secetă, boli foliare etc.) de la un organism cu acelaşi genom. Adică un fel de transplant de gene de acelaşi fel la nivelul ADN (cum ar fi eliminarea unui rinichi bolnav şi sau înlocuirea sa cu unul mai puternic).

arlo-thompson_b

Prin tehnologia CRISPR-Cas se poate îmbunătăţii o plantă fără să se introducă ADN de la o altă specie. „Este o continuare a ceea ce au început să facă oamenii când au domesticit prima dată plantele – selectarea plantelor care prezentau caracteristici de interes, cum ar fi potential de producţie mai mare, rezistenţă la boli, păstrare mai bună sau nutriţie îmbunătăţită. CRISPR-Cas este o “unealtă” care poate să ne ajute să ţinem pasul cu cererea crescândă pentru soluţii în agricultura sustenabilă”, a susţinut dr. Arlo Thompson, director de cercetare pentru Europa al Pioneer.

Acesta a făcut o prezentare destul de exhaustivă a tehnologiei şi a încercat să răspundă la întrebările presei cu un zâmbet de cercetător cu un tată fermier. Este născut în Minenesota şi de 13 ani este director de cercetare în cadrul Pioneer.

Tot dr. Arlo Thompson a prezentat că Pioneer are o platforma bazată pe CRISPR-Cas, cu ajutorul căreia dezvoltă seminţe cu o rezistenţă sporită la mediul înconjurător, mai productivă şi sustenabilă. De altfel Pioneer a anunţat la începutul anului intenţia de a comercializa hibrizi de porumb ceroşi, ca un prim produs obţinut cu CRISPR-Cas, care sunt în stadiul de testare în câmp şi de revizuire conform reglementărilor. Asta într-un orizont 2020.

Tehnologia are aplicabilitate la toate culturile Pioneer de interes, precum porumb, soia, rapiţă, grâu şi orez. Dar, pe larg, în revista Ferma.

Vizualizat: 1825 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?