Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

La Galaţi, EVALUAREA PAGUBELOR este în PRIM-PLAN

Publicat: 08 mai 2017 - 08:35
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

„Fermierii gălăţeni îşi ling rănile după valul de îngheţ şi de ninsoare de la sfârşitul lunii trecute”, ne-a declarat un cunoscut cultivator. Şi are dreptate. Asociaţia Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice Galaţi (ACCPT), al cărei preşedinte este Petre Grigore, a anunţat autorităţile locale, respectiv, Direcţia Agricolă, Prefectura şi Primăria, să constituie acele comisii pentru evaluarea pagubelor şi să ia măsurile care se impun în aceste situaţii.

„Am înţeles de la fermierii din judeţ că porumbul care a răsărit a murit, a rezistat totuşi floarea-soarelui, iar în zonele joase este exces de umiditate. Au intrat în funcţiune staţiile de desecare ale ANIF care au scăzut nivelul apei din reţeaua de canale. În rest, culturile sunt întârziate în creşterea şi dezvoltarea vegetativă. În orice caz, pagube sunt. Acuma cât de mari şi multe le vedem la recoltat”, ne-a declarat Petre Grigore.

Excesul de apă muşcă din recoltă
În ferma liderului gălăţean, problema este legată de culturile de floarea-soarelui şi sfecla de zahăr. „Am avut exces de umiditate, avem pierdere de plante, să vedem cât vor fi pagubele pentru că nu s-a finalizat încă răsărirea culturilor. Am avut zăpadă de 50 cm; practic, apa a staţionat pe culturi în jur de opt zile! Sfecla de-abia răsărise, a dat zăpadă peste ea! Am cultivat 36 de hectare, 110 de floarea-sosarelui şi câteva zeci de hectare cu soia”, a susţinut fermierul.

Petre Grigore a discutat cu femierii din Vânători, un puternic bazin horticol din apropierea municipiului, despre calamitarea culturilor legumicole. Cartoful care răsărise a fost distrus de fenomenele meteo extreme, a trebuit să dea noi lăstari, deci, fără urmă de îndoială, va fi pierdere de producţie.
„De pomi nu mai vorbesc; s-a produs degerarea fructelor şi căderea lor. La mine la fermă, a fost un pic mai blând că am avut doar minus 1 grad, într-o singură zi. Dar mai pe terasă a fost greu, s-au înregistrat şi minus trei grade. Sunt pagube importate şi la pomii fructiferi, îndeosebi la speciile de sâmburoase, şi la vie; corzile viţei-de-vie sunt uscate în marea majoritate. Şi căpşunile au fost afectate, cele care au legat s-au brunificat şi au căzut; florile au mai rezistat, dar după toate aparenţele nu vor mai avea dimensiunea normală şi, bineînţeles, aceeaşi calitate”, a explicat liderul fermierilor din Galaţi.
Acesta a ţinut să precizeze că în decursul celor aproape 40 de ani de agricultură, doar în doi ani s-a confruntat cu un fenomen asemănător, zăpadă în aprilie, în 1984 şi 2004 pe 12.04.

Fiscul ignoră marii fermierii
Petre Grigore este nemulţumit şi din altă pricină. „Spre suprinderea noastră, Ordinul Ministrului Agriculturii privitor la constatarea pagubelor face referire ca în comisii să facă parte inspectorii fiscali, dar numai pentru producătorii agricoli care au norma de venit. Despre societăţile comerciale, niciun cuvinţel. La noi ar trebui Fiscul să vină şi să determine pierderile de producţie, pentru că noi facem producţie comercială! Avem probleme mereu cu ANAF-ul. Nu ne ia în consideraţie, ne taie foarte mult când e vorba de recuperat TVA. Mi s-a întâmplat şi mie, nu o dată”, ne-a declarat preşedintele ACCPT Galaţi.

Vizualizat: 1126 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?