Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

La Botoşani, RECOLTATUL RAPIŢEI e abia LA ÎNCEPUT!

Publicat: 03 iulie 2017 - 10:44
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La Botoşani, în primele două zile ale lunii iulie s-a început timid recoltatul la rapiţă. Mai mult de probă şi pentru a regla maşinile de recoltat. 

În judeţul din nordul Moldovei, fermierii nu pun suprafeţe mari de orz; nefiind zootehnia atât de dezvoltată, cultura nu are căutare şi nici nu se recomandă a fi stocată. Dar acolo unde orzul ajunsese la umiditatea de recoltare a fost adunat din câmp cu combina.
“Săptămâna trecută ne-am confruntat cu unele fenomene meteo nefavorabile; în speţă furtună şi grindină, pe arii relativ restrânse. Nu pe suprafeţe extraordinar de mari; nu ce a fost în 2012 şi nici nu ne-am fi dorit”, ne-a declarat ing. Doru Andrici, preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice Botoşani. Cultivatorul

Cultivatorul ne spune că în ferma lui de la Brăieşti, s-a “început de ieri timid la rapiţă, dar de astăzi (3 iulie a.c.) se dă drumul mai din plin. Numai să fie ziua bună de lucru. Toată lumea a aşteptat să treacă valul ăsta de căldură, tropicală”.

recoltat-rapita-2017_b

Cotaţia bursieră s-a blocat pe un preţ jos la rapiţă
Doru Andrici este îngrijorat de preţul rapiţei care se menţine la cotaţii joase. “Toată lumea stă şi se uită pe preţuri şi vede că de o săptămână piaţa la rapiţă este blocată; la 1,47 - 1,48 lei/kg. Cu o săptămână înainte a fost şi la 1,55 lei/kg, cum a crescut MATIF-ul – cotaţiile bursiere franceze - la noi o scăzut. Nu ştim ce se întâmplă în piaţă!”
Fermierul are 100 hectare cultivate cu rapiţă, producţia este bună. “În două zile jumate e gata. Recolta o vând, am făcut un contract pe un preţ mulţumitor. Fac peste 3 tone/ha”, a susţinut liderul cultivatorilor de cereale şi plante tehnice botoşăneni.

Grâul, la porci! Pe preţ mai bun decât cel panificabil!
Cultura de grâu ocupă o suprafaţă de 120 de hectare şi este una mulţumitoare şi liniştitoare.Avem nişte soiuri mai tardive şi cred că debutul treieratului va mai dura vreo 10 zile de acum încolo. Grâul e bun, mă aştept să mă închid cu o medie de 6,5 tone/ha. Eu nu mă plâng, am făcut producţie şi anul trecut. Sunt mulţumiţ!”, a precizat fermierul.
Destinaţia producţiei este clară “la porci, la Kosarom. Am contract cu societatea la un preţ foarte bun, la 65 de bani kilogramul de grâu luat din curte. Anul trecut a fost un puţintel mai mic. Dar pe mine nici nu mă interesează; e mai bun decât vor să-l ia cei pentru panificaţie. Vin cu tot felul de parametri, nu mai ştiu ce indici de calitate să mai scoată să ne jupoaie”.

Culturile de primăvară: “Jos pălăria!”
În ferma lui Doru Andrici, culturile de primăvară sunt foarte bune, se dezvoltă normal pentru perioada în care suntem. Floarea-soarelui şi-a deschis “pălăria”, iar porumbul într-o săptămână maximum scoate spicul. Au apă, sunt hrănite, tratamentele de protecţie fitosanitară făcute la timp. Vremea pare a fi bună; se aşteaptă recoltatul atunci când lanurile fi-vor coapte!

Vizualizat: 2369 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?