Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

KWS şi ClimaControl3 au învins seceta şi la Neamţ

Publicat: 10 octombrie 2017 - 00:49
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pe frumoasele plaiuri nemţene, la ferma Mărgineni a societăţii Business Agro Consulting SRL din Girov, a avut loc un eveniment inedit. Compania KWS împreună cu gazda evenimentului, specialistul Vasile Pop-Silaghi, un vechi colaborator al revistei FERMA, au realizat ”Tabăra de control al secetei”. Un punct de control unde, sub ”umbrela” KWS, au fost prezentate loturi demonstrative cu hibrizi de porumb din gama ClimaControl3, o variantă utilă pentru fermierii din zona Moldovei pentru a lupta împotriva secetei.

Programul a fost deosebit de interesant încă de la deschidere. De la prezentarea ”Taberei de control al secetei”, s-a trecut în câmp, acolo unde fermierii au putut vedea cu ochii lor cum reacţionează hibrizii de porumb ”anti-secetă”, au primit explicaţii cu privire la tehnologia utilizată şi în final au aflat rezultatele de producţie obţinute în condiţii reale de cultivare a geneticii KWS.

Tabăra de control al seceteiClick pe poza pentru galerie!

Şapte hibrizi şi un ghid anti-secetă
Fermierii au primit şi un ghid anti-secetă cu cei zece paşi simpli care trebuie urmaţi pentru a obţine o recoltă bogată, începând cu modul de pregătire a solului şi continuând cu intervenţiile specifice fiecărei etape fiziologice a culturii. Informaţii deosebit de utile, mai ales acum când de la an la an clima se schimbă dramatic pentru evoluţia vegetativă a culturilor agricole.
La acţiunea de la Mărgineni au participat peste 150 de fermieri din zona Moldovei, alături de oficialităţi din domeniul agricol. Ideea de a prezenta genetică performantă şi soluţii tehnice simple, dar practice, sub forma unei ”Tabere de control al secetei” s-a dovedit deosebit de utilă pentru fermieri.
În primul rând, cei prezenţi au putut vedea cu ochii lor cum se comportă hibrizii de porumb în câmp într-un anumit areal, în condiţii reale de secetă, cu aport limitat de apă. Compania KWS a venit în sprijinul fermierului nu numai cu genetică performantă, adaptată la condiţiile deosebit de vitrege ale climei, ci şi cu prezentarea unui concept cu totul nou, şi anume ClimaControl3. Cum primăverile au devenit la fel de calde ca şi verile, iar verile se caracterizează prin temperaturi extreme, provocând un stres termic deosebit plantelor, în ferma Mărgineni s-a optat pentru un grup de hibrizi toleranţi la stresul termic. Hibrizii de porumb din această gamă, şapte la număr, au câteva însuşiri decisive pentru toleranţa lor la secetă, printre care menţionăm vigoare timpurie, creştere rapidă în primele stadii de dezvoltare, rădăcini mai profunde, mai multe rânduri de boabe, greutate mai mare a boabelor. Dar secretul constă şi în abordarea globală a acestei culturi cu privire la tehnologiile aplicate şi mai ales la tratamentele efectuate în condiţii de secetă.
„Merită să reţinem atenţia asupra colaborării noastre în realizarea acestei platforme cu CICh România-Năvodari, reprezentată aici de Cerasela Achim - director comercial, companie care ne-a pus la dispoziţie două sortimente de îngrăşăminte chimice (Cerealfos-Amesal şi Uree NG), reuşind prin aceasta să potenţăm spre maxim producţia genetic superioară a hibrizilor KWS", a precizat Vasile Pop-Silaghi.

Porumbul KWS a compensat deficitul de apă, oferind peste 15 t/ha
Trecând peste caracteristicile hibrizilor din această gamă şi peste verigile tehnologice aplicate pentru a duce recoltele spre maxim, rezultatele de producţie au fost grăitoare şi au dovedit până la ultimul hibrid din această grupă că genetica propusă de KWS poate compensa semnificativ lipsa precipitaţiilor. „Dacă în anul 2014, când în ferma noastră obţineam o producţie record de peste 17 tone/ha la un hibrid max-tech, dar cu un volum de precipitaţii în perioada de vegetaţie, aprilie - august, de 553 mm, în acest an pe platforma KWS ClimaControl am evaluat la doi hibrizi peste 15 tone/ha boabe STAS (15.442 kg/ha la Korvinus!) şi între 11 şi 15 tone/ha la ceilalţi hibrizi testaţi, dar cu un aport natural de precipitaţii de numai 358 mm în perioada similară, din care doar 12 mm în luna august. Diferenţa de aproape 200 mm putea să însemne o scădere semnificativă a producţiei dacă aceşti hibrizi n-ar fi fost adaptaţi genetic la condiţiile vitrege de climă”, a concluzionat Vasile Pop-Silaghi.


HIBRIZII CLIMACONTROL3:
• KWS 2370 (FAO 290) - hibrid simplu, recomandat pentru producţia de boabe, are talia medie, ştiuleţi foarte groşi cu 16-18 rânduri de boabe şi cu peste 34 boabe pe rând. Suportă excelent seceta şi valorifică superior orice nivel al inputurilor;
• KWS 4484 (FAO 380) - hibrid simplu, utilizat pentru producţia de boabe, are talia înaltă, ştiuleţii sunt foarete mari şi groşi, cu 16-18 rânduri de boabe şi cu peste 40 de boabe pe rând;
• Kamparis (FAO 390) - hibrid simplu, utilizat pentru boabe, are talia înaltă, ştiuleţi masivi cu 16 rânduri de boabe; pierde rapid apa din bob;
• Kapitolis (FAO 410) poate fi utilizat atât pentru producţia de boabe, cât şi pentru siloz. Planta viguroasă are talia înaltă şi inserţia ştiuleţilor medie, precum şi foliaj bogat;
• Balasco (FAO 420) este utilizat pentru producţia de boabe şi pentru siloz; planta are o talie foarte înaltă cu inserţia ştiuleţilor medie spre înaltă şi cu un foliaj foarte bogat;
• Konfites (FAO 460) este un hibrid recomandat pentru producţia de boabe, are talia înaltă cu inserţia ştiuleţilor înaltă.

Vasile Pop Silaghi
Vasile Pop-Silaghi: “Noul concept ClimaControl3, lansat în acest an de firma KWS în trei locaţii din România, s-a oprit la noi şi putem spune că platforma, organizată de specialiştii KWS în frunte cu directorul tehnic Ion Voinea, şi-a argumentat previziunea, oferindu-ne o demonstraţie reuşită, mai ales pentru faptul că a doua jumătate a verii a fost secetoasă. Aşa cum spunea d-na Doriana Niţu - director general al KWS, fermierii vor avea la dispoziţie de acum încolo o paletă diversă de hibrizi toleranţi la secetă pentru toate zonele de cultură din ţară”.

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 17 (200) (1-15 octombrie 2017)

Vizualizat: 1696 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?