Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Karathane™ Gold 350 EC- protecție sigură împotriva făinării la vița de vie și castraveți

Publicat: 18 martie 2020 - 17:50
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Făinarea viței de vie produsă de agentul patogen Uncinula necator a fost observată prima dată în țara noastră în anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu ajungând astăzi să fie prezentă în orice plantație de viţă de vie din orice colț al țării noastre.

Ciuperca iernează sub formă de miceliu de rezistență în scoarță și mai ales în mugurii lăstarilor infectați, dar și sub formă de peritecii.
Primăvara, pe miceliul ectoparazit se formează conidii care răspândesc ciuperca pe întreaga perioada de vegetație. Conidiile preferă o temperatură de 24-26 de grade, dar, fereastra de germinare este de la 3-4 grade până la 34 de grade. După germinare ciuperca se fixează pe organele verzi ale plantei cu ajutorul haustorilor și le acoperă în scurt timp cu un miceliu albicios cu aspect purulent.

Făinarea atacă fără ezitare toate organele verzi ale plantei, iar țesuturile acoperite de miceliu se brunifică și se necrozează sau chiar mai grav în cazul strugurilor, determină crăparea boabelor și scurgerea conținutului creând astfel și condiții ideale pentru ca alte boli să se instaleze (mana, putregaiul cenușiu).

Macheta-Karathane_A4_b

Este deci clar că această boală este foarte păgubitoare și afectează grav cantitatea, dar mai ales calitatea strugurilor.
Vinul obținut din struguri atacați de fainare este de o calitate slabă și nu mai este pretabil pentru învechire.
Făinarea este favorizată de temperaturi situate în jurul valorii de 20⁰C și de umiditatea relativă din aer în intervalul 50-80%.
În cazul castraveților aceste condiții se întâlnesc adesea în solarii unde temperatura și umiditatea sunt ridicate în cea mai mare parte a timpului, de aceea trebuie gândit un plan eficient de combatere și o planificare foarte bună a tratamentelor cât și alternarea sau combinarea substanțelor active pentru acțiunea multisite.
Karathane™ Gold 350 EC este un fungicid care țintește făinarea viței de vie și castraveților datorită conținutului de meptildinocap 350g/l. Meptildinocap este o substanță activă cu un mod de acțiune unic care este foarte eficientă și pentru care nu s-a semnalat încă nici un risc de apariție a fenomenului de rezistență.
Este omologat în România pentru combaterea făinarii la viţă de vie (Uncinula necator) și a făinării la cultura de castraveți (Sphaerotheca fuliginea).

Ca și avantaje amintim:

  1. Acționează atât preventiv (interval de 10 zile) cât și curativ sau eradicativ (interval de 5 zile).
  2. Mod de acțiune unic care elimină pericolul de apariție al rezistenței;
  3. Acționează inclusiv la temperaturi extreme (4⁰C- 35⁰C) când alte produse sunt ineficiente;
  4. Foarte competitiv din punct de vedere al costului pe hectar;
  5. Se poate utiliza și la cultura de castraveți din solar;
  6. Compatibilitate bună pentru a se folosi în tank mix cu alte fungicide sau produse insecticide.

Ana Maria Pascariu
Category Marketing Manager Fungicides & Insecticides
România & Moldova

Vizualizat: 669 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?