Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Kaatop - prima ţiglă hidroponică din lume

Publicat: 02 martie 2020 - 15:03
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Despre agricultura pe verticală am mai scris în revista Ferma, dar despre acoperişurile verzi nu. 

Cultivarea plantelor la înălţime, pe plăci de lut sau de ciment, este o practică tot mai frecventă. Dar ea nu este întotdeauna posibilă, ţinând cont de caracteristicile acestor materiale, care nu pot fi supraîncărcate permanent. Aşa a apărut ideea dezvoltării ţiglei hidroponice Kaatop.

Încă din anul 2008, agronomul şi ecologul brazilian Fabiana Scarda, de la Institutul Cidade Jardim, cercetează şi dezvoltă tehnologii pentru acoperişuri verzi sau pentru culturi suspendate. A descoperit în ţigla Kaatop o soluţie. Pe lângă faptul că materialul este mult mai uşor decât o ţiglă normală, noul produs este rezistent la infiltraţii, ceea ce înlătură marea teamă a clienţilor. În plus, produsul Kaatop nu are nevoie de o membrană hidroizolantă, deoarece sigilează perfect. }igla a fost testată de IPT (Institutul de Cercetări Tehnologice) şi „nu s-a găsit nici o picătură, nici cu simularea ploii şi a vântului puternic, nici cu sistemul propriu de irigaţie”, spune Sérgio Rocha, unul dintre proiectanţi.

kaatop_1_b

Agricultura urbană, un nou sistem de producere a hranei


Întregul sistem este automatizat, iar fermierul urban poate controla de la distanţă umiditatea, conţinutul de îngrăşăminte, consumul de apă, temperatura şi pH-ul.

În ciuda prejudecăţilor, cultura mare pe acoperişuri pare să devină un nou sistem de producere a hranei. Proiectanţii spun că, pe lângă plantarea de roşii, dovlecei şi căpşuni, va fi posibil să se cultive pe acoperişul unei case orez, fasole, ovăz şi chiar porumb. Rocha este încântat să treacă „dincolo de roşiile cherry şi de busuioc”, testând culturile demne de hrănit populaţia urbană. “Vrem să extindem posibilităţile agriculturii urbane. Ne gândim la oraşele mari şi la producţia la scară mare de carbohidraţi, ocupând productiv aceste spaţii goale din oraşe”, declară Sergio Rocha, pentru ecoinventos.com. Acesta subliniază că, deoarece sistemul de cultivare este hidroponic, posibilităţile de utilizare sunt nelimitate.

kaatop_2_b

Principiul de funcţionare


Urmând principiile Biomimeticii, Institutul Cidade Jardim a reinventat un produs care există deja pe piaţă: plăcile ceramice sandwich. Apoi a apărut ideea de a face găuri în ele pentru a introduce seminţe de plante. Ulterior, cercetătorii inspiraţi de ţesuturile plantei responsabile de conducerea sevei au instalat furtunele de picurare pentru distribuirea apei în interior prin capilaritate. În acelaşi mod în care un copac transportă apă şi nutrienţi până la vârf, Kaatop combină circuitul integrat de irigare cu fertilizarea.

În plus, apa de irigare a sistemului hidroponic poate fi recirculată fără pierderea nutrienţilor. Chiar şi atunci când irigaţia este deconectată, proiectarea permite condensarea umidităţii aerului în picături, adică este capabilă să producă apă în cantităţi mici, reducând consumul de apă al întregului sistem.

Produsul îndeplineşte standardul de performanţă ABNT NBR 15575-2: 2013, ca element de etanşare.

Vizualizarea plăcilor în funcţiune completă este posibilă la sediul Institutului Cidade Jardim din Itu, municipiul São Paulo - Brazilia, unde sunt testate diverse culturi agricole, dar şi pe acoperişul Şcolii Tehnice Superioare de Ingineri din Sorocaba, unde au fost efectuate primele teste de automatizare a noilor sisteme.

kaatop_5_b

ŞAPTE KG DE GRÂU DE PE 35 MP


Utilizatorii ţiglei Kaatop au obţinut recolte surprinzător de bune. Producătorii au înregistrat şapte kilograme de boabe de grâu de pe doar 35 mp. De asemenea, în timpul testelor efectuate în Italia, recolta de pe 7 mp a fost suficientă pentru a satisface nevoile zilnice de legume proaspete ale unei persoane, ţinând cont de cele 400 de grame recomandate de FAO ca necesar zilnic.

În funcţie de cultură, aceste cifre pot fi mai mari. Dacă ne gândim la suprafeţe mari, cum ar fi un centru comercial, cu 10.000 de metri pătraţi, am avea o producţie de două tone/cultură.

 

Vizualizat: 1043 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?