Despre agricultura pe verticală am mai scris în revista Ferma, dar despre acoperişurile verzi nu.
Cultivarea plantelor la înălţime, pe plăci de lut sau de ciment, este o practică tot mai frecventă. Dar ea nu este întotdeauna posibilă, ţinând cont de caracteristicile acestor materiale, care nu pot fi supraîncărcate permanent. Aşa a apărut ideea dezvoltării ţiglei hidroponice Kaatop.
Încă din anul 2008, agronomul şi ecologul brazilian Fabiana Scarda, de la Institutul Cidade Jardim, cercetează şi dezvoltă tehnologii pentru acoperişuri verzi sau pentru culturi suspendate. A descoperit în ţigla Kaatop o soluţie. Pe lângă faptul că materialul este mult mai uşor decât o ţiglă normală, noul produs este rezistent la infiltraţii, ceea ce înlătură marea teamă a clienţilor. În plus, produsul Kaatop nu are nevoie de o membrană hidroizolantă, deoarece sigilează perfect. }igla a fost testată de IPT (Institutul de Cercetări Tehnologice) şi „nu s-a găsit nici o picătură, nici cu simularea ploii şi a vântului puternic, nici cu sistemul propriu de irigaţie”, spune Sérgio Rocha, unul dintre proiectanţi.
Întregul sistem este automatizat, iar fermierul urban poate controla de la distanţă umiditatea, conţinutul de îngrăşăminte, consumul de apă, temperatura şi pH-ul.
În ciuda prejudecăţilor, cultura mare pe acoperişuri pare să devină un nou sistem de producere a hranei. Proiectanţii spun că, pe lângă plantarea de roşii, dovlecei şi căpşuni, va fi posibil să se cultive pe acoperişul unei case orez, fasole, ovăz şi chiar porumb. Rocha este încântat să treacă „dincolo de roşiile cherry şi de busuioc”, testând culturile demne de hrănit populaţia urbană. “Vrem să extindem posibilităţile agriculturii urbane. Ne gândim la oraşele mari şi la producţia la scară mare de carbohidraţi, ocupând productiv aceste spaţii goale din oraşe”, declară Sergio Rocha, pentru ecoinventos.com. Acesta subliniază că, deoarece sistemul de cultivare este hidroponic, posibilităţile de utilizare sunt nelimitate.
Urmând principiile Biomimeticii, Institutul Cidade Jardim a reinventat un produs care există deja pe piaţă: plăcile ceramice sandwich. Apoi a apărut ideea de a face găuri în ele pentru a introduce seminţe de plante. Ulterior, cercetătorii inspiraţi de ţesuturile plantei responsabile de conducerea sevei au instalat furtunele de picurare pentru distribuirea apei în interior prin capilaritate. În acelaşi mod în care un copac transportă apă şi nutrienţi până la vârf, Kaatop combină circuitul integrat de irigare cu fertilizarea.
În plus, apa de irigare a sistemului hidroponic poate fi recirculată fără pierderea nutrienţilor. Chiar şi atunci când irigaţia este deconectată, proiectarea permite condensarea umidităţii aerului în picături, adică este capabilă să producă apă în cantităţi mici, reducând consumul de apă al întregului sistem.
Produsul îndeplineşte standardul de performanţă ABNT NBR 15575-2: 2013, ca element de etanşare.
Vizualizarea plăcilor în funcţiune completă este posibilă la sediul Institutului Cidade Jardim din Itu, municipiul São Paulo - Brazilia, unde sunt testate diverse culturi agricole, dar şi pe acoperişul Şcolii Tehnice Superioare de Ingineri din Sorocaba, unde au fost efectuate primele teste de automatizare a noilor sisteme.
Utilizatorii ţiglei Kaatop au obţinut recolte surprinzător de bune. Producătorii au înregistrat şapte kilograme de boabe de grâu de pe doar 35 mp. De asemenea, în timpul testelor efectuate în Italia, recolta de pe 7 mp a fost suficientă pentru a satisface nevoile zilnice de legume proaspete ale unei persoane, ţinând cont de cele 400 de grame recomandate de FAO ca necesar zilnic.
În funcţie de cultură, aceste cifre pot fi mai mari. Dacă ne gândim la suprafeţe mari, cum ar fi un centru comercial, cu 10.000 de metri pătraţi, am avea o producţie de două tone/cultură.