Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Jurnal de seceriş. GRÂUL şi RAPIŢA, puse la pământ de PLOI!

Publicat: 11 iulie 2017 - 10:51
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Nu peste tot în ţară, campania agricolă de vară se derulează în ritmul şi acurateţea dorite de fermieri. Un exemplu elocvent l-am găsit în judeţul Prahova.

„Prost!” Acesta este cuvântul care defineşte mersul campaniei agricole de vară în exploataţia producătorului agricol prahovean Adrian Mocanu. Şi se explică: „Păi, marea majoritate a culturilor de toamnă sunt căzute de la ploile astea căzute în ultima perioadă. În două zile mi-a dat 80 de l/mp. Şi anterior au mai fost vreo 50 de litri pe metrul pătrat; la pachet cu furtună, cu vijelie, de a trântit grâul şi rapiţa la pământ”.

„Cu 2,5 t/ha, la rapiţă m-am închis prost!”
După furtuna de luna trecută, fermierul a intrat la recoltatul rapiţei. Cu o săptămână în urmă a finalizat lucrarea. „Eu mai rămăsesem cu 120 de hectare de rapiţă, din 260; am întors 140 de ha, din cauza băltirilor. M-am închis prost - 2.500 kg/ha. A trebuit s-o livrez la recoltare, încheiasem contract cu o lună înainte la 1.550 lei pe tonă”, ne-a declarat inginerul Adrian Mocanu.

În curând, va urma grâul
Producătorul agricol prahoveran ne-a precizat că peste trei zile va intra la treierat de grâu. Holdele sale se întind pe o suprafaţă de 150 de ha. Avusese în intenţie să însămânţeze cu grâu 450 hectare. Dar nu a reuşit. „M-a plouat de m-a rupt în toamnă, m-a plouat de m-a rupt în primăvară, nu mai ştiu ce să mai fac! Aşa se întâmplă de vreo trei ani, încoace; ne plouă în exces! S-a schimbat clima în Dumbrava de Prahova, plouă toamna şi primăvara în cantităţi mari şi în timp extrem de scurt!”, a susţinut vădit mâhnit preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli de Cereale şi Plante Tehnice – Prahova.

Un an dificil: cu barca de la o solă la alta!
Pentru agronomul Adrian Mocanu, 2017 este un an agricol extrem de dificil. Pământul a avut suficientă apă din toamnă, chiar a mustit de-atâtea precipitaţii. „În decursul a zece zile am primit 200 litri pe mp încât, fără a exagera cu nimic, mergeai cu barca de la o solă la alta”, a ţinut să sublinieze dezastrul cu care se confruntă fermierul ajuns în prag de disperare din pricina unei naturi dezlănţuite în această parte de ţară.

Vizualizat: 3410 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?