Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Judeţul cu două cooperative agricole: Unirea Covurlui şi Răzeşii Moldavi

Publicat: 24 iulie 2018 - 02:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Unirea Covurlui. Aflată la început de drum, Cooperativa Agricolă Unirea Covurlui din judeţul Galaţi tinde să devină o structură asociativă de succes.

“Ne-am înfiinţat anul trecut când a prins viaţă iniţiativa a 13 fermieri - membri fondatori - care şi-au pus laolaltă suprafeţele lucrate, însumând undeva la 3.200 de hectare. La această dată, cooperativa noastră reuneşte în jurul ei un număr de 33 producători agricoli gălăţeni cu aproape 5.800 hectare şi avem lista deschisă”, ne-a declarat Ciprian Coja, directorul Unirii Covurlui, cooperativă fondatoare a Uniunii Naţionale de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV).

Două hectare de teren cumpărat pentru construcţia unui siloz modern  
Potrivit acestuia, nu cu mult timp în urmă, adunarea generală a hotărât şi realizat achiziţionarea terenului de două hectare al unei foste baze de recepţie a cerealelor. Aici, se va ridica un depozit de produse agricole menit să ofere condiţii optime de păstrare pentru circa 10 mii tone de cereale şi plante tehnice.  
„Până atunci, noi vindem tot ce producem la momentul recoltării, nu am încheiat contracte de închiriere cu niciun deţinător de spaţii. Cumpărăm la comun, vindem la comun! Ne facem un necesar şi organizăm o licitaţie internă între trei-patru achizitori colaboratori de-ai noştri în care preţul cel mai bun este câştigător”, a explicat Ciprian Coja.

Recoltele, ca şi preţurile, slăbuţe!
Cooperatorii Unirii Covurlui au încheiat cu bine recoltările de vară la culturile cerealiere şi rapiţă. Pentru ei, deocamdată, anul agricol a fost unul mediu din punct de vedere al producţiilor; „nu favorabil, dar nici un an prost!”
„Recoltele, ca şi preţurile, au fost slăbuţe; ţinând cont că media la grâu a fost undeva la 3.500 kg/ha, preţ de 700 lei pe tonă nu mi se pare prea mult. Ceva mai bine valorificat a fost orzul. Am avut fermieri care au semănat pe teren de baltă cu aport suficient de umiditate şi au obţinut un randament de 6.500 kg la hectar. Raportat la preţ, a fost bine. La rapiţă nu avem prea mulţi cultivatori de rapiţă în cooperativă pentru că terenurile nu se pretează pentru această cultură”, a precizat directorul cooperativei.  

Culturile de primăvară oferă speranţă
Cooperatorii sunt destul de încrezători atunci când vine vorba de culturile de primăvară, înseosebi cele de floarea-soarelui şi porumb. Acestea, semănate pe circa jumătate din suprafaţă, parcurg stadiile normale de evoluţie. Ploile din ultima perioadă au stimulat creşterea şi dezvoltarea vegetativă a plantelor, astfel încât s-a recuperat întârzierea de până acum.    

irigatii-galati-covurlui_b
Răzeştii moldavi din Cuca vor să construiască un FNC
În urmă cu aproape patru luni, mai precis în martie, în comuna Cuca din judeţul Galaţi, s-a constituit Cooperativa Agricolă Răzeşii Moldavi care imediat s-a afiliat la Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal. Cei 11 membri fondatori au ales în fruntea lor un tânăr fermier, inginerul agronom Dan Arghir, care lucrează 1.600 de hectare de teren, din cele aproximativ 3.500 ha ale răzeşilor gălăţeni. „Luna viitoare, pe 8 august, când se va deschide sesiunea, vom depune un proiect de finanţare comunitară pentru construcţia unei fabrici de nutreţuri combinate şi achiziţionarea de maşini şi utilaje agricole. Valoarea totală a proiectului se va ridica la 2,2 milioane de euro”, ne-a declarat preşedintele Cooperativei Agricole Răzeşii Moldavi, Dan Arghir.     

2018 - anul de vârf al păpuşoiului
Acesta a susţinut că, deşi producţiile au fost slăbuţe - bunăoară, recoltele de grâu au variat de la 3,5 tone pe hectar cultivat în sistem ecologic până la şapte 7,1 t/ha în cultură convenţională -, preţurile de valorificare, dar şi cele de achiziţionare a inputurilor pentru agricultură au fost mult mai bune decât în anul precedent.
De asemenea, „după arată cultura de porumb, se poate spune (încă de pe acum) că 2018 va fi un an al păpuşoiului cu producţii record pentru această zonă!”, a concluzionat liderul Dan Arghir.

Vizualizat: 1829 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?