Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

IULIE - luna fierbine a unui AN AGRICOL DIFICIL

Publicat: 16 iulie 2018 - 16:27
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În primăvară, devreme, când pericolul de îngheţ trecuse, cu bucurie şi cu mult optimism scriam că starea de vegetaţie a culturilor semănate în toamnă era bună şi foarte bună în toate zonele agricole ale ţării. De atunci şi până în prezent au intervenit multe schimbări, cauzate în principal de abaterile climatice haotice, în unele locuri seceta, iar în altele excesul de apă afectând nivelul recoltelor din acest an. 

În primăvara târzie a anului 2018 s-a reîntors iarna cu temperaturi destul de severe, dăunând culturilor semănate mai târziu în toamnă şi întârziate în vegetaţie. În unele ferme, unde fermierii s-au grăbit cu semănatul rapiţei în toamnă sau au forţat din start doza de îngrăşăminte cu azot, acel episod de iarnă târzie a produs local pagube acestei culturi. De atunci şi până acum vremea a fost instabilă, cu surprize dintre cele mai puţin previzibile: vijelii puternice, grindină, căderi masive de apă în timp scurt au avut consecinţe dintre cele mai grave. Alte zone au fost însă ocolite de precipitaţii, înstalându-se seceta timpuriu în primăvară, care a cauzat mari probleme în pregătirea solului şi la semănatul la timp a culturilor. În aceste zone, în care lucrările de bază ale solului au fost efectuate forţat, la un conţinut de apă necorespunzător, mărunţirea bulgărilor a fost o operaţie grea, cu efecte nefavorabile asupra eficacităţii erbicidării preemergente, cât şi asupra germinării seminţelor şi a răsăririi plantelor. Şi de această dată s-a demonstrat că oricât de moderne ar fi utilajele pentru lucrarea solului, dacă nu sunt folosite atunci când trebuie şi cum trebuie, rezultatele sunt necorespunzătoare.

Baloti_b

Ce recoltăm în luna iulie?
La data apariţiei acestui articol, recoltarea secarei, a orzului şi a orzoaicei este aproape de sfârşit în toate zonele de cultură, în timp ce secerişul grâului este în plină desfăşurare.
Combinele moderne pot efectua recoltarea cu pierderi mici, chiar şi în condiţii dificile de lucru, cum sunt lanurile mai îmburuienate sau căzute. Plantele aplecate într-un singur sens, în funcţie de gradul de cădere, pot fi recoltate cu pierderi mici numai prin deplasarea combinelor în direcţia inversă sensului de cădere a lanului. Acolo unde însă lanurile au fost supuse unor vijelii şi căderea plantelor este în toate sensurile, pierderile la recoltare depăşesc parametrii tehnici de lucru constructivi ai combinei, iar umiditatea boabelor va fi neuniform distribuită în vrac, situaţie în care se impune uscarea imediată, prevenind astfel formarea de cuiburi calde în masa de boabe depozitată.
Recoltarea loturilor semincere trebuie efectuată numai la maturitatea deplină a boabelor. Înainte de introducerea combinelor în aceste loturi se impune curăţirea cu maximă atenţie a utilajelor, cât şi a mijloacelor de transport şi a maşinilor folosite la condiţionare, pentru a preveni amestecurile mecanice cu boabe provenite de la alte soiuri. De la un an la altul impurificarea loturilor semincere este tot mai accentuată, cu consecinţele cunoscute.
Recoltarea ovăzului - Deşi cererea pieţei pentru această cultură este din nou în creştere, suprafaţa cultivată cu ovăz s-a diminuat foarte mult, după reducerea efectivelor de cabaline. Recoltarea ovăzului necesită multă atenţie, ca urmare a coacerii neuniforme a boabelor în panicule, fapt care măreşte pericolul de scuturare. Momentul optim de recoltare este la începutul coacerii depline, când paniculele sunt galbene, deşi nodurile tulpinii sunt încă verzi. Din această cauză, pentru a preveni mucegăirea paielor, balotarea se face numai după 2-3 zile de la data recoltării. Raportul boabe - paie este de 1:1,5-2.
Recoltarea năutului este mult mai uşoară, comparativ cu a altor leguminoase pentru boabe, deoarece coacerea este uniformă, tulpinile sunt erecte la data maturării, iar păstăile sunt indehiscente şi boabele nu se scutură la maturitate. Lucrarea se face direct din lan cu combina, când păstăile s-au îngălbenit, boabele sunt tari, au culoare specifică soiului şi frunzele au căzut de pe plantă. Producţiile care se obţin în prezent, în funcţie de tehnlologia aplicată şi de zona de cultură, se situează între 1500 şi 3000 kg/ha.
• Recoltarea bobului se face la maturitate, când boabele sunt tari iar păstăile au culoare brună sau neagră. Lucrarea se face cu combinele direct din lan, prevenind fisurarea şi spargerea boabelor, cu precădere la specia Vicia faba major. Recoltele variază între 2500 şi 3500 kg/ha.
• Recoltarea lupinului cu combina direct din lan se face când boabele s-au întărit. Coacerea este mai neuniformă, deoarece păstăile din partea superioară se coc mai timpuriu decât cele inferioare, mai ales la lupinul galben şi albastru şi mai puţin la lupinul alb. După recoltare, boabele se usucă imediat, deoarece încă au un conţinut mai ridicat de umiditate. Recoltele la lupinul alb sunt între 2500 şi 3500 kg/ha, iar la lupinul galben 2000-2500 kg/ha.

Încheierea semănatului culturilor duble
Având în atenţie prognoza meteorologică pentru lunile de vară, când temperaturile vor fi în general mai ridicate şi precipitaţiile mai puţine -, culturile duble au perspective de a reuşi, dar numai în condiţii de irigare. Tehnologia de cultivare a fost prezentată în numărul anterior al revistei. Revenim cu precizarea că semănatul acestora trebuie încheiat în prima decadă a lunii iulie, folosind numai soiuri (hibrizi) extratimpurii şi timpurii. Semănatul direct în mirişte, în fermele care sunt dotate tehnic pentru această lucrare, are perspective mai mari de reuşită. Udarea de răsărire cu 200-300 mc/ha este obligatorie. Numărul udărilor din vegetaţie şi normele de udare vor fi stabilite în funcţie de condiţiile concrete din fiecare parcelă.

 

ŞTIAŢI CĂ...
• Micotoxinele sunt metaboliţi ai ciupercilor, toxici pentru om şi animale, care se acumulează în seminţe şi în plante în timpul vegetaţiei? Aceşti metaboliţi sunt produşi atât de forma perfectă a ciupercii Gibberella zeae, cât şi de formele conidiene Fusarium roseum f.sp. cerealis, cu varietăţile graminearum, colmorum şi avenaceum. Ciuperca Gibberella zeae produce trichothecene, aflatoxine şi zearalenonă. Efectul lor este complex, producând boli cronice acute sau de asociaţie;
• Spicele din culturile de grâu, secară sau ovăz infectate la început se decolorează iar mai târziu devin roz- roşiatice. Boabele din aceste spice sunt mai puţine, şiştave, cu MMB scăzut;
• Micotoxinele afectează grav sănătatea oamenilor şi a animalelor. Făina obţinută din partide de grâu cu boabe atacate de ciupercă nu poate fi folosită în panificaţie;
• Fuzarioza spicelor de grâu, cauzată de Fusarium roseum, are un efect deprimant asupra recoltei şi a calităţii boabelor.


LUCRĂRILE SOLULUI: CU SAU FĂRĂ RĂSTURNAREA BRAZDEI?
Combinele moderne din zilele noastre sunt echipate cu dispozitive de tocare şi de împrăştiere uniformă a paielor, concomitent cu recoltarea, urmând ca acestea să fie încorporate în sol prin lucrările de bază. Pentru o descompunere mai rapidă a paielor este necesară aplicarea de îngrăşăminte cu azot. Dacă paiele vor avea alte destinaţii, acestea se balotează şi se depozitează în şire. Arderea miriştilor este strict interzisă şi se pedepseşte conform legilor în vigoare.
Lucrările solului pot fi efectuate în două variante tehnologice, cu răsturnarea brazdei sau fără răsturnarea brazdei. Lucrările solului în general reprezintă un sistem de lucrare care să creeze condiţii bune pentru creşterea şi dezvoltarea plantelor, respectiv de a realiza relaţii optime între plante, sol şi microorganisme.
• În varianta de lucrare a solului cu răsturnarea brazdei, terenul eliberat de paie se lucrează cu grape cu discuri pentru distrugerea miriştii şi pentru conservarea apei, urmând o lucrare cu plugul la o adâncime variabilă (22-25 cm) în funcţie de condiţiile existente.
• În varianta fără întoarcerea brazdei se obţine o protejare a solului şi refacerea capacităţii lui de producţie. Acest sistem se va extinde tot mai mult în viitor, pe măsură ce fermierii reuşesc să se doteze cu sistema de maşini necesară. Metoda prezintă o serie de avantaje, dintre care amintim: reduce costurile de producţie, produsele obţinându-se cu un consum mic de combustibil, tasarea solului este mai redusă prin micşorarea numărului de treceri cu utilajele, se asigură o bună înmagazinare a apei şi se menţine structura solului. Sistemul lucrărilor minime este obligatoriu pe solurile cu strat de săruri aproape de suprafaţă şi este foarte indicat pe solurile acide, pentru prevenirea aducerii la suprafaţă a stratului cu un conţinut ridicat de ioni toxici de aluminiu, fier, mangan etc., dar şi pe solurile nisipoase cu grad diferit de mobilitate.
Fertilizarea cu îngrăşăminte greu solubile cu fosfor, potasiu şi aplicarea amendamentelor cu calciu pe solurile acide sunt lucrări de actualitate care trebuiesc făcute înainte de executarea arăturilor de vară. Aceste lucrări sunt deosebit de economice numai dacă stabilirea dozelor, atât de îngrăşăminte, cât şi de amendamente se face numai pe baza cartării agrochimice a solului, făcută în laboratoare de profil. Fără rezultatele analizelor se pot face recomandări doar orientative privind dozele optime economic pentru fiecare plantă şi pentru fiecare parcelă.

 Un articol publicat în revista Ferma nr. 12/217 (ediţia 1-31 iulie 2018)

 

Vizualizat: 907 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?