Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Irigare prin picurare sau prin aspersie, ce alegem?

Publicat: 02 septembrie 2020 - 09:41
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Înainte de a opta pentru un anumit sistem automat de irigaţii, e important să aflaţi care sunt diferenţele dintre acestea, avantajele şi chiar dezavantajele fiecărui sistem în parte.

Eficienţa irigării este mai mult decât simpla pompare a celei mai mici cantităţi posibile de apă. Performanţa este determinată de uniformitatea distribuţiei şi de răspunsul culturii.

sistem de irigatii - CANVA_b

METODA, FRECVENŢA ŞI DURATA

Din varii motive, fermierii nu se pot baza în totalitate pe precipitaţii şi trebuie să apeleze uneori la irigaţii pentru a-şi uda culturile. Pentru că nu doar cantitatea ploilor contează, ci şi distribuţia acestora iar de cele mai multe ori nu există uniformitate. Aşa se face că pe o anumită suprafaţă plantele pot arăta ca în prezentările din catalog şi pe parcela alăturată să ajungi să te bucuri dacă vei recolta ceva.
Pe de altă parte, practicile agronomice eficiente, cum ar fi gestionarea fertilităţii solului, rotaţia culturilor şi combaterea dăunătorilor, sunt componente esenţiale ale sistemelor de irigaţii. Când unul dintre aceşti factori este ignorat, fie prin lipsa de înţelegere sau proasta planificare, productivitatea agricolă va scădea.

Metoda, frecvenţa şi durata irigării au efecte semnificative asupra randamentului culturilor şi asupra performanţelor fermei în general. Şi chiar dacă cel mai important obiectiv al irigării este menţinerea rezervorului de umiditate a solului, modul în care acest lucru este realizat poate avea un impact determinant.

sistem de irigatii livada_b

APĂ DIRECŢIONATĂ LA RĂDĂCINA PLANTELOR

Dar înainte de a opta pentru un anumit sistem automat de irigaţii, este foarte important să aflaţi care sunt diferenţele dintre acestea, avantajele şi, de ce nu, dezavantajele fiecărui sistem în parte.

Privită ca o măsură extrem de eficientă de conservare a apei şi ca o soluţie pentru îmbunătăţirea sănătăţii plantelor, irigarea prin picurare este alegerea ideală în anumite condiţii, dar prezintă şi unele provocări aparte. Recomandat în special pe suprafeţe mai mici, acest sistem permite distribuirea precisă şi uniformă a apei (şi chiar a nutrienţilor), direct la rădăcina plantelor, la un nivel de presiune scăzut şi în cantităţi reduse.

DISTRIBUŢIE CONTROLATĂ

Netafim este compania care a inventat această tehnologie, dar pe piaţă există deja mai mulţi competitori, fiecare cu atuurile sale. Acest tip de irigare foloseşte un sistem de tuburi plasate în jurul culturii la nivelul solului sau îngropate. Deoarece în acest caz apa se scurge direct în pământ, nu există risipă din cauza evaporării sau a scurgerilor. Până la urmă, apa este distribuită într-o manieră controlată. Acest tip de irigare devine din ce în ce mai popular şi este considerat unul dintre cele mai eficiente moduri de întreţinere a culturilor.

ÎN LOC DE PLOAIE

Irigarea prin aspersiune este o modalitate excelentă de a uda suprafeţele mari, în general nivelate, care au nevoie de o cantitate însemnată de apă. În acest caz, apa este împrăştiată de un sistem de capete de pulverizare reglate prin presiune care se rotesc iar duzele de cap sunt utilizate pentru a dispersa apa în picături mici printr-un model eficient de pulverizare. Într-un fel, această tehnologie este comparabilă cu precipitaţiile.

CALIBRARE PRECISĂ

Apa este transportată în câmp printr-o reţea de conducte, prin pompare sau alimentare cu apă sub presiune. Acest sistem de irigare necesită o calibrare precisă pentru a oferi o acoperire eficientă a zonei pe care o deservesc, luând în considerare faptul că udă frunzele plantelor şi astfel poate promova dezvoltarea fungilor în caz de suprautilizare. Aceste sisteme pot fi însă setate astfel încât să lucreze în cele mai eficiente perioade şi pot fi reglate pentru a nu risipi apa prin irigare pe vreme ploioasă.
Spre deosebire de tehnologia de picurare, aceste aspersoare necesită în mod normal fluxuri şi presiuni mai mari pentru a funcţiona, iar vântul afectează cu uşurinţă modelele lor de pulverizare. De asemenea, oferă o uniformitate mai mică în dezvoltarea culturilor.

sistem de irigatii legum_b


IRIGAREA PRIN PICURARE

Avantaje:
- consum redus de apă şi energie
- distribuţie uniformă a apei
- prevalenţa mai mică a buruienilor, deoarece între rândurile de plante solul este uscat
- posibilitatea aplicării substanţelor de fertilizat prin sistemul de irigare
- riscul de scurgere şi evaporare a apei este eliminat
- se reduce eroziunea solului
- posibilitatea de a iriga terenuri cu formă neregulată
- costuri operaţionale şi cu forţa de muncă mai reduse
Dezavantaje:
- tuburile se pot înfunda fără o filtrare corespunzătoare
- liniile de picurare pot fi uşor deteriorate de lopeţi şi săpături
- razele solare extreme pot deteriora materialul din care sunt realizate benzile, dacă nu este cu protecţie UV
- rozătoarele pot mânca uneori tubulatura
- cheltuieli în plus după recoltare, cu strângerea conductelor sau a benzilor de picurare, transportul şi depozitarea acestora
- mai scump şi dificil de instalat pe suprafeţele mari.

sistem irigatii aspersie 4_b

IRIGAREA PRIN ASPERSIE

Avantaje:
- acoperă suprafeţe mari de teren
- intervale scurte de irigare
- confirmare vizuală a performanţelor sistemului
- modelele de pulverizare pot fi modificate
- combaterea îngheţurilor târzii
- costuri de întreţinere mai mici
Dezavantaje:
- apariţia fenomenelor de evaporare şi derivă
- poate provoca scurgeri şi eroziunea solului
- expunerea frunzelor la apariţia bolilor fungice
- aplicare neuniformă în condiţii de vânt şi temperaturi extreme
- costuri de funcţionare mari din cauza consumului de energie în timpul funcţionării.


un articol de
LIVIU GORDEA

Vizualizat: 1255 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?