Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Irigare prin picurare sau prin aspersie, ce alegem?

Publicat: 02 septembrie 2020 - 09:41
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Înainte de a opta pentru un anumit sistem automat de irigaţii, e important să aflaţi care sunt diferenţele dintre acestea, avantajele şi chiar dezavantajele fiecărui sistem în parte.

Eficienţa irigării este mai mult decât simpla pompare a celei mai mici cantităţi posibile de apă. Performanţa este determinată de uniformitatea distribuţiei şi de răspunsul culturii.

sistem de irigatii - CANVA_b

METODA, FRECVENŢA ŞI DURATA

Din varii motive, fermierii nu se pot baza în totalitate pe precipitaţii şi trebuie să apeleze uneori la irigaţii pentru a-şi uda culturile. Pentru că nu doar cantitatea ploilor contează, ci şi distribuţia acestora iar de cele mai multe ori nu există uniformitate. Aşa se face că pe o anumită suprafaţă plantele pot arăta ca în prezentările din catalog şi pe parcela alăturată să ajungi să te bucuri dacă vei recolta ceva.
Pe de altă parte, practicile agronomice eficiente, cum ar fi gestionarea fertilităţii solului, rotaţia culturilor şi combaterea dăunătorilor, sunt componente esenţiale ale sistemelor de irigaţii. Când unul dintre aceşti factori este ignorat, fie prin lipsa de înţelegere sau proasta planificare, productivitatea agricolă va scădea.

Metoda, frecvenţa şi durata irigării au efecte semnificative asupra randamentului culturilor şi asupra performanţelor fermei în general. Şi chiar dacă cel mai important obiectiv al irigării este menţinerea rezervorului de umiditate a solului, modul în care acest lucru este realizat poate avea un impact determinant.

sistem de irigatii livada_b

APĂ DIRECŢIONATĂ LA RĂDĂCINA PLANTELOR

Dar înainte de a opta pentru un anumit sistem automat de irigaţii, este foarte important să aflaţi care sunt diferenţele dintre acestea, avantajele şi, de ce nu, dezavantajele fiecărui sistem în parte.

Privită ca o măsură extrem de eficientă de conservare a apei şi ca o soluţie pentru îmbunătăţirea sănătăţii plantelor, irigarea prin picurare este alegerea ideală în anumite condiţii, dar prezintă şi unele provocări aparte. Recomandat în special pe suprafeţe mai mici, acest sistem permite distribuirea precisă şi uniformă a apei (şi chiar a nutrienţilor), direct la rădăcina plantelor, la un nivel de presiune scăzut şi în cantităţi reduse.

DISTRIBUŢIE CONTROLATĂ

Netafim este compania care a inventat această tehnologie, dar pe piaţă există deja mai mulţi competitori, fiecare cu atuurile sale. Acest tip de irigare foloseşte un sistem de tuburi plasate în jurul culturii la nivelul solului sau îngropate. Deoarece în acest caz apa se scurge direct în pământ, nu există risipă din cauza evaporării sau a scurgerilor. Până la urmă, apa este distribuită într-o manieră controlată. Acest tip de irigare devine din ce în ce mai popular şi este considerat unul dintre cele mai eficiente moduri de întreţinere a culturilor.

ÎN LOC DE PLOAIE

Irigarea prin aspersiune este o modalitate excelentă de a uda suprafeţele mari, în general nivelate, care au nevoie de o cantitate însemnată de apă. În acest caz, apa este împrăştiată de un sistem de capete de pulverizare reglate prin presiune care se rotesc iar duzele de cap sunt utilizate pentru a dispersa apa în picături mici printr-un model eficient de pulverizare. Într-un fel, această tehnologie este comparabilă cu precipitaţiile.

CALIBRARE PRECISĂ

Apa este transportată în câmp printr-o reţea de conducte, prin pompare sau alimentare cu apă sub presiune. Acest sistem de irigare necesită o calibrare precisă pentru a oferi o acoperire eficientă a zonei pe care o deservesc, luând în considerare faptul că udă frunzele plantelor şi astfel poate promova dezvoltarea fungilor în caz de suprautilizare. Aceste sisteme pot fi însă setate astfel încât să lucreze în cele mai eficiente perioade şi pot fi reglate pentru a nu risipi apa prin irigare pe vreme ploioasă.
Spre deosebire de tehnologia de picurare, aceste aspersoare necesită în mod normal fluxuri şi presiuni mai mari pentru a funcţiona, iar vântul afectează cu uşurinţă modelele lor de pulverizare. De asemenea, oferă o uniformitate mai mică în dezvoltarea culturilor.

sistem de irigatii legum_b


IRIGAREA PRIN PICURARE

Avantaje:
- consum redus de apă şi energie
- distribuţie uniformă a apei
- prevalenţa mai mică a buruienilor, deoarece între rândurile de plante solul este uscat
- posibilitatea aplicării substanţelor de fertilizat prin sistemul de irigare
- riscul de scurgere şi evaporare a apei este eliminat
- se reduce eroziunea solului
- posibilitatea de a iriga terenuri cu formă neregulată
- costuri operaţionale şi cu forţa de muncă mai reduse
Dezavantaje:
- tuburile se pot înfunda fără o filtrare corespunzătoare
- liniile de picurare pot fi uşor deteriorate de lopeţi şi săpături
- razele solare extreme pot deteriora materialul din care sunt realizate benzile, dacă nu este cu protecţie UV
- rozătoarele pot mânca uneori tubulatura
- cheltuieli în plus după recoltare, cu strângerea conductelor sau a benzilor de picurare, transportul şi depozitarea acestora
- mai scump şi dificil de instalat pe suprafeţele mari.

sistem irigatii aspersie 4_b

IRIGAREA PRIN ASPERSIE

Avantaje:
- acoperă suprafeţe mari de teren
- intervale scurte de irigare
- confirmare vizuală a performanţelor sistemului
- modelele de pulverizare pot fi modificate
- combaterea îngheţurilor târzii
- costuri de întreţinere mai mici
Dezavantaje:
- apariţia fenomenelor de evaporare şi derivă
- poate provoca scurgeri şi eroziunea solului
- expunerea frunzelor la apariţia bolilor fungice
- aplicare neuniformă în condiţii de vânt şi temperaturi extreme
- costuri de funcţionare mari din cauza consumului de energie în timpul funcţionării.


un articol de
LIVIU GORDEA

Vizualizat: 1017 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?