Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Iosif Ţicra: „Secerişul ne-a oferit posibilitatea de a zâmbi!”

Publicat: 11 august 2017 - 11:56
Comenteaza   | Galerie   | Video 1 2 3 4 5 6 7   | Print | Trimite unui prieten

„Cele trei culturi pe care le-am recoltat la ora actuală - e voba de grâu, de orz şi rapiţă - ne-au dat posibilitatea să şi zâmbim! Adică la grâu ne apropiem de 7 tone/ha, de 8 tone/ha la orz, iar la rapiţă de 4 tone la hectar!”

Afirmaţia din titlu îi aparţine inginerului Iosif Ţicra, administrator al SC Agroleg SA Silistraru, judeţul Brăila. Fermierul a continuat precizând că următoarele.
Cultivatorul a venit cu precizarea că în toamna anului 2016 a avut curajul să cultive 250 de hectare de rapiță, circa 25% din suprafața unității, integral cu sămânţă hibridă produsă de Pioneer. Alături de hibrizii pe care îi mai cultivase PR44W29 și PT234, a introdus în cultură noul hibrid PT225 care a crescut și s-a dezvoltat cu deosebită vigoare, demonstrând putere mare de ramificare şi bogăție de silicve.

Iosif Ţicra_b

„Am vândut toată producţia obţinută că avem nevoie de bani!”
„Am vândut imediat întreaga producţie de cereale păioase şi de rapiţă obţinută în baza unor contracte încheiate în avans cu unii jucători din piaţa agribusinesului autohton pentru că noi avem nevoie de bani. Cel care are nevoie de bani trebuie să vândă! Eu nu stau să depozitez pentru avem rate la bancă şi avem al treilea sau al patrulea credit de cumpărare de pământ. Pentru că asta-i problema nr 1 la noi: cumpărare de pământ, pentru că sunt foarte mulţi cumpărători. La ora asta noi dăm 6 mii de euro pe hectarul de teren”, a susţinut producătorul agricol.

Pioneer_Agroleg 2_b

Porumb de 13 tone de boabe stas la hectar!
Iosif Ţicra s-a declarat foarte mulţumit şi de culturile de primăvară. „Ca niciodată, am avut ploi suficiente ca să vedeţi acest porumb cât este de înalt şi de frumos, cât de legat este. Ochiul specialistului poate să spună că aici sunt peste 13 tone boabe stas la hectar! Nu este un record pentru că noi frecvent facem 13 tone în condiţiile în care dăm tot ce trebuie la cultura de porumb”, ne-a declarat cultivatorul.
Temerea lui până la intrarea combinelor în lan este legată de furtunile vară care nu şi-au spus cuvântul. „Unde s-a semănat floarea-soarelui cu exces de azot s-au înregistrat frângeri de tulpină. Ei bine, pe 200 ha de floare, noi nu am avut căderi de plante, pot să zic aşa de maximum un hectar. Am aplicat doze de azot micşorate şi cantităţi de îngrăşăminte suficiente atât cât să se dezvolte în condiţii optime. Aceasta a fost problema nr 1 şi încă nu am scăpat de furtunile de vară, încă se mai anunţă că vor veni”, a afirmat Ţicra.
La cultura de floarea-soarelui nu sunt noutăţi, decât că se cultivă şi în acest an hibridul P64LE99 care este unul dintre cei mai buni de pe piaţă, produs la compania Pioneer, ale cărui rezultate se apropie de 4 tone la hectar.

La soia, campion cu diplomă!
Anul trecut, Iosif Ţicra, a fost campion „cu diplomă” la soia, obţinând cinci tone la hectar. „În câmp, cultura este bună, dar vom şti cu exactitate cât va fi de bună atunci când o recoltăm, acum este frunză verde şi atât”, ne-a declarat fermierul de la Agroleg Silistraru, societate pe terenurile căreia a găzduit ediţia din acest an a evenimentului Pioneer Portfolio Farm.

Pioneer_Agroleg 1_b

Vizualizat: 1324 | Video Video 1 2 3 4 5 6 7 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Pavel Iovăneasă: Ne dorim să omologăm Breaza!

Pavel Iovăneasă: Ne dorim să omologăm Breaza!

Imagini din cadrul expoziţiei şi târgului de ovine "BREAZA - Regina Ţurcanelor". Realizările, greutăţile şi dorinţele membrilor Asociaţiei Crescătorilor de Oi "Retezatul-Haţeg" ne-au fost expuse de către Pavel Iovăneasă, preşedintele Asociației.

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?