Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Ionuţ Cioranu: Oilor le-a mai rămas… asfaltul

Publicat: 20 februarie 2020 - 18:44
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pentru prima oară în România, tinerii fermieri vor beneficia de o lege, veche ce-i drept dar neaplicată. Modificările Legii 268/2001, promulgate de preşedintele României, Klaus Iohannis, în noiembrie 2016 includ şi atribuirea directă de teren tinerilor cu vârsta de până-n 40 de ani. 

Ce spune Legea? „Concesionarea sau arendarea terenurilor cu destinaţie agricolă, libere de contract, în suprafaţă maximă de 50 de hectare, aparţinând domeniului public şi privat al statului, aflate în administrarea Agenţiei Domeniilor Statului, prin atribuire directă, tinerilor de până la 40 de ani, absolvenţi ai învăţământului de profil, în vederea înfiinţării de ferme; în situaţia în care suprafeţele de terenuri disponibile sunt mai mici decât cele solicitate, se aplică procedura concurenţială reglementată de prezenta lege“.
Ministrul actual al Agriculturii, Adrian Oroş (la acea dată interimar) a anunţat recent că LEGEA SE APLICĂ! Ce se întâmplă în realitate? Ne spune Ionuţ Cioranu, tânăr crescător de oi din judeţul Arad.

Uite terenul, nu e terenul!
Agenţia Domeniilor Statului (ADS) are propria lege? Cel puţin… aşa pare. Ionuţ ne-a povestit cum i-a fost “suflat” terenul aflat chiar în vecinătatea fermei familiei.
“La noi, în judeţul Arad, ADS-ul a fost condus cu pumn de fier de fostul director. Agenţia are o parcelă de 40 de hectare de teren la o distanţă de maxim 500 de metri de ferma mea. Această parcelă era lucrată de un vecin român. Noi, naţionalişti fiind, şi prieteni cu vecinii, pentru că el lucra, apoi mâncau animalele mele de pe parcelă până începea iar lucrările şi tot aşa, ne înţelegeam. Până când, în vara anului trecut, am auzit că se întâmplă ceva, am fost la domn director al ADS şi i-am spus că vrem să concesionăm noi terenul, dacă renunţă vecinul. Răspunsul lui a fost: Staţi în banca voastră că terenul ăla nu e pentru voi, îl lucrez eu! Ei bine, acum am aflat că terenul a fost dat unui cetăţean italian. Şi domn-director… după ce a dat terenul şi-a dat imediat demisia. L-a sunat tata şi l-a întrebat de ce a făcut asta. A răspuns cinic: Nu mă mai interesează, eu nu mai lucrez la ADS!", ne-a povestit Ionuţ Cioranu.

ionut-cioranu-oi_b

Licitaţie cu un singur participant
Tânărul fermier nu este supărat pentru că a pierdut terenul, ci pentru felul în care l-a pierdut, dar şi pentru că l-a câştigat, în mod suspect, un cetăţean străin. „Dacă băiatul care l-a avut îl primea în continuare nu era nicio problemă. Este român de-al meu, am crescut poartă-n poartă. Dar nu pot accepta ca un cetăţean străin, prin mijloace obscure, să lucreze gard în gard cu mine. Adică să lucreze teren românesc lângă ferma mea, nu pot accepta niciodată!”, a adăugat el. Despre licitaţia pentru terenul acesta informarea s-a făcut înainte cu o zi, online. Iar participantul la licitaţie a fost unui singur – italianul. Deşi directorul ADS ştia de interesul familiei Cioranu pentru teren, nu i-a înştiinţat. “Italianul mi-a spus că el nu are ce să facă, dacă noi nu suntem informaţi… mi-a râs în faţă. Dacă ar fi fost o licitaţie corectă şi nu aş fi avut bani suficienţi pentru teren, dacă el – italian sau nu – ar fi avut bani mai mulţi decât mine, asta era, jos pălăria… dar aşa? Şi nu pot să spun că aş fi avut bani sau că am bani, dar sincer, 40 de hectare lângă ferma ta, trebuie să fii nebun ca să nu faci tot ce poţi, te împrumuţi şi tot le iei. Acum sunt sigur că terenul îi este dat deja, pentru că a făcut şi demersurile la primărie ca să primească subvenţie pe el”, a adăugat cu amărăciune vădită Ionuţ.

Vreau să se aplice legea...
Tânărul spune că nu vrea scandal, el cere doar să se aplice Legea 268/2001, cu modificările din 2016, care le dă dreptul lor, tinerilor fermieri la aceste terenuri. Aşa că, după declaraţiile actualului ministru, a mers din nou la ADS Arad. “Doamna de acolo mi-a spus că nu ştie de nicio lege, nicio normă şi că nici măcar nu se ştie dacă se va pune în aplicaţie… Noi vrem să face ceva la noi în ţară, dar ni se dă cu bâta-n cap! Este o mafie a terenurilor care guvernează tot! Legea care ne dă dreptul nouă, tinerilor fermieri, să primim pământul ADS a fost dată în anul 2016. Dacă nu ar fi legea aceasta nu mi-ar fi aşa ciudă, dar există o lege. Eu acum, nu mai pot face nimic pentru a primi terenul respectiv, decât dacă legea se aplică şi terenul mi se va retroceda. Pentru asta m-am înscris şi în audienţă la domnul ministru al agriculturii. Dacă nici cu legea-n mână nu ne vor da terenurile nouă, tinerilor fermieri, înseamnă că suntem fii ploii şi eu vând tot! Este singura mea speranţă, singura modalitate prin care aş putea să mai ajung la terenul respectiv sau la orice altă palmă de pământ… Norocul lor este că în perioada asta fată oile şi nu le putem lua să le ducem în faţă la primărie, la prefectură, că nu se mai dădea terenul”, spune hătărât oierul arădean.

Transparenţa e doar un cuvânt
Din păcate nu avem transparenţă în ceea ce priveşte tranzacţiile sau concesiunile de terenuri, constată Ionuţ. “Nu ştim cu cât s-a dat un teren, cui şi când s-a dat. Nu se face nimic public. Pe site-ul ADS la secţiunea transparenţă decizională sunt trecute nişte aberaţii, nu ce ne interesează pe noi. Noi nici nu ştim cine sunt vecinii noştri, abia când a venit topometristul să măsoare terenul pentru că era pus în vânzare, am aflat proprietarul”, argumentează el.

oilor-le-a-ramas-asfaltul_b

Românul se vinde pe un pumn de bani...
Ionuţ Cioranu este un patriot şi un naţionalist convins. Îi pare rău de fiecare bucăţică de pământ înstrăinată şi spune că, după tot ce s-a întâmplat în ţară în ultimii ani, oilor le-a mai rămas… asfaltul. “Parcela de care vorbesc este pământul pe care eu am crescut de la vârsta de doi ani, de când a pus tata primul stâlp al stânii noastre aici. Eu şi tata avem împreună 1.200 de oi, dintre care puţin peste 400 sunt ale mele. Eu nu am gram de teren, dacă nu ar fi tata cu arendele pe care le are de 15-20 de ani, eu nu aş avea unde să-mi ţin oile. Primăria Arad nu mai are niciun petec de păşune, tot ce nu e trecut în intravilan este retrocedat căte X şi Y din alte judeţe. Dar ce mă doare cel mai tare este faptul că eu, fermier român, născut şi crescut aici, am mai puţine drepturi decât un cetăţean străin. Noi am fost în Spania şi cu mari insistenţe şi rugăminţi am putut cumpăra nişte oi de elită, spaniolii au vrut să ne dea doar din cele trimise la sacrificare. Nu ar fi dat nicicum din bunul lor, din elita lor, pe când românul se vinde pe un pumn de bani...“, concluzionează Ionuţ Cioranu.

Oaia, fără punctaj în proiecte
O altă problemă deosebit de importantă semnalată de Ionuţ Cioranu este faptul că proiectele de dezvoltare în domeniul agricol care au ca principală activitate oieritul sunt din start declarate neeligibile. “La ora actuală, dacă vrei să depui un proiect pe fonduri europene cu activitate în oierit nu ai nicio şansă pentru aprobare. De ce? Pentru că oaia nu are punctaj. Cui datorăm asta? Tot băieţilor deştepţi, care după ce s-au dat subvenţii de la UE au apărut ciobani peste noapte, a fost un boom în oierit, un moment în care efectivele au crescut brusc şi cei de la Bruxelles au considerat că oaia este o afacere extrem de profitabilă, aşa încât au exclus-o de la punctaj pe proiecte. Un proiect care are doar oaia în vedere, este respins. Ni se spune că fără vaci sau cultură mare nu avem şanse. Recent, eu am investit 70.000 de euro într-un sălaj pentru oi, dacă puteam depune proiect aş fi investit dublu, aş fi mărit efectivul, aş fi creat locuri de muncă şi, evident, aş fi cotizat mai mult la stat. Dar aşa? Cine nu ar vrea să-şi modernizeze ferma, să crească, să se dezvolte… dar statul român nu face decât să ne pună beţe-n roate!” , spune tânărul oier.

Vizualizat: 4724 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?