Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Ion Ionescu de la Brad - 200 de ani de la naşterea marelui agronom român

Publicat: 13 iulie 2018 - 00:09
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni, judeţul Neamţ, a deschis seria manifestărilor omagiale dedicate împlinirii, la 24 iunie 2018, a două veacuri de la naşterea marelui agronom român Ion Ionescu de la Brad, cel care a fost primul inginer agronom român - în urma studiilor din Franţa, pe cheltuiala domnitorului Moldovei, Mihail Strudza -, şi primul profesor de ştiinţe agricole din ţară, la Academia Mihăileană din Iaşi (1842-1848).

În data de 22 martie a.c., sesiunea omagială aflată sub genericul ”200 de ani de la naşterea savantului Ion Ionescu de la Brad” a reunit specialişti din cercetare, din învăţământul universitar şi preuniversitar agricol, din producţie, reprezentanţi ai MADR, oameni de cultură din regiune etc.

200 de ani de la naÅŸterea savantului Ion Ionescu de la BradClick pe poza pentru galerie!

Părintele ştiinţelor agricole româneşti
De la naşterea sa, la 24 iunie 1818, la Roman, şi până la înscrierea la şcoală, a purtat numele de familie al tatălui său, Ion Isăcescu. Dar dascălul Verescu, de la Şcoala Domnească din Roman i-a schimbat numele în Ionescu. Completarea numelui cu locativul ,,de la Brad” s-a înfăptuit după ce a cumpărat, împreună cu fratele său Nicolae Ionescu, moşia din satul Brad (azi, în comuna Negri, judeţul Bacău) şi a locuit acolo din anul 1870 până la trecerea în eternitate, la data de 16 decembrie 1891. ”Prin acest eveniment complex, am dorit să fim primii care readuc în atenţie viaţa şi opera primului agronom român, Ion Ionescu de la Brad, personalitate proeminentă a neamului şi spiritului românesc, revoluţionar paşoptist, întemeietorul învăţământului agricol şi silvic de la noi, statistician, economist, profesor, om politic, scriitor, membru de onoare al Academiei.
Pentru noi, cei care lucrăm în cercetare, învăţământ şi în producţie, este o mare onoare să recunoaştem faptul că realizările noastre de azi se sprijină pe unele principii şi concepţii formulate şi susţinute încă de la mijlocul secolului al XIX-lea de către părintele ştiinţelor agricole româneşti, Ion Ionescu de la Brad”, menţiona Elena Trotuş, directorul SCDA Secuieni.
Ion Ionescu de la Brad este considerat a fi unul dintre cei mai erudiţi oameni ai timpului său şi cel mai reputat agronom şi economist, faima sa extinzându-se şi în alte ţări, unde au pătruns faptele şi publicaţiile sale, activitatea pe plan mondial fiind deosebit de bogată, aşa după cum sublinia academicianul Amilcar Vasiliu în cartea ”Inaintaşi ai agriculturii româneşti, Ion Ionescu de la Brad, 1991”. ”Urmaşii în profesie, în semn de omagiu şi ca documentare actuală, au realizat numeroase diafilme şi au retipărit 23 dintre lucrările sale, precum şi unele articole care totalizează 2.000 de pagini, operele ştiinţifice ale savantului însumând în total 18.000 de pagini. Lucrările prezentate în cadrul simpozionului au adus unele noutăţi şi îndreptări de date bibliografice care erau insuficient cunoscute, dar şi despre lucrările cunoscute din operele sale. Totuşi, rămân porţi deschise pentru agronomii care vor să trateze îndeosebi specialităţi mai restrânse”, sublinia Elena Trotuş.

Membru al societăţii agricole din Paris
În programul manifestării de la Secuieni, au fost incluse zece lucrări în care s-au prezentat aspecte din activitatea şi opera marelui agronom, de către cadre didactice de la USAMV Iaşi, cercetători de la SCDA Secuieni, Turda, Banca de Resurse Genetice Vegetale Suceava şi Societatea de Istorie şi Retrologie Agrară din România - Filiala Bacău.
De asemenea, a fost lansată cartea intitulată „Ion Ionescu de la Brad - Sinteze bibliografice la 200 de ani de la naştere”, autor fiind Ion Măzăreanu. ”Ion Ionescu afirma teza că dreptul de proprietate, dreptatea în general şi valoarea lucrurilor trebuie să fie exprimate de munca omenească, singura care creează bunuri. Cu acest ideal i-a susţinut, ca vicepreşedinte al Comisiei Proprietăţii, pe ţărani la 1848 în Bucureşti. În timpul vieţii, Ion Ionescu de la Brad a fost mai puţin recunoscut pentru meritele sale. Totuşi, a fost ales membru al multor societăţi ştiinţifice, membru corespondent al Academiei Române, din anul 1871 şi membru onorar, din 1884. A fost membru al societăţii agricole din Paris, aşa după cum a scris el episcopului Melchisedec Ştefănescu la 25 aprilie 1885: «Eu sunt aproape de sfârşitu (n.n. – vieţii) şi voiescu a sfârşi scriind o carte despre Agricultura română de la Bradu, a 21-a în limba română şi a 6-a în limba franceză, însă pe aceasta o voi scrie şi în franţuzeşte, după cererea ce mi-a făcut societatea agricolă din Paris, care m-a admis între membrii ei»”, nota Ion Măzăreanu.

“Să iubim şi să sprijinim prin toate căile ţăranii”
Din opera savantului Ion Ionescu de la Brad, au fost selectate şi prezentate unele dintre cele mai importante aspecte despre plugărie şi cultivarea plantelor în România, toate în strânsă legătură cu natura, credinţele şi obiceiurile românilor. ”Ca să ajungă cultivatorul sătean la o bunăstare şi la un trai mai bun decât cel de astăzi este nevoie să cunoaştem toate nevoile, să ştim starea cunoştinţelor şi a însuşirilor lui morale şi să-i oferim prin învăţătură ceea ce vedem că-i lipseşte. La locuitorii din sate găsim cele mai însemnate virtuţi şi însuşiri morale indispensabile succeselor agricole: hărnicia, simplitatea, sobrietatea, răbdarea, dreptatea, onestitatea, respectul familiei, al proprietăţii şi al autorităţii, capabil a se ridica cu mintea şi dragostea către Atotputernicul Creator şi a-şi pune toată credinţa şi speranţa în nemărginita lui bunătate. De aceea trebuie să iubim, să sprijinim prin toate căile ţăranii, să-i luminăm şi să-i determinăm să rămână în ţară spre a contribui la prosperitatea şi progresul ei, nu să plece în alte ţări spre a munci în folosul străinilor”, concluziona, citând, Constantin Vasilică, profesor la USAMV Iaşi.
Lucrările din sală au fost încheiate de către directorul SCDA Suceava, Elena Trotuş, prin prezentarea Apelului lui Ion Ionescu de la Brad, de la tribuna camerei, către generaţia tânără, căreia îi trece moştenirea faptelor sale”.
Manifestarea s-a încheiat prin dezvelirea unei plăci omagiale şi cu depunerea de flori la statuia lui Ion Ionescu de la Brad din incinta Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni.


APRIG SUSŢINĂTOR AL ŢĂRANULUI ROMÂN
În luările de cuvânt de la finalul prezentărilor din sală, invitaţii au subliniat actualitatea unor învăţăminte, recomandări şi soluţii ale operei lui Ion Ionescu de la Brad pentru practica agricolă actuală. ”În perioada 1876-1883, Ion Ionescu de la Brad a fost ales deputat al ţăranilor de la Brad. În cei 7 ani, a iniţiat proiecte de legi şi a interpelat de multe ori guvernele din acele vremuri, pe teme precum înfiinţarea băncilor săteşti şi a capitalului acestora, împroprietărirea tinerilor căsătoriţi şi a celor rămaşi fără pământ după aplicarea legii din 1864, împroprietărirea soldaţilor care au luptat în 1877, modificarea legii comunale care dădea drept ţăranilor să aleagă şi să fie aleşi, iar primarul să fie ales de săteni. A participat foarte activ la alcătuirea şi aprobarea legii pentru acordarea dreptului ţăranilor de cumpărare a loturilor de pământ din moşiile satului. A susţinut problema învăţământului în general şi a celui agricol şi de meserii, în special. Pentru agricultură, a cerut şcoli sau cursuri practice pentru ţăranii adulţi. A propus înfiinţarea unei şcoli de viticultură la Odobeşti şi una la Drăgăşani. Între anii 1870-1891, pentru învăţătura ţăranilor, Ion Ionescu a făcut la Brad o fermă model pentru «cultura mică a ţăranului» şi o şcoală practică de agricultură”, expunea Daniela Murariu, de la Banca de Gene Suceava.


I.I. DE LA BRAD: „SOLUL AGRICOL SE NAŞTE SUB INFLUENŢA CLIMEI”
„Pământul cel mai bun după elementele chimice ce-l compu, este acela în care se află nisip, lut, var şi humus în proporţiuni potrivite”, este una dintre observaţiile agronomului Ion Ionescu de la Brad. ”Lucrând la catedră, în practică şi în cercetarea agricolă, Ion Ionescu a reuşit să sintetizeze unele observaţii, putând astfel să ridice disciplinele agronomice la o fundamentare modernă. Şi-a însuşit cele mai noi cuceriri ale epocii sale, pe care le-a experimentat şi dezvoltat, iar pe altele le-a aplicat în practică cu adaptările necesare la condiţiile locale, cum ar fi teoria nutriţiei minerale a plantelor cu folosirea îngrăşămintelor, concepută de Liebig, sau introducerea sistemului de culturi alternative şi aplicarea maşinilor perfecţionate în agricultură, inaugurate de A.D. Thaer, A. Young, ori metode de ameliorare a animalelor domestice, promovate de Bakewell, Colling, Gasparin, etc. În acele vremuri, pedologia era înglobată ştiinţei solului agricol, fără să se fi cunoscut domeniul clasificării naturale a solurilor”, arăta Daniela Murariu.
Ion Ionescu de la Brad spunea că „solul agricol se naşte sub influenţa climei” şi „însuşirile pământului se schimbă sub înrâurirea climei”, idei care au dus la apariţia clasificării naturale a solurilor, stabilită ceva mai târziu de Dokuceaev în Rusia. A împărţit solurile în 11 clase, pe baza naturii elementelor constitutive: nisip, argilă, calcar, şi humus.

 Citat_b

Ion Ionescu de la Brad îşi încheia scrisorile cu formula ”Sănătate şi voie bună!” - arăta Ion Măzăreanu


Un articol publicat în revista Ferma nr. 8/213 (ediţia 1-14 mai 2018)

 

Vizualizat: 1290 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?