Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

IOAN BORCEAN - opt decenii de viaţă împlinită prin muncă

Publicat: 24 februarie 2018 - 02:43
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ziua de 27 octombrie a.c. a avut o rezonanţă aparte în lumea academică şi în învăţământul superior agicol bănăţean. La acea dată, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara a celebrat personalitatea profesorului emerit doctor Ioan Borcean, la împlinirea vârstei de 80 de ani. 

Simpozionul aniversar "Ioan Borcean, o viaţă în slujba învăţământului agronomic" a avut o participare numeroasă şi valoroasă. „Absolvent de frunte al Liceului «General Dragalina» din Oraviţa, promoţia 1954, absolvent remarcabil al Facultăţii de Agronomie, promoţia 1959, specialist împătimit de meseria aleasă - de agronom - şi îndrăgostit de cariera pe care a cinstit-o mai bine de jumătate de secol - de dascăl universitar”, l-a caracterizat, în câteva cuvinte, academicianul Ion Păun Otiman pe „PROFESORUL ION BORCEAN”.

Ioan Borcean_b
La rândul său, Valeriu Tabără, vicepreşedinte ASAS, i-a înmânat distincţia „MERITUL AGRICOL - Gheorghe Ionescu Şişeşti”, pentru prestigioasa contribuţie la dezvoltarea cercetării ştiinţifice, învăţământului superior agronomic, fitotehniei, agriculturii Banatului şi a României.
„La terminarea facultăţii, în practica din anul V, m-am trezit la Berzovia cu 1800 de hectare în responsabilitate. Noaptea învăţam ce trebuia să fac a doua zi”, a povestit Ioan Borcean în discursul său presărat cu momente importante din copilăria, studenţia şi întregul său parcurs profesional.
Născut la 31 octombrie 1937, în localitatea Anina (Munţii Banatului), Ioan Borcean a absolvit Facultatea de Agronomie din Timişoara în 1959. Au urmat zece luni de practică la Berzovia, jud. Caraş-Severin. Aici, sub conducerea exigentului profesor Irimie Staicu, membru corespondent al Academiei Române, a efectuat cercetări pentru proiectul de diplomă. Apoi a fost repartizat ca inginer în aceeaşi unitate. După un an, a devenit, prin concurs, asistent la facultatea pe care a absolvit-o. În 1972 a obţinut titlul de ,,Doctor în Agronomie”.
În cei peste 50 de ani de activitate în învăţământul superior, a parcurs toate treptele universitare şi a îndeplinit numeroase funcţii. În perioada 1991-1995 a fost Prorector al USAMVBT iar între anii 1996-1999, Secretar ştiinţific al Universităţii. Din anul 1986 a condus disciplina de „Fitotehnie”. În activitatea ştiinţifică a publicat peste 230 de lucrări, 27 de cărţi, manuale unice universitare şi 19 îndrumătoare tehnice pentru agricultură. A condus 57 de teze de doctorat şi peste 30 de lucrări de gradul I.
Ioan Borcean, membru în Consiliul Consultativ FERMA şi colaborator activ al revistei noastre încă de la ediţia cu numărul 15, în 2002, este specialistul agronom care, lună de lună, însemnează în agenda fermierilor „Calendarul lucrărilor agricole în cultura mare”.
La Mulţi Ani, Domnule Profesor!

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 20/203 (editia 15-30 noiembrie)

Vizualizat: 281 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?