Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Investiţii în agricultura bio. Depozit de cereale ecologice în Moldova

Publicat: 06 iulie 2020 - 09:13
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În timp ce, în multe domenii, se discută despre măsuri de sprijin, în agricultură cuvintele de bază sunt ”acţiuni proprii” şi investiţii pentru a face faţă oricăror provocări.

Pentru producţia agricolă ecologică, una dintre marile probleme rămase nerezolvate este valorificarea recoltei. De aceea, în judeţul Bacău, fermierul Marius Casis a demarat, la începutul anului 2020, o investiţie importantă într-un siloz de cereale eco.

Au rămas fermi în decizii

Acesta a identificat terenul potrivit, iar la începutul anului 2020 era, deja, achiziţionat. A curăţat întregul areal şi a organizat şantierul, împreună cu un constructor, pentru a decapa şi a face gardurile. În acel moment, a venit criza de CoVid-19 şi a trebuit să reducă puţin motoarele. ”Dar nu am oprit total lucrările, acestea având un anumit grafic de desfăşurare care trebuie respectat. Am rămas fermi atât în ceea ce priveşte activitatea din ferma de producţie, cât şi investiţia în aceste capacităţi de depozitare/condiţionare a cerealelor ecologice”, menţiona Marius Casis.

Marius Casis_b


”Sunt un mare adept al agriculturii ecologice şi m-am implicat mult în promovarea acestui concept şi a acestor producţii. Observând cât de mare nevoie este de un spaţiu adecvat pentru depozitarea recoltelor, am decis să pornesc o investiţie proprie într-un asemenea spaţiu” - MARIUS CASIS
Fermier şi investitor

Surse certe de finanţare: bani proprii şi credite

Suprafaţa destinată investiţiei în spaţiile de depozitare este de 15.000 mp, investiţia totală valorând circa două milioane de euro, bani proveniţi atât din surse proprii, cât şi din credite. ”Nu excludem nici varianta de a folosi şi fonduri europene, dacă vor apărea anumite programe specifice. Însă, nu este cea mai sigură sursă financiară. Având în vedere că vorbim de o capacitate de depozitare de peste o mie de tone pe ciclu de recoltă, deci o investiţie importantă, a trebuit să avem în vedere surse certe de finanţare, respectiv sursele proprii şi creditele la bănci”, preciza fermierul.

Amplasare strategică, dotări de ultimă oară

Situat în centrul regiunii de nord-est, depozitul de cereale ecologice din Bacău va prelua producţia din tot acest areal, urmând ca, în primă fază, cerealele să fie livrate la export. ”Depozitul va fi dotat cu tot ceea ce este necesar pentru ca cerealele să fie pregătite pentru export, respectiv laborator pentru analize, uscător, selector, sistem de însăcuire etc. Vom achiziţiona cereale din toată zona de nord-est a Moldovei, deoarece suntem situaţi la o distanţă de aproximativ 100-150 km, ca rază, faţă de toate judeţele din acest bazin agricol”, explica Marius Casis.

Transportul şi distanţa faţă de fermieri sunt esenţiale

Costul cu transportul reprezintă un factor semnificativ în ecuaţia economică. În agricultura ecologică, transportul este cu atât mai important cu cât discutăm inclusiv despre anumite măsuri de igienizare a mijloacelor de recoltare şi de transport, pentru a nu avea nici un fel de reziduu care ar putea prezenta riscul de alterare a calităţii recoltelor.
”Activez în domeniul acesta din 2008 şi cunosc bine rigorile privind calitatea mărfii ecologice, atât pe piaţa internă, cât şi pe cea internaţională. De aceea, este foarte important ca toate elementele care asigură calitatea produselor să fie utilizate într-un mod cât mai eficient. Or, amplasarea la o distanţă convenabilă reprezintă un mare avantaj”, preciza Marius Casis.

cereale ecologice 1_b

Ce destinaţii vor avea produsele?

Investiţia va fi gata în vara anului 2021, atunci când se preconizează a fi depozitate/condiţionate primele cereale ecologice. ”Deocamdată, avem cerinţe de livrare la export a cerealelor ecologice. În cei peste 12 ani de când mă ocup de agricultura ecologică, am dezvoltat relaţii foarte bune cu parteneri din ţări precum Germania, Anglia, Franţa. Spre aceste destinaţii vor merge cerealele din noul depozit, livrându-le materie primă ecologică certificată”, preciza investitorul.
Conform reglementărilor specifice şi actualizate, în proiectul noului depozit de cereale ecologice din Bacău, din cei 15.000 mp, s-a realizat o zonă de protecţie de 4.000 mp astfel încât înainte de intrarea în depozit să se realizeze spălarea/dezinfectarea maşinilor şi parcarea acestora în zone de siguranţă.

ALIMENTE ECOLOGICE PENTRU PIAŢA ROMÂNEASCĂ

”Am în plan şi mi-aş dori din suflet să reuşesc să realizez, probabil tot prin forţe proprii, o linie tehnologică de obţinere a cerealelor ecologice pentru copii. Sper ca şi piaţa românească să se dezvolte, astfel încât să poată fi procesată în România cât mai multă producţie ecologică. Mă refer la consumul de produse alimentare ecologice, produse ceva mai scumpe, inclusiv ca urmare a faptului că producţia de materie primă ecologică este la aproximativ 60-70% faţă de cea din sistem convenţional. Se adaugă şi costurile cu certificarea producţiei, cu depozitarea acesteia. Sunt condiţii care pot face diferenţa între pieţe şi între ţări”, mărturisea Marius Casis.

Ecostart 1_b

ECOSTART - PRIMUL BENEFICIAR

Între primii beneficiari ai investiţiei din comuna Letea Veche, judeţul Bacău, se numără fermierii membri ai Asociaţiei EcoStart, susţinută de Marius Casis şi iniţiată de fiul acestuia, Tiberius Casis. Programul EcoStart Bacău este unic la nivel naţional şi încurajează tranziţia din domeniul convenţional, susţinând fermierii de la startul activităţii de producţie agricolă ecologică şi până la valorificarea producţiei acestui sector.

un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi

Vizualizat: 1050 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?