Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

“Înverzirea” şi pretenţiile absurde ale APIA

Publicat: 06 iulie 2018 - 13:58
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În judeţul Neamţ, unitatea coordonată de către inginerul Alexu Molodoi, parte a Grupului de firme Almos România, exploatează peste patru mii de hectare de teren agricol, înscriindu-se în rândul celor mai reprezentative companii agricole din regiune şi din ţară.

Primăvara 2018 a sosit cu o vreme rece şi cu precipitaţii abundente, dar speranţele unui an agricol bun rămân mari, cu atât mai mult cu cât culturile înfiinţate în toamnă pe o suprafaţă de aproximativ două mii de hectare au dat semne bune. Practic, jumătate din suprafaţa societăţii a fost ocupată, încă din toamnă, cu grâu, rapiţă şi orz.

Alexu Molodoi_b
Cu aportul semnificativ de precipitaţii şi cu fertilizarea corespunzătoare, agricultorii speră într-un start reuşit şi trec la înfiinţarea noilor plantaţii. Pentru anul 2018, structura de culturi de primăvară a Almos România include sfeclă de zahăr pe 800 ha, celelalte aproximativ 1200 hectare de teren fiind ocupate cu porumb, floarea-soarelui şi soia (pentru 5% înverzire). În acest context şi ţinând cont de faptul că piaţa solicită din ce în ce mai mult producţii de calitate, în permanenţă gândul şi căutările fermierilor s-au îndreptat şi se îndreaptă către ceea ce reprezintă noutate pe piaţa românească privitor la seminţe, cu genetică nouă, la tehnologii şi la programe de protecţie.

Culturile succesive aduc provocări inedite
Performanţele deosebite ale Almos Agrorom Secuieni, judeţul Neamţ, precum producţii şi de peste 5 tone la hectar la rapiţă, dacă este să evocăm un singur exemplu, se bazează pe profesionalismul şi pe experienţa echipei conduse de către agronomul Alexu Molodoi. Alături de resursele materiale şi financiare, deosebit de importante sunt coordonatele legislative sub “cupola” cărora se conturează strategii de producţie şi de piaţă. Din acest punct de vedere, anul 2018 aduce noi provocări şi noi semne de întrebare. ”În 2017, am fost la Hanovra, la Târgul Agritechnica. Atât în Austria, cât şi în Germania, am observat suprafeţe mari ocupate de culturi succesive, culturi verzi. În afară de faptul că absorbind dioxidul de carbon şi degajând oxigen, reduc gradul de poluare din zonele respective, aduc acestea un aport însemnat de elemente nutritive. Mă refer la azot, fosfor şi potasiu. De exemplu, o cultură mixtă de facelia (planta care îi ajută pe apicultori, datorită nectarului pe care îl secretă, dar şi pe zootehnişti, putând fi amestecată cu plantele legumicole precum mazărea, soia, lupinul), plus muştar, încorporată în sol toamna, echivalează cu 30 tone gunoi de grajd bine fermentat. Văzând acele câmpuri, mi-am spus că şi noi putem realiza aceste culturi succesive şi mi-am propus ca, imediat după recoltarea la grâu, orz, rapiţă să semănăm aceste culturi. Ar urma ca în toamnă, înainte de a efectua lucrarea de arat, să încorporăm această masă vegetativă în sol şi să aducem aportul respectiv de elemente nutritive. Acest amestec poate fi folosit inclusiv pentru zona de înverzire, obligatorie pentru plăţile APIA. Am avut asemenea culturi şi în anul 2017, pe aproximativ o sută de hectare”, explica inginerul Alexu Molodoi.

rapita_b

Cerinţele APIA încurcă... bunele practici agricole
În practica agricolă românească, se pare că încă nu este suficient de atractiv sistemul de încorporare a masei vegetative, observă fermierii, semnalând deficienţa tehnică determinată de prevederea ca masa vegetativă să fie încorporată foarte devreme, în primăvară. ”Condiţia impusă pentru a beneficia de plăţile APIA este de a încorpora respectiva masă vegetativă până la sfârşitul lunii martie sau, cu notificare, se mai poate întârzia încă maximum treizeci de zile. Dar în zona noastră, şi nu numai aici, în primăvară sunt vânturi foarte puternice. Or, mobilizând solul energic cu discul, din cauza acestor vânturi puternice pierdem apa din sol şi, practic, distrugem efectul gerului din timpul iernii asupra pământului. În alte ţări, acest mulci rămâne la nivelul solului până la momentul înfiinţării culturii şi se seamănă direct în respectiva masă vegetativă. Şi noi avem tehnologii şi semănători care ne permit să semănăm direct în masa vegetativă. Acel mulci oferă protecţie împotriva eroziunii eoliene, a radiaţiilor solare şi asigură un efect mai bun al erbicidelor”, observa specialistul.

Costuri în plus pentu fermieri
Apelul inginerului nemţean este susţinut şi de către alţi fermieri din ţară, unii dintre aceştia demarând deja discuţii pentru a fi operate modificările tehnice în cadrul setului de condiţii pe baza căruia APIA acordă plăţile pentru bunele practici în sectorul vegetal. ”Deciziile certe le aşteptăm de la nivelul Ministerului Agriculturii, al APIA Central, în fapt cei care pot opera schimbările şi care ne furnizează Ghidul pentru primirea subvenţiilor - acel Ordin 619, în care sunt prevăzute toate condiţiile care trebuiesc îndeplinite, astfel încât fermierii să poată beneficia de sprijinul financiar pentru bunele practici agricole şi de mediu. Un argument în plus, pe lângă faptul că nu mai pierdem apa din sol prin încorporarea înainte de semănat, este cel economic. Mai exact, nu mai facem încă o lucrare cu cheltuieli suplimentare, în condiţiile în care s-au făcut credite şi investiţii majore pentru dotarea cu semănători performante, capabile să efectueze inclusiv semănatul direct în mirişte. De asemenea, printr-un astfel de sistem de lucru, asigurăm o răsărire explozivă, combatem mai bine buruienile etc. Colegii noştri de la APPR, cu sprijinul direct al domnului Arnaud Perrein, au făcut demersuri la Ministerul Agriculturii şi sper să ne bucurăm de rezultate cât mai favorabile ale discuţiilor. Cred că vom găsi înţelegere şi că vom ajunge să avem voie să producem precum în Franţa, de exemplu”, menţiona agronomul Alexu Molodoi.

 

NORMA DE ÎNGRĂŞĂMÂNT LA HECTAR LIMITEAZĂ PRODUCTIVITATEA
O altă observaţie tehnică semnalată de către inginerul Alexu Molodoi vizează norma de îngrăşăminte permisă pe hectar, care, consideră specialistul, poate avea efect de limitare a nivelului maxim de producţie realizat în România. ”Un alt impediment pe care îl întâmpinăm acum ţine de alte condiţii impuse celor care doresc să beneficieze de plăţile APIA. Limitarea la maximum 170 kg azot substanţă activă la hectar - la porumb, parcă este chiar mai puţin, respectiv 120 kg azot la hectar, dacă nu ai realizat cartarea agrochimică -, mi se pare dezavantajoasă pentru producătorul român. Până acum, fermierii din vestul Europei, probabil, au mers şi cu 300-400 kg azot/ha şi au ajuns să aibă terenurile cu un grad de fertilitate mai înalt şi curate de buruieni, astfel încât îşi permit nivelul actual de îngrăşământ. Dar la noi, cu această normă de azot nu prea ai cum să realizezi 12-13 tone de porumb/ha, aşa cum reuşesc cei care au utilizat, deja, suficient de mult azot şi care au ajuns la amintitele calităţi ale solului. Nu ştiu, parcă am sentimentul că aceste mici aspecte reprezintă, de fapt, factori subtili de limitare a producţiei pe care performerii din agricultura României o pot realiza”, semnala Alexu Molodoi.

Alexu Molodoi_b
Alexu Molodoi: “Sunt foarte multe avantaje dacă înfiinţăm culturi succesive. Numai că partea legislativă nu încurajează o asemenea practică şi nu ţine cont de recomandările tehnice şi practice, în condiţiile pedoclimatice specifice ţării noastre. Iar din acest punct de vedere, aşa cum discutam şi cu alţi fermieri, ţinem să tragem un semnal de alarmă, în speranţa că vor putea fi operate modificări în ceea ce priveşte condiţionalităţile APIA”.


ALMOS AGROROM - FURNIZOR ŞI PRODUCĂTOR DE INPUTURI
Societatea Almos Agrorom Secuieni, judeţul Neamţ este producător şi distribuitor de produse pentru agricultură, dispunând şi de spaţii de preluare/depozitare cereale. În primăvara 2018, alături de seminţele proprii, de orzoaică de primăvară şi de grâu “umblător” (care se poate semăna atât toamna, cât şi primăvara, cu densităţi diferite: toamna se seamănă cu 300 boabe germinabile/mp şi primăvara, cu 500 boabe germinabile/mp), la dispoziţia fermierilor sunt puse şi seminţe de porumb, floarea-soarelui şi soia, pentru care se asigură distribuire de către firmele cu care Almos Neamţ are încheiate contracte de colaborare. De asemenea, unitatea asigură programe pentru protecţia plantelor, în parteneriate cu firme importante de profil prezente pe piaţa din România.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 6/211 (ediţia 1-14 aprilie 2018)

 

Vizualizat: 81 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?