Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Între dorinţă şi putinţă

Publicat: 19 aprilie 2019 - 10:14
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Drumul de la vis la realitate poate fi mai scurt sau mai lung, mai uşor sau mai greu. De la vis la vis, de la caz la caz. Însă este foarte grav atunci când se confundă visul cu realitatea. Sau atunci când faci oamenii să aibă speranţe nefondate.

Am scris recent despre variabilitatea producţiei de porumb sub influenţa specificului climatic al anilor agricoli diferiţi. Însă, recent am auzit un interviu la radio în care o persoană, probabil „cu funcţie de răspundere”, spunea (citez din memorie):
-„Anul trecut am depăşit Franţa la producţia de porumb, iar anul acesta ne propunem...” Nici nu mai contează ce îşi propunea. Oricum, în interviu nu a urmat nimic concret şi real despre potenţiale mijloace pentru apropierea de scopurile propuse. Noi am fost surprinşi. Nu am ştiut că a fost vreun concurs pe această temă. Nici nu avea cum să fie, pentru că un concurs se desfăşoară, cel puţin teoretic, în condiţii de şanse egale. Or, ajunge să aruncaţi o privire pe hartă şi să înţelegeţi contextul climatic din Franţa şi cel din România.

Foto 1 - Åžcoala de Soiuri 2018 - starea de vegetaÅ£ie a grâului la intrarea ÅŸi la ieÅŸirea din iarnăClick pe poza pentru galerie!Influenţa specificului climatic asupra producţiei agricole
Dacă la porumb influenţa specificului climatic (al locului şi al anului) se manifestă foarte puternic, ea este prezentă şi la culturile de toamnă. Totuşi, în cei mai mulţi ani, cu o intensitate ceva mai redusă comparativ cu speciile de primăvară, care trebuie să treacă vara în câmp. Însă şi de la această regulă generală sunt excepţii, din fericire mai rare. O excepţie este tocmai acest an agricol.

Foto 2 - Şcoala de Soiuri 2018 - starea de vegetaţie a grâului la intrarea şi la ieşirea din iarnă_b

Foto 3 - Şcoala de Soiuri 2017 - starea de vegetaţie a grâului la ieşirea din iarnă_b

Foto 6 - Buziaş (14.02.2019), preluvosol - grâu după porumb la ieşirea din iarnă_bFoto 7 - Comloşu Mare (15.02.2019), cernoziom - grâu după porumb la ieşirea din iarnă_b

Fotografiile din experienţele cu soiuri de grâu sunt din locaţia Timişoara, amplasate în parcele relativ apropiate. Vă lăsăm să le analizaţi singuri, nu vrem să despicăm firul în patru cu analize pe detalii potenţial sterile pentru realitatea unei ferme.
Datele sunt centralizate în tabel. Observaţi că în ani comparabili ca favorabilitate pentru cultura de grâu (2015 şi 2018) şi rezultatele sunt comparabile, chiar dacă numărul şi structura de soiuri au fost diferite. În anul 2017 nivelul mai mic al producţiilor îşi are “rădăcina” în toamna şi iarna 2016, reci şi umede. Semănatul a fost făcut târziu şi la o calitate redusă, iar răsărirea a avut loc în martie, la desprimăvărare. Totuşi, vremea foarte favorabilă pentru grâu din lunile aprilie şi mai 2017 a făcut ca plantele să recupereze într-un ritm fantastic. Dar chiar şi în 2017 semănăturile făcute până prin 10-12 octombrie 2016 (înainte de ploi) au avut producţii excelente.
Aminteam anterior de anii cu excepţii, în care specificul climatic influenţează mai puternic creşterea şi dezvoltarea plantelor chiar şi pentru culturile de toamnă. În acest an agricol, seceta prelungită şi generalizată din toamnă a făcut ca în preajma desprimăvărării starea de vegetaţie a lanurilor de grâu să fie comparabilă în condiţii foarte diverse. Vedeţi în foto 6 şi 7 două lanuri de grâu din două localităţi la distanţă mare una faţă de alta şi în condiţii de sol foarte diferite, cernoziomul de la Comloşu Mare fiind net superior preluvosolului de la Buziaş. Totuşi, deocamdată cultura de grâu arată comparabil în cele două situaţii. Mai observaţi că, la o cantitate aproape egală de precipitaţii căzute peste iarnă, preluvosolul de la Buziaş era în stare de exces de umiditate.
Despre rapiţă ce să mai vorbim! Suprafeţe mari încă nu sunt răsărite.
Deci, oameni buni, nu este nici un concurs. Fiţi ponderaţi, încercaţi să înţelegeţi ce aveţi în câmp. Faceţi ce depinde de voi, oricum altceva nu puteţi face. Şi nu uitaţi că excesele dăunează biologic şi financiar.
Vă dorim vreme şi vremuri bune!

Text şi foto:
Mirela şi Octavian GULER
Tel. 0744 327217


Grafic 1: Şcoala de Soiuri 2018 - rezultate înregistrate la soiurile de grâu

Grafic 1: Şcoala de Soiuri 2018 - rezultate înregistrate la soiurile de grâu_b
Grafic 2: Şcoala de Soiuri 2017 - rezultate înregistrate la soiurile de grâu şi de orz

Grafic 2: Şcoala de Soiuri 2017 - rezultate înregistrate la soiurile de grâu şi de orz_b
Grafic 3: Şcoala de Soiuri 2015 - rezultate înregistrate la soiurile de grâu

 Grafic 3: Åžcoala de Soiuri 2015 - rezultate înregistrate la soiurile de grâu_b

REZULTATE COMPARATIVE DE PRODUCŢIE LA SOIURILE DE GRÂU ÎN LOCAŢIA TIMIŞOARA - ŞCOALA DE SOIURI

tabgresa219_b

Un articol publicat în revista Ferma nr. 6/233 (ediţia 1-14 aprilie 2019)

Vizualizat: 433 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?