Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Integrarea „Cartofului de Lungulețu” în universul Syngenta

Publicat: 20 iulie 2016 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Prezentarea programului tehnologic Syngenta pentru cultura cartofului timpuriu s-a desfășurat strategic într-o zi de duminică, pe 12 iunie a.c. Nu numai pentru că a fost zi de sărbătoare (deși gospodarii din zonă muncesc și duminica dacă este imperios necesar), ci mai ales pentru că prezentarea s-a făcut în buza pieței de gross din Lungulețu.

Click pe poza pentru galerie!

Localitatea Lungulețu este cunoscută datorită cartofilor timpurii produși aici. Fiecare gospodărie are cel puțin o solă cu acest gen de cultură. În piețele din Capitală, aproape că nu mai spune nimeni cartofi timpurii, ci „cartofi de Lungulețu”. De aceea, echipa Syngenta (Dana Răduică, Andreea Iacobescu, Nicoleta Grindaru, Iulian Zafiu și Vasilică Hoarcă) a realizat un lot de cartofi tratați cu soluțiile Syngenta în ferma lui Matei Vasile (19 hectare cultivate cu această plantă). 

 

Piața de gross adună cei mai mulți fermieri

Specificul zonei este monocultura de cartof și de aceea controlul dăunătorilor se realizează mult mai dificil decât în zonele unde se face asolament. Dar lotul aflat chiar la intrarea în Piața de Gross din Lungulețu, locul în care se strâng cei mai mulți fermieri, s-a prezentat în condiții foarte bune. Cel puțin așa susțin fermierii din zonă. Ilie Dumitru din Brezoaiele (10 ha cu cartof) spunea că deja făcuse șase tratamente în ferma sa și tot nu scăpase de infecția de mană. Anul viitor va folosi Revus, iar la finalul culturii din anul acesta va folosi Shirlan (0,3 l/ha) pentru a stopa infecția cu mană. 

Tot aici m-am întâlnit cu Vlad Mirică, fermier care folosește frecvent soluțiile Syngenta (Arcade, Karate Zeon, Actara etc.) în tratamentul celor aproape 60 ha cu cartof pe care le cultivă împreună cu fiul său și cu soția. Dar și în culturile de morcov (5 ha), ceapă (4 ha), pătrunjel de rădăcină (1 ha) și pepeni (4 ha cu hibrizi Syngenta).

 

Programul tehnologic Syngenta pentru cultura cartofului

Se începe întotdeauna cu un nematocid împotriva dăunătorilor de sol, aplicat înaintea plantării, iar Syngenta oferă Nemathorin, care are efect de control și asupra viermelui sârmă, în doză de 15 kg/ha. La rebilonare s-a aplicat erbicidul Arcade (4-5 l/ha), care combate 41 din 46 de buruieni monocotile anuale, dar și anumite specii de dicotile. Este de preferat folosirea lui în perioada de preemergență, pe un teren foarte bine pregătit pentru a se realiza un efect pelicular uniform. Iar pentru monocotilele perene (pir, costrei) s-a folosit Fusilade Forte (0,8- 1,5 l/ha). În faza de rozetă, s-a aplicat un prim tratament cu Shirlan (0,4 l/ha) pentru combaterea infecției primare cu mană, ca să se diminueze sau să evite un posibil atac. Iar în faza de creștere a tuberculilor s-a folsit Revus (un produs translaminar), pentru desăvârșirea combaterii manei. Pentru evitarea atacurilor viitoare de mană este necesară distrugerea vrejilor, dar nu înainte de a se folosi un tratament cu Shirlan, care va avea efect și asupra sporilor de pe sol. Mai ales în cazul celor care fac sămânță de cartof, ceea ce nu prea este cazul la Lungulețu, unde cartofii sunt scoși înainte de maturare. Totuși, este de evitat rămânerea pe sol sau în sol a resturilor de tuberculi, precum și încorporarea vrejilor. În intervalul de timp dintre aceste tratamente se recomandă, din 10 în 10 zile, tratamentul cu Ridomil Gold (2,5 l/ha) în perioada creșterilor noi.

Iulian Zafiu a ținut să specifice că, din fericire, combaterea gândacului din Colorado nu mai este o problemă. Se combat ușor la apariția larvelor cu Actara (60-80 g/ha) sau Karate Zeon (0,2 l/ha). Dar afidele, care sunt principalii vectori de transimtere a infecțiilor, sunt destul de greu de controlat. Din fericire, Syngenta are produsul Eforia 45 (un reddy mix între Actara și Karate Zeon, în doză de 0,75-1 l/ ha), care are un efect rapid și de lungă durată și atacă atât larvele, cât și adulții insectei. 

 

Lot demonstrativ cu varză, pentru sarmalele bucureștenilor

Iulian Zafiu, specialistul pe înființarea loturilor de culturii speciale, „se pune în pantofii fermierului” și încearcă să obțină o cultură curată, dar și eficientă. De aceea are grijă să recomande tratamente, cu gândul și la costuri. 

Tot aici, în toamnă va fi un lot de varză cu hibrizi produși de Syngenta și tratat, se înțelege, cu produse Syngenta. Deoarece aceasta este structura culturilor de la Lungulețu: cartofi timpurii urmați de varza pentru sarmalele bucureștenilor.

Trebuie subliniat că evenimentul a fost unul extrem de eficient. Fermierii interesați au venit în mai multe rânduri, iar specialiștii Syngenta s-au ocupat de fiecare nouă serie parcă cu și mai mult aplomb. Ceea ce este bine pentru toată lumea.

 

 

Articol publicat in Revista Ferma nr. 12 (173 -  1-31 iulie 2016) 

Vizualizat: 1156 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?