Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Insula Mare a Brăilei

Publicat: 13 iulie 2016 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

• universul performant al agriculturii românești

Click pe poza pentru galerie!

În ultimii ani, am avut ocazia să fiu prezent în Insula Mare a Brăilei, în „amfiteatrul performanței”, așa cum l-am definit gazetărește, la evenimentul anual mult așteptat de fermieri - Ziua Câmpului la Centrul de Excelență în Insula Mare a Brăilei.

 

Așa cum au apreciat distinșii invitați la ediția a XV-a, în “țara dintre brațele Dunării” este o adevărată școală de cercetare ce se poate vedea în câmp. Aici plantele agricole sunt la concurs, aici se verifică îngrășămintele, se testează toate pesticidele, se face analiza solului. În Insula Mare a Brăilei, succesul vine și din cercetare, nu s-a renunțat niciodată la a descoperi noi orizonturi tehnologice, întotdeauna ideile sunt progresiste, au dus la sisteme noi de depozitare a producției, sisteme noi de cultură, de aplicare a îngrășămintelor. În câmpul tehnologic sunt în desfășurare 1.511 de teste cu 708 soiuri și hibrizi, 322 pesticide,166 elemente tehnologice și 315 de teste cu îngrășăminte chimice și foliare. 

 

Producții maximale prin optimizări tehnologice

Mihai Dumitru, directorul Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului, se întreba cum de se explică aceste producții la un consum redus de îngrășăminte, de 220 kg în medie la hectar? „Dacă vă uitați în toate cărțile de agrochimie, nu vi se pare fezabil! Faptul că le distribuie pe rânduri de plante la adâncimi diferite mărește indicele de valorificare a îngrășământului și în felul acesta reușește nu numai să nu sărăcească solul, așa cum se întâmplă în toată țara, dar asigură condițiile pentru realizarea unor randamente înalte la hectar. De aceea soluția adoptată de specialiștii din IMB, și anume distribuție pe rând și la adâncimi diferite a nutrienților este singura care poate să permită obținerea unor producții maximizate”. 

În Insula Mare a Brăilei există preocupare pentru a mări eficiența fertilizanților, a intensiviza sistemul de aplicare a îngrășămintelor în adâncime. Optimizarea dozelor de nutrienți se realizează în urma cartării agrochimice a solului în laboratorul propriu, prin administrarea cu precizie a îngrășămintelor (foliare, radiculare, starter etc.), încorporarea resturilor vegetale în sol, fertirigare sau prin extinderea suprafețelor cultivate cu plante amelioratoare (soia, lucernă).

 

Managementul fosforului în sol 

Să luăm cazul fosforului, un macronutrient esențial pentru creșterea plantelor. Printr-un management adecvat, s-a reușit optimizarea randamentului în administrarea îngrășământului. ”În primăvară mai rămânea solubil din triplu superfosfatul (0-46-0), pe care îl băgam în sol toamna, doar 5% (pierdere enormă); dădeam 75-80 kg/ha și rămânea util pentru cultura care urma doar 5 kg. Una dintre schimbări, pe care v-o prezentăm, este administrarea în profunzime și la suprafață a fosforului odată cu semănatul. Nu mai facem în avans, pentru că îl imobilizăm. Fosforul, mai cu seamă la terenurile cu pH de 8, cum avem în Insula Mare a Brăilei, se insolubilizează; se trece din forma monofosfatului de calciu în forma trifosfat de calciu, pe care planta nu îl poate folosi. Și atunci îl dăm odată cu semănatul să aibă timp să îl consume. De asemenea, dându-l în benzi, cantitatea de ioni de calciu care înconjoară banda nu are capacitatea de a insolubiliza toată banda pe care noi am pus-o. Asta e a doua soluție pe care v-o oferim pentru a micșora doza de fosfor și pentru a-l da plantei cât mai aproape. Or, trebuie să măriți doza de fosfor la 10-15 kilograme în primăvară”, a expus o lecție de agrochimie Lucian Buzdugan. 

 

Borna agricolă: 410.500 de tone

În acest sezon agricol, Agricost a semănat grâu pe 18.000 ha, 10.000 ha de orz, 9.000 ha de porumb, 10.000 ha de soia, 6.000 ha de floarea-soarelui și lucernă pe 2.000 ha. Investiția totală pentru înființarea acestor culturi - 70 milioane euro. Specialiștii societății sunt convinși că vor obține producții medii de minimum 8 t/ha la grâu; 7,5 t/ha la orz; 10 t/ha porumb; 4 t/ha la soia și peste 3,7 t/ha la floarea-soarelui. Producția totală angajată de compania Agricost este de 410.500 tone, un nivel pe deplin realizabil în condiții normale de cultură.

 „Minunea minunilor anul acesta a fost soiul de orz Wendy, de origine germană, care știe să răsplătească bine fertilizarea, este rezistent la boli. Dar ce-i mai important, într-una din zile ne-a căzut 50-65 l/mp într-un sfert de oră, dar plantele au rămas în picioare. Este foarte productiv, sperăm să obținem o medie de 9 t/ha”, declara Lucian Buzdugan.

La grâu, surpriza deosebită, îndeosebi pentru conținutul de gluten și de proteină, va fi soiul românesc Pitar, aflat în studiu anul acesta și la care după seceriș vor fi prezentate concluziile testării. 

Agricultura este o meserie nobilă care nu poate fi slujită fără pasiune, fără dăruire și fără sacrificiu! Nu este ușoară, iar provocările sunt permanente. Insula Mare a Brăilei este universul performant al agriculturii românești.

 ÎN TREI ANI, INSULA VA FI INTEGRAL ÎN SISTEM IRIGAT 

Un obiectiv constant urmărit de Agricost este dezvoltarea infrastructurii de desecare-drenaj și de irigații, pentru care numai anul trecut s-au cheltuit 5 milioane de euro. Astfel, în maximum trei ani, toate cele 57.000 ha administrate în IMB vor fi amenajate la irigat. La această dată se pot uda 40.000 ha, iar cu investițiile aflate în derulare, se vor mai adăuga încă 7.500 ha în 2017.

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.12(173) 1 - 31 iulie 2016

Vizualizat: 804 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!