Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Insecte antrenate pentru a proteja culturile agricole

Publicat: 24 februarie 2020 - 10:32
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Una dintre cele mai mari provocări contemporane pentru umanitate este protejarea securităţii alimentare pentru generaţiile actuale şi viitoare.

O cerere din ce în ce mai mare şi o creştere constantă a populaţiei mondiale - aproape 10 miliarde de oameni urmează să locuiască pe Pământ până în 2050 - necesită ca producţia de alimente să crească drastic. Extinderea terenurilor agricole nu este posibilă, mai ales având în vedere presiunile schimbărilor climatice. O modalitate de a obţine randamente şi producţii mai mari va fi reducerea pierderilor cauzate de dăunători, inclusiv insecte.

De exemplu, la culturile de orez şi de porumb, care sunt alimente de bază pentru o mare parte a populaţiei lumii, insectele duc la pierderi de până la 15%. În aceste condiţii, pulverizarea substanţelor chimice rămâne principala abordare a combaterii atacurilor dăunătorilor. Dar utilizarea lor este din ce în ce mai contestată din considerente ce ţin inclusiv de îngrijorări cu privire la posibile efecte negative asupra sănătăţii umane şi asupra mediului înconjurător. Totodată, aplicarea acestor tratamente reprezintă o povară economică însemnată pentru cultivatori, în special pentru cei din ţările mai puţin dezvoltate. Unde mai pui că există serioase semne care indică faptul că insectele pot dezvolta în timp rezistenţă la insecticide. Aşadar, există o preocupare din ce în ce mai serioasă cu privire la găsirea unor alternative - de preferinţă strategii ecologice - pentru protejarea culturilor împotriva dăunătorilor.

BVT-1_b


Insecte rele vs. insecte bune


Controlul biologic, în care populaţiile de insecte sunt reduse prin utilizarea altor insecte (inamicii lor naturali) este, în general, acceptată ca o abordare durabilă şi ecologică solidă pentru a diminua pierderile de cultură cauzate de dăunători. Aceşti inamici naturali sunt adesea extrem de specializaţi şi atacă doar un anumit tip de insecte dăunătoare, reducând probabilitatea unor efecte neprevăzute asupra ecosistemului, care sunt cauzate frecvent de insecticide. Duşmanii naturali pot fi, de asemenea, introduşi pentru a controla noi dăunători ca insecte invadatoare. De exemplu, în America de Nord au fost introduşi inamici naturali europeni pentru a controla invaziile de cărăbuşi de scoarţă, care provoacă mari pagube în zonele forestiere. Duşmanii naturali ai insectelor includ prădători, agenţi patogeni (microorganisme care pot fi bacterii, fungi sau viruşi) şi parazitoizi (în mare parte viespi sau muşte care îşi depun ouăle pe sau în alte insecte, în cele din urmă ucigându-le pe măsură ce larvele cresc). Parazitoizii sunt cei mai eficienţi, deoarece numărul lor creşte mult mai rapid în comparaţie cu cel al prădătorilor. În plus, sunt foarte specializaţi, întrucât sunt capabili să depună ouăle într-o specie specifică şi, prin urmare, au efecte minime asupra ecosistemului. În prezent, multe astfel de specii sunt crescute în insectare comerciale pentru a fi eliberate în număr mare când e nevoie de controlul imediat al dăunătorilor din livezi sau sere.

BVT-2_b


Primul fungicid aplicat plantelor de către albine


„Vectorizarea albinelor”, tehnologia inovatoare prin care produsele de protecţie a plantelor (PPP) sunt aplicate direct pe culturile agricole folosind albine vii, ar putea ajunge în curând şi în Europa. Aprobat anul trecut de Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA (EPA), produsul Vectorite conţine o formă rafinată de Clonostachys rosea, o ciupercă care se hrăneşte cu alte tipuri de ciuperci ce dăunează culturilor. Acesta poate fi folosit pe culturile agricole pentru a le proteja împotriva bolilor necrotrofice, inclusiv Botrytis, sclerotinia şi monilioză. Ideea din spatele utilizării albinelor ca agenţi de livrare pentru produsele de protecţia plantelor a pornit iniţial de la câţiva oameni de ştiinţă de la Universitatea din Guelph (Canada). „Vectorizarea albinelor este un mod foarte eficient de a livra PPP cu scopul de a ajuta la gestionarea bolilor şi a dăunătorilor care afectează culturile în perioada înfloritului. Aplicarea acestui tip de tratament este foarte precisă şi implică o cantitate mult mai mică de produse pentru protecţia plantelor în comparaţie cu stropirile tradiţionale, când de fapt doar un procent mic din aceste produse ajung la floare”, afirmă Ashish Malik, CEO al companiei canadiene Bee Vectoring Technologies (BVT), care a creat produsul.

BVT-3-Vectorite_b


Cu stupii din fermă în fermă


Vectorite se aplică sub formă de pulbere pe o tavă specială, pe care albinele păşesc atunci când părăsesc stupul. În prezent, produsul este înregistrat pentru culturile de fructe de pădure, tomate, floarea-soarelui şi migdale, iar pe viitor compania intenţionează să extindă utilizarea acestuia şi pentru controlul sclerotiniei din cultura de canola (hibrid de rapiţă cultivat în special în Canada şi Australia). Stupii cu albinele folosiţi în procesul de aplicare a fungicidului sunt închiriaţi de către apicultori în perioada de înflorire a culturilor agricole, pentru polenizare, iar la sfârşitul înfloririi apicultorii îşi recuperează stupii care pot fi pregătiţi pentru viitoarea recoltă. În cazul bondarilor, fermierii închiriază stupii de obicei pentru o perioadă de opt până la zece săptămâni. „În perioada înfloritului, albinele se hrănesc în fiecare zi şi astfel substanţele pentru protecţia plantelor sunt împrăştiate în cantităţi mici în fiecare zi, spre deosebire de aplicarea generală cu maşina de stropit, când contactul are loc o singură dată şi în cantităţi mult mai mari. Totodată, Vectorite s-a dovedit a fi inofensiv pentru albine, animale şi oameni, pentru că nu conţine substanţe chimice dăunătoare şi ajută la gestionarea rezistenţei la fungicide”, precizează Malik.

 

50% mai puţine pesticide


Fiind un biofungicid, acesta are un mod de acţiune complex şi fizic, care face dificil pentru un agent patogen să-şi construiască rezistenţă împotriva lui. Producătorii de căpşuni şi de afine din sud-estul Statelor Unite folosesc deja de câţiva ani Vectorite în regim de testare, iar de anul acesta „vectorizarea albinelor” ar urma să fie implementată şi în anumite ferme din Europa. BVT a depus documentaţia pentru omologarea produsului său în Elveţia. Deşi Vectorite este un produs ecologic, BVT vizează inclusiv fermele convenţionale. Compania canadiană susţine că poate reduce consumul de pesticide cu 50 până la 75 la sută în fermele convenţionale care doresc să adopte la scară largă aceste noi practici. Aşadar, renunţarea la dependenţa de pesticidele sintetice poate fi rentabilă, pe lângă faptul că este un lucru bun pentru mediul înconjurător.

 

CHENAR-Sphaerophoria_rueppe_b


DUŞMANUL AFIDELOR


Trăieşte în sud-estul Spaniei şi se numeşte Sphaerophoria rueppellii. Aceasta este denumirea ştiinţifică a unei insecte care mănâncă afide şi ajută la salvarea multor culturi agricole. O companie de biotehnologii afiliată Universităţii din Alicante - Spania a ameliorat genetic o insectă indigenă mediteraneană prin intermediul căreia s-a reuşit combaterea afidelor, dăunători care afectează în special spaţiile protejate. Această insectă-minune este capabilă să atace afidele şi în acelaşi timp să reziste la temperaturile ridicate din sere, având pe de altă parte avantajul de a fi un produs natural care poate înlocui pesticidele chimice. Între timp, reprezentanţii companiei Bionostrum au început să-şi diversifice producţia, pentru a lupta împotriva mai multor tipuri de dăunători, cum ar fi cei care afectează tomatele şi alte culturi legumicole. Insectele sunt comercializate fie în stadiul adult, pentru combaterea unui dăunător iminent, fie sub formă de ouă, atunci când dăunătorul s-a răspândit deja în cultură. Potrivit oamenilor de ştiinţă implicaţi în acest proiect, circa o sută de insecte adulte îşi pot face treaba pe un hectar.

Vizualizat: 2143 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?