Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Însămânţările la start

Publicat: 30 aprilie 2020 - 10:37
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Episodul de iarnă din luna martie a scurtat şi mai mult timpul de lucru în campania de primăvară. Iată cum şi-au planificat fermierii activităţile pentru aprilie!

Cum orice întârziere la semănat se măsoară în recolte mult diminuate, lucrările campaniei de primăvară presupun o bună organizare a activităţii.

Însămânţările la startClick pe poza pentru galerie!

BRĂILA

„Riscăm să fertilizăm degeaba”

„Pregătirea terenului pentru semănat se face în condiţii optime, pentru că la noi există umiditate în sol. În schimb, păioasele au nevoie de ploaie. Riscăm să le fertilizăm degeaba. Cine are cultura de rapiţă bine dezvoltată, trebuie să aplice fungicidul Caramba® Turbo, având şi rol de regulator de creştere”, ne declara, la mijlocul lunii martie, Iosif Ţicra, proprietarul fermei Agroleg Silistraru.

BUZĂU

Inputuri întârziate

Gheorghe Tuzu îşi planificase semănatul începând cu 1 aprilie. Solul s-a prelucrat relativ bine, însă deficitul de apă ajunsese la 280 l/mp. „Am pregătit 350 ha (120 de floare şi 230 de porumb). Am stabilit viteza de lucru la 20 ha/zi şi înainte de Paşti vreau să finalizăm semănatul”, ne-a declarat buzoianul la mijlocul lunii trecute.
În ferma lui, semănăturile de toamnă se prezintă mai bine decât anul trecut. „Am aplicat fertilizarea de toamnă, iar la 1 aprilie administrăm 150 kg/ha azotat de amoniu substanţă comercială. Pe vegetaţie intrăm cu un îngrăşământ foliar, cu un erbicid şi cu un tratament pentru combaterea bolilor şi dăunătorilor”, a explicat Gheorghe Tuzu.
În schimb, era neliniştit deoarece îi întârziase livrarea fungicidelor comandate, din cauza pandemiei CoVid.
Fermierul a semănat 120 ha cu grâu, 50 ha cu triticale şi 30 ha cu orz. La rapiţă a renunţat de trei sezoane din cauza secetei.

TIMIŞ

Vizita de lucru a patogenilor

În culturile din partea de vest a ţării, iarna blândă şi primăvara ploioasă şi cu temperaturi mai ridicate decât cele normale, au favorizat agenţii patogeni. În culturile de toamnă au apărut şi dăunătorii de sezon: musca neagră a cerealelor și afidele, fermierii fiind nevoiţi să aplice tratamente fitosanitare.
Doru Mărincuş lucrează în zona Lovrin 1.200 ha. Este mulţumit de semănăturile de toamnă (grâu, orz şi rapiţă) ce ocupă 700 ha. Când am vorbit cu el, la mijlocul lunii trecute, supraveghea combinatoarele care pregăteau patul germinativ pentru culturile de primăvară. „Acum terenul se lucrează destul de bine, are umiditate la suprafaţă, dar mai trebuie apă. Vom însămânţa 200 ha cu floarea-soarelui şi 300 cu proumb. Avem sămânţa aprovizionată din timp. Îndată ce vor creşte temperaturile în sol, vom intra la semănat. În vestul extrem unde am terenurile, probabil că la începutul lunii aprilie vom intra cu semănătorile”, a explicat timişeanul.
Fermierul va aplica un insecticid la rapiţă, pentru că vremea caldă, a favorizat instalarea dăunătorilor.

Daniela Trifan_b
PLANTE LA PRAGUL CRITIC DE OFILIRE

După îngheţul de la jumătatea lunii martie, cercetătorii SCDA Brăila au recoltat monoliţi din culturile de grâu şi orz. Plantele se aflau practic la pragul coeficientului de ofilire. Cerealele păioase şi rapiţa din Câmpia Brăilei vor fi compromise din cauza secetei şi a alternanţei temperaturilor ridicate ziua cu temperaturi foarte scăzute noaptea. Daniela Trifan, directorul staţiunii, a făcut planul de salvare a plantelor: „Se aplică urgent irigare de aprovizionare, iar imediat după ieşirea plantelor din stresul hidric se dau biostimulatori, îngrăşăminte foliare şi un fungicid”.

 Grau ofilit_bPREMIERĂ: A RĂSĂRIT FLOAREA

Dumitru Manole_b

Dumitru Manole, administratorul companiei First Grain SRL din Amzacea, judeţul Constanţa, era bucuros că-i răsărise floarea-soarelui semănată în februarie. „În perioada 27 februarie - 4 martie am semănat floarea-soarelui pe 160 ha, numai cu hibrizi timpurii şi extratimpurii, ceva mai adânc, la 7 cm, acolo unde solul avea umiditate pentru o germinare optimă”, ne-a declarat fermierul.
De anul acesta, fermierul a schimbat epoca de semănat la majoritatea culturilor prăşitoare. “De regulă însămânţam floarea-soarelui între 10 şi 15 martie, iar porumbul pe 20 martie. Anul acesta, schimbările climatice sunt din ce în ce mai agresive (am avut temperaturi de 22oC) şi nu am mai putut aştepta. Era uscăciune severă. Pe stratul de sol 0-30 cm avem o lipsă de 550-600 mc/ha”, a susţinut specialistul dobrogean.

 ÃŽnsămânţările la start_b


Articol publicat în revista Ferma nr. 6/255 (ediţia 1-14 aprilie 2020)

Vizualizat: 383 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?