Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Însămânţările la start

Publicat: 27 martie 2018 - 00:20
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Începând cu luna lui Mărţişor, culturile de orz şi grâul de toamnă, în funcţie de data semănatului, continuă fazele de răsărire, formarea frunzei a treia sau de înfrăţire. 

Rapiţa, înfiinţată în perioada optimă, va înregistra faza de înfrunzire (7-13 frunze), în majoritatea zonelor de cultură. Ca atare, odată cu reluarea ciclului vegetativ, culturile agricole de toamnă trebuie hrănite.

Specialiştii recomandă ca în zilele lipsite de precipitaţii să se realizeze fertilizările cu azot şi arăturile pentru viitoarele recolte. De asemenea, trebuie finalizate reparaţiile tehnicii de mecanizare, dar şi pregătirile pentru înfiinţarea culturilor din urgenţa întâi; mazărea va fi însămânţată în mustul zăpezii, apoi urmează ovăzul, lucerna, trifoiul…

GALAŢI

Semănăturile de toamnă se dezvoltă armonios

Valentin Munteniţa, fermier din Smulţi, lucrează 250 hectare de teren preluat în arendă. Până în prezent este mulţumit de felul cum se prezintă câmpul. După cum susţine, are semănate 37 ha cu un hibrid franţuzesc de rapiţă, 26 ha cu orz şi alte 28 ha de grâu. Culturile de cereale păioase sunt răsărite şi înfrăţite în procent ridicat. Plantele de rapiţă au avut temperaturi pozitive şi hrană suficientă pentru a-şi forma un sistem radicular viguros şi a parcurge un stadiu de dezvoltare corespunzător. Acum sunt în siguranţă, terenul este acoperit cu un strat protector de zăpadă gros de 25 cm.

„Unirea” aduce preţuri bune la inputuri fermierilor

„Probabil că la jumătate lunii martie voi intra să fertilizez semănăturile. Am ales să aplic în două fracţii azotat de amoniu, în cantitate de 150 kg/ha şi ceva mai târziu 100 kg/ha. Îngrăşămintele, ca şi seminţele şi pesticidele, le-am procurat prin Cooperativa Agricolă Unirea Covurlui - în care sunt membru de un an de zile -, la un preţ mult mai bun decât cel de listă al distribuitorilor”, ne-a declarat cultivatorul.
Acum în primăvară, Valentin Munteniţa va semăna 70 hectare cu porumb, hibrizi de la Monsanto şi KWS, şi 25 ha de floarea-soarelui cu hibridul Neoma, dar va încerca pe o suprafaţă mai mică şi o nouă sămânţă hibridă de la Syngenta, în teren ogorât din toamnă.
Fermierul se îndeletniceşte cu agricultura de 15 ani. A lucrat un timp şi la Agrocomplex Bârlad, al lui Adrian Porumboiu, după care a hotărât să-şi ia în mâini propriul destin. Şi în toţi aceşti ani a ştiut să stimuleze rodnicia pământului, făcând activitatea sa una profitabilă.

 semanatt_b

Un articol semnat de Marian MUŞAT

Vizualizat: 368 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?