Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Însămânţările de primăvară, la turaţie maximă!

Publicat: 02 aprilie 2017 - 12:11
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Luna aprilie este folosită din plin de producătorii agricoli, întrucât trebuie să facă faţă unei aglomerări de lucrări în câmp, de la pregătirea terenului şi semănat, îndeosebi pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului, şi până la întreţinerea speciilor de toamnă: fertilizări cu îngrăşăminte complexe, tratamente fitosanitare sau realizarea rigolelor de scurgere a apei pe terenurile cu băltiri temporare.

Vremea capricioasă din martie, în care s-au manifestat perioade cu precipitaţii şi temperaturi variabile, a condus la întârzierea, în unele zone, a calendarului lucrărilor agricole de sezon.

PorumbClick pe poza pentru galerie!

HUNEDOARA
Petru Dalie de la Agroarta face “artă agronomică”!
În zona Certeju de Sus, agronomul Petru Dalie, administratorul societăţii Agroarta, face… “artă agronomică” în câmpurile cultivate. Spre exemplu, anul trecut, cu hibridul P9175 de la Pioneer, a obţinut o producţie de 13.000 kg/ha, în condiţii de neirigare. În ferma lui vegetală lucrează în arendă o suprafaţă de şapte sute de hectare în plină luncă a Mureşului, pe un sol aluvionar. Petru Dalie are semănate două sute de hectare cu grâu. Cultura a ieşit bine din iarnă şi, în urma ploilor căzute, s-a mai recuperat din deficitul de apă din sol din anii anteriori, în proporţie de 80 la sută. Prelucrarea solului în primăvara aceasta a fost mai greoaie, fermierul fiind nevoit să ogorească circa zece la sută din suprafaţă. “Am semănat câte zece hectare cu ovăz şi orzoaică de primăvară şi am plantat vreo trei de cartof. Acum pregătim terenul pentru soia pe aproape 60 ha, floarea-soarelui pe 200 ha şi porumb pe 220 ha. De regulă, cultivăm mai mulţi hibrizi de la companiile Pioneer şi Monsanto”, a precizat fermierul din Certeju de Sus.
Petru Dalie a ţinut să ne spună că se bazează pe priceperea unor mecanizatori destoinici, precum: Eugen Iluţă şi Emil Cepălău, care vor intra la înfiinţarea culturii de soia în prima decadă a lunii aprilie, atunci când la adâncimea de semănat sunt cel puţin 12 grade Celsius. După care va începe încorporarea seminţelor de floare şi porumb.

Semnele unui an agricol bun!
În exploataţia vegetală a lui Petru Dalie se construiesc spaţii de depozitarea recoltei cu o capacitate de 4000 tone, pentru a păstra producţia şi “să nu mai stăm la mâna speculanţilor, a samsarilor”, spune fermierul.
Iarna a fost mulţumitoare din punct de vedere al precipitaţiilor, s-a depus un strat gros de zăpadă, astfel că grâul a avut o bună protecţie împotriva îngheţului. “În acelaşi timp, am făcut o fertilizare la cultura de păioase la începutul vegetaţiei, prin 15 februarie, când vremea se încălzise, cu DAP (îngrăşământ solid, NPK 18:46:0), în doză de 150 kg/ha, am folosit şi uree şi vom mai administra nitrocalcar. De asemenea, erbicidăm cu Rival Superstar de la Alcedo, căci clima a fost mai blândă şi au ieşit buruienile”, ne-a declarat agronomul hunedorean. În ferma lui Petru Dalie, se întrezăresc semnele unui an agricol bun!

TIMIŞ
Pregătiri pentru o campanie cât mai scurtă
Fermierul Nicolae Ştefan Petrea, din Recaş, administrează o suprafaţă de 130 ha, din care 30 sunt cultivate cu grâu de toamnă. Nu este mulţumit de starea culturii, talia este mai mică, semn că plantele nu au avut suficiente condiţii să se dezvolte normal. Ploile de la sfârşitul lunii martie au zădărnicit pentru câteva zile activitatea din câmp. De îndată ce vremea a permis, fermierul a mobilizat la lucru utilajele mecanice pentru fertilizarea înainte de semănat. “În această campanie de lucrări agricole de primăvară mi-am programat să semăn 25 ha cu floarea-soarelui şi restul de 75 ha cu porumb. Fertilizez terenurile pe care voi pune porumb în două etape cu NPK triplu 15, în doză de vreo 250 kg la hectar, apoi cu azotat de amoniu - 300 kg/ha. La floarea-soarelui, aplic o doză mai mică de fertilizanţi chimici, în medie 400 kg/ha”, ne-a declarat Nicolae Ştefan Petrea.
Fermierul din Recaş ne spune că are în vedere în această perioadă şi efectuarea primului tratament fitosanitar la cultura grâului cu Falcon Pro, fungicid sistemic pentru prevenirea şi combaterea bolilor foliare şi ale spicului (în doză de 0,7 l/ha), dar şi o lucrare de erbicidare cu Sekator Progress OD, un produs sulfonilureic cu acţiune sistemică, pentru combaterea buruienilor dicotile anuale şi perene, în doză de 0,15 l/ha.

A câştigat pariul pe porumb!
Nicolae Ştefan Petrea a pariat an de an pe seminţele de porumb de la compania DuPont Pioneer. “Anul 2016 a fost foarte bun pentru această cultură, hibridul P9911 mi-a răsplătit strădaniile, oferindu-mi o producţie medie de 12.500 kg/ha. Întrucât a dovedit că este foarte stabil şi productiv, atât în anii cu precipitaţii puţine, cât şi în anii cu precipitaţii peste media anuală a zonei şi am fost foarte mulţumit de el, îl voi cultiva şi în această primăvară”, ne-a declarat producătorul agricol bănăţean. Acesta a precizat că şi-a organizat atât de bine treburile din câmp, încât să termine campania însămânţărilor de primăvară până la 25 aprilie.

TULCEA
Semănatul - extremă urgenţă!
În judeţul Deltei Dunării, campania însămânţărilor de primăvară a debutat în prima decadă a lunii aprilie, odată cu creşterea temperaturilor şi a zvântării terenurilor ogorite. Când s-a atins pragul minim de temperatură de 7,5 grade Celsius pentru germinarea seminţelor de floarea-soarelui, la adâncimea de încorporare în sol, formaţiile de semănat au trecut la acţiune.
Antonio Romeo Lombardi, proprietarul firmei Lombardi Agro din comuna I.C. Brătianu, avea în atenţie realizarea unei densităţi optime de 40-50 mii plante/hectar pe întreaga suprafaţă destinată culturii - 150 ha. Astfel că maşinile au fost reglate pentru a realiza o distanţă între rânduri de 70 cm, la adâncimea de semănat de 4-6 cm, care să asigure apa, căldura şi aeraţia necesare germinării seminţelor şi răsăririi rapide a plantelor. Va urma, la sfârşit, porumbul, care va ocupa 370 ha. Terenul este pregătit agronomic, numai bun de a primi seminţele.

Rapiţa, probleme la densitate
Fermierul a pus din toamnă rapiţă pe 200 ha, grâu pe 140 ha şi ceva mai puţin orz, 30 ha. „Nu sunt mulţumit de rapiţă, o să întorc ceva, dar nu din cauza îngheţului, am avut nişte probleme din toamnă cu densităţile”, ne-a declarat producătorul agricol tulcean. Acesta a susţinut că a încheiat fertilizările la rapiţă, administrând culturii 250 kg/ha de azotat de amoniu, dar şi la cerealele păioase. „Am venit după un an prost, extrem de ploios, precipitaţiile au căzut în cantităţi foarte mari într-un timp extrem de scurt, 120 litri în două ore! Şi acum apa bălteşte peste câmp, în anumite sole. Avem probleme cu staţiile de desecare ale ANIF. O parte din sistemul hidrotehnic este funcţional, dar ne chinuim noi, pe banii noştri, să-l ţinem în viaţă. An de an ne costă destul de mult reparaţiile la motoare, întreţinerea...”, a susţinut fermierul.

Alegerea hibrizilor rezistenţi la secetă
Ceva mai jos, în partea sud-vest a judeţului Tulcea, pe malul drept al Dunării - braţul Măcin, în comuna Dăeni, Victoria Rucăreanu lucrează împreună cu soţul ei 103 hectare. “În zona în care fac agricultură, majoritatea solurilor sunt cu o fertilitate scăzută şi e lipsă de precipitaţii. În fiecare an, fără excepţie, ultimele ploi vin la sfârşit de mai şi poate la început de iunie, iar până în septembrie nimic. De aceea, alegerea hibrizilor pentru culturile de primăvară este făcută în special pentru adaptabilitate şi rezistenţă la secetă. Spre exemplu, anul trecut am obţinut 3.500 kg/ha la cultura de floarea-soarelui”, ne-a declarat, cu mândrie, Victoria Rucăreanu. În fermă, discurile sunt în lucru la pregătirea patului germinativ pentru floare şi porumb, deschizând front de lucru pentru maşinile de semănat.
Culturile de toamnă par a se dezvolta bine, rapiţa mai are unele probleme cu răsărirea, grâul e bine. S-au făcut fertilizările de primăvară şi vor urma lucrările de întreţinere, erbicidare şi primul tratament la păioase. Victoria Rucăreanu este optimistă, fiind convinsă că şi în acest sezon de producţie va înregistra realizări notabile.

 

GENETICA OPTIMUM AQUAMAX A STRĂLUCIT DIN NOU
Antonio Romeo Lombardi: “După câţiva ani buni, în care a lipsit genetica Pioneer din ferma mea, în 2016, am hotărât să cultiv numai hibrizi din gama Optimum AQUAmax. Şi nu m-am înşelat; pe mai bine de 300 ha am semănat doi hibrizi: P0216 şi P9903, iar rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. Cu P0216 am obţinut o medie de 13.500 kg/ha, iar la P9903 am realizat 12.500 kg/ha. Aceste rezultate mă obligă să cultiv în continuare genetica Optimum AQUAmax”.

 

PATRU PROIECTE APROBATE PENTRU DOTAREA FERMEI
„Am depus până acum trei proiecte în valoare de câteva sute de mii de euro şi ne-am dotat ferma cu utilajele necesare: un tractor şi o combină marca New Holland, semănători... Acum am finalizat un altul pentru achiziţionarea unui tractor de putere mai mare, cu toate utilajele aferente pentru prelucrarea solului. Ne mai gândim şi la o semănătoare”, şi-a dezvăluit Victoria Rucăreanu câteva din intenţiile de viitor.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 6 (189) din 1-15 aprilie 2017

Vizualizat: 406 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!