Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Însămânţări de calitate pentru recolte bogate

Publicat: 09 aprilie 2013 - 16:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Hotărâtoare pentru viitoarea recoltă este fiecare verigă tehnologică iar pregătirea patului germinativ şi însămânţarea culturilor sunt printre primele care concură la viitorul succes al culturii

Click pe poza pentru galerie!

În funcţie de modul în care s-a făcut lucrarea de bază - arătura sau unde este cazul scarificarea - la pregătirea patului germinativ trebuie să ţinem cont, în primul rând, de faptul că în condiţiile noastre conservarea apei în sol constituie un obiectiv esenţial.

Pentru aceasta, solul trebuie lucrat superficial, printr-un număr cât mai redus de operaţii. Se va evita afânarea excesivă, întoarcerea şi răscolirea energică a solului, lucrări care favorizează pierderea apei prin evaporare într-o perioadă în care fenomenul este accelerat de temperaturile în creştere şi de curenţii de aer puternici.

Calitatea patului germinativ este asigurată de reglarea corectă a agregatelor de lucru. De asemenea, se evită lucrarea când solul este prea umed.


Semănat în teren curat de buruieni

Suprafeţele lucrate corespunzător din toamnă şi destinate însămânţării culturilor din epoca a II-a (porumb, floarea soarelui, sorg etc.), dacă anticipăm că până în momentul însămânţării încep să se îmburuieneze cu buruieni perene problemă, se vor lucra imediat ce este posibil cu grapa şi cu combinatorul sau printr-o singură trecere cu un agregat complex care să mărunţească suficient solul şi să îl taseze corespunzător pentru semănat, urmând ca înaintea semănatului să se aplice un erbicid total combinat cu unul preemergent, compoziţie care distruge masa de buruieni răsărite în primăvară şi care controlează răsărirea celorlalte.

Dacă istoricul solei ne indică faptul că nu avem buruieni problemă care trebuie distruse prin erbicidarea totală, putem să lucrăm terenul printr-o singură trecere superficială în preziua semănatului, ocazie cu care se pot încorpora şi erbicidele preemergente.

 

Comportamentul hibrizilor în funcţie de epoca de semănat

Pentru a avea plante viguroase printr-o răsărire uniformă şi rapidă este nevoie de folosirea la semănat a unui material semincer cu indici calitativi superiori: valoare biologică şi culturală ridicată, integritate fizică, fără spărturi sau fisuri, lipsit de boli şi tratat corespunzător.

Semănatul culturilor de primăvară, în special porumb şi floarea-soarelui, este determinat de evoluţia condiţiilor climatice, perioada optimă de semănat începând, după unele estimări, când în sol sunt 6 spre 8 grade C pentru floarea soarelui şi 8 spre 10 grade C la porumb. În primăverile secetoase se recomandă semănatul la începutul intervalului, iar în cele umede şi reci se poate semăna ceva mai târziu.

Întrucât dezvoltarea ulterioară a plantelor este puternic influenţată de epoca de semănat, KWS Seminţe a dezvoltat un program de testare pentru toţi hibrizii din portofoliu, astfel încât fiecare cultivator, din orice parte a ţării, să aibă posibilitatea de a cunoaşte comportamentul şi reacţia materialului genetic la epoca de semănat.

La porumb, pentru zonele mai reci, testele s-au făcut prin startul semănatului în momentul în care temperatura solului a ajuns la 6 grade C.

În acest fel, prin studierea catalogului de produse, fermierii au posibilitatea de a optimiza tehnologia de cultivare, eşalonând semănatul nu doar în funcţie de grupa de maturitate, ci şi de comportamentul hibridului la temperaturi scăzute sau în situaţia amplitudinilor mari de temperatură înregistrate între zi şi noapte.

Testele privind desimea de semănat vin să completeze cunoştinţele despre hibrizii KWS, în aşa încât fermierii să beneficieze nu doar de un material genetic cu potenţial de producţie excelent şi foarte bine adaptat, ci şi de consultanţa tehnică pe care echipa încearcă să o pună la dispoziţia partenerilor.

Dr. Ing. Ion VOINEA
Product Manager KWS Seminţe


Arătura de primăvară

La pregătirea patului germinativ pentru culturile care se seamănă în epoca a doua, situaţia cea mai proastă este atunci când în primăvară terenul este încă nearat.

În acest caz, dacă solul este tasat şi foarte îmburuienat, terenul se va ara la 18-20 cm, când are umiditatea optimă, cu plugul în agregat cu grapa stelată. În situaţia în care solul nu este excesiv de tasat şi de îmburuienat, lucrarea de bază a solului se va efectua cu grapa cu discuri. Arătura efectuată primăvara târziu, pe lângă faptul că provoacă mari pierderi de apă prin evaporare, va întârzia mult şi lucrarea de semănat.

Vizualizat: 695 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
agricultura romaneasca
|
04. 12, 2013. Friday 11:09
http://www.ziare.com/daniel-constantin/ministrul-agriculturii/daniel-constantin-vom-investi-masiv-in-zootehnie-colectare-si-ferme-familiale-interviu-1229579
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?