BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

INOVAŢIILE sunt calea spre MAREA PERFORMANŢĂ

Publicat: 21 noiembrie 2019 - 12:14
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În Insula Mare a Brăilei, agricultura de precizie şi tehnologiile de vârf deschid fereastra spre marea performanţă în agricultură.

Una dintre principalele preocupări ale echipei manageriale de la Al Dahra/Agricost, anunţată la Ziua Câmpului 2019, o constituie retehnologizarea celei mai mari exploataţii din UE, proces costisitor, ce presupune noi dotări cu maşini şi utilaje agricole de ultimă generaţie, dar şi implementarea unor soluţii şi elemente tehnologice de vârf, cum ar fi cele ale agriculturii de precizie.

IMB_1_b

O sistemă de maşini de ultimă generaţie
O primă măsură luată de staff-ul tehnic insular a fost extinderea tehnologiei minime de lucrări ale solului, cu scopul îmbunătăţirii structurii acestuia, conservării apei, precum şi creşterii potenţialului productiv. Astfel, au renunţat definitiv la tehnologiile clasice, respectiv la lucrările de arat, de pregătire a patului germinativ şi la prăşitul mecanic. Etapizat, s-au achiziţionat utilaje complexe şi performante, menite să încorporeze resturile vegetale prin mobilizarea superficială a solului la 8-10 cm.
La semănat sunt utilizate maşini performante realizate de firma Horsch, care execută concomitent mai multe operaţii (pregătirea superficială a solului, încorporarea seminţei, fertilizare, tasare şi nivelare). Parcul de mecanizare este dotat cu semănători speciale cu front de lucru larg (6 m lăţime) pentru semănatul cerealelor păioase şi al rapiţei la o distanţă de 25 cm între rânduri, iar pentru culturile prăşitoare (floarea-soarelui, porumb şi soia) la 50 de centimetri.
De asemenea, recoltarea culturilor se realizează cu o flotilă de 32 de combine de mare productivitate, produse de Claas, ce asigură o tocare foarte bună a resturilor vegetale, iar pentru transportul producţiei din câmp sunt mobilizate remorci de mare capacitate cu sistem de descărcare rapid sau maşini speciale pentru silobaguri.
Sistema de maşini şi utilaje agricole este una performantă, cu costuri de exploatare reduse, fiind mai economică cu aproape o treime decât una convenţională. Potrivit specialiştilor, a fost redus la jumătate timpul de amortizare, iar consumul de motorină pe tona de produse agricole recoltate a scăzut de la 4 la 2 litri.
De asemenea, s-a înjumătăţit forţa de muncă folosită, respectiv, de la opt persoane la patru, iar pierderile la recoltare au coborât cu două procente.

IMB_2_b

Fertilizarea cu rată variabilă
Potrivit legendei vii a agriculturii insulare, Lucian Buzdugan, programul de fertilizare cu rată variabilă se bazează pe bilanţul elementelor nutritive pe fiecare cultură în parte, în funcţie de cartarea agrochimică, de gradul de disponibilitate al nutrienţilor din sol, al utilizării substanţelor nutritive de către plante sau de consumul specific al fertilizanţilor pe tip de produs. Acesta urmăreşte optimizarea nivelului de fertilitate a solului, dar şi eficientizarea consumului de îngrăşăminte chimice, odată cu stimularea activităţii microbiene şi creşterea conţinutului de humus din sol prin administrarea suplimentară a câte 35 kg/ha de azot, şi masa biologică rezultată în urma recoltării cerealelor păioase şi a porumbului. Ca o particularitate, azotul se administrează fracţionat: prima fracţie localizat, odată cu sămânţa la înfiinţarea culturii, iar celelalte, pe timpul vegetaţiei. De asemenea, se aplică îngrăşăminte lichide azotoase, sisteme performante de fertirigare, biostimulatori şi fertilizanţi foliari. Întrucât în solul insular se blochează fosforul, specialiştii au luat decizia să-l administreze odată cu semănatul.
„Pentru semănatul cu aplicare locală a îngrăşămintelor, folosim cu bune rezultate semănătoarea Focus pentru păioase de la Horsch. Cu ajutorul acestei complexe maşini semănăm la 25 cm între rânduri, la adâncimea de 4-5 cm, aplicând, în acelaşi timp, 30% din doza de îngrăşământ lângă sămânţă, iar diferenţa o ducem la 14 cm adâncime. Dacă anul acesta am reuşit să semănăm cam 70 la sută din suprafaţa ocupată cu prăşitoare (porumb, soia şi floarea-soarelui) la 50 cm, pentru anul viitor suntem pregătiţi să semănăm întreaga suprafaţă la 50 cm între rânduri”, a precizat Mihai Solomei, director general adjunct Al Dahra/Agricost.
Acesta a continuat susţinând că „avem un program de cartare agrochimică pus în operă o dată la doi ani, astfel încât în laboratorul nostru facem analiza elementelor, iar rezultatele ne ajută la fertilizarea optimă a culturilor, reducerea consumurilor pe hectar, uniformitatea gradului de fertilizare a solului, evitarea supradozărilor şi, nu în ultimul rând, reducerea poluării solului şi a apelor. Din anul 2018, sunt monitorizate lucrările de fertilizare şi tratamentele fitosanitare cu ajutorul unui program special”.

IMB_3_b

Soluţiile inteligente sunt viitorul
„În ceea ce priveşte agricultura viitorului, sistemele folosite au vizat semănatul de precizie cu aplicarea localizată a îngrăşămintelor, monitorizarea lucrărilor cu ajutorul programului My John Deere, ghidarea automată a tuturor maşinilor pe care le folosim la lucrările în câmp. Avem programul Telematics, o nouă achiziţie menită să realizeze controlul automat al parametrilor de lucru la recoltat, instalat pe combina de nouă generaţie Claas Lexion 780, care a intrat în dotarea noastră anul acesta”, a susţinut Mihai Solomei.
În Insula Mare a Brăilei funcţionează alte două sisteme inteligente. Primul este FarmTrack, de monitorizare a maşinilor şi a combustibilului, un instrument de tip interfaţă web, uşor de utilizat, creat pentru controlul şi monitorizarea maşinilor din dotare, cum ar fi tractoare, combine, camioane şi autoturisme. Cel de-al doilea este TrueTracker - un sistem de ghidare activă care menţine tractorul şi utilajul pe aceeaşi linie de ghidare cu precizie.
De asemenea, mai există implementat programul Charisma, folosit în contabilitate, pe baza căruia este evidenţiat orice ban cheltuit.
Conducerea Al Dahra/Agricost este preocupată de achiziţionarea unui program pentru controlul de la distanţă al echipamentelor de irigare, a staţiilor de punere sub presiune şi a celor de desecare. De asemenea, aşa cum preciza Lucian Buzdugan, sunt testări avansate pentru a realiza semănatul bob cu bob la culturile de cereale păioase, în această toamnă, compania Horsch oferind o soluţie tehnică cu o semănătoare achiziţionată de curând.
În cadrul programului GeoSCAN de monitorizare a culturilor prin satelit sunt vizate extinderea monitorizării parametrilor meteo măsuraţi în timp real, prin instalarea staţiilor meteo la fiecare din cele 29 de ferme vegetale, dar şi adăugarea de hărţi de elevaţie şi tasare.

L.-Buzdugan_b

Lucian Buzdugan: „Nu poţi să maximizezi producţia şi să reduci costurile decât aplicând tehnologiile agriculturii de precizie. Sistemele de ghidare prin GPS asigură precizia lucrărilor agricole, sistemele pentru controlul automat al utilajului economisesc timp şi bani, iar programele informatice prelucrează şi oferă informaţii valoroase despre cultură, teren şi lucrările efectuate, toate acestea contribuind la creşterea calităţii şi a productivităţii muncii din agricultura insulară”.

Sorin-Balaban_b

Sorin Balaban, directorul cu mecanizarea la Agricost: „După calculele noastre, la producţia anuală agricolă de 400 de mii de tone cu 2 litri/t şi un euro costul litrului de motorină, ajungem la o economie de 800 de mii de euro. {i dacă mai socotim şi pierderile diminuate cu 2%, ajungem la economii destul de importante”.

Mihai_Solomei_b

Mihai Solomei: „Am achiziţionat maşini şi utilaje performante care funcţionează cu precizie digitală, dar mai cu seamă programe, precum GeoSCAN, prin care, pe baza indicelui de vegetaţie, a imaginilor satelitare, ştim exact ce se întâmplă în fiecare metru pătrat dintr-o solă. Avem 70 de sisteme Trimble Autopilot ce menţin utilajul pe traseu, pentru o precizie maximă şi productivitate sporită la efectuarea celor mai pretenţioase lucrări, la viteza de 40 km/oră şi pe orice tip de teren”.

IMB_4_b

CREŞTEREA PRODUCŢIEI PRIN OPTIMIZAREA SPAŢIULUI DE NUTRIŢIE
În IMB s-a investit peste un milion de euro pentru construirea a 30 de staţii pentru dedurizarea apei folosite în tratamentele fitosanitare. Acestea oferă atât garanţia reducerii normei de pesticide pe hectar cu până 30% (pentru Glifosat chiar cu 40%), dar şi asigurarea apei fără impurităţi. În plus, s-a micşorat norma de diluţie de la 200 la 100 l/ha, care în final va ajunge la 80 l/ha.
Din perspectiva producţiei, a crescut randamentul pe hectar prin introducerea semănatului la 50 cm între rânduri la porumb, datorită scăderii suprafeţelor de nutriţie neutilizate până la 32% şi a interferenţei rădăcinilor până la 27% (faţă de o suprafaţă de nutriţie neutilizată de 50% şi o interferenţă de 48%). Astfel, la distanţa de 70 cm între rânduri suprafaţa de nutriţie creşte cu 18%, ceea ce va conduce la un spor mediu de producţie de peste două tone/ha.
De asemenea, s-au redus costurile cu combustibilul la mai puţin de 100 l/ha, precum şi cheltuielile cu mentenanţa şi cu reparaţiile utilajelor agricole.

Vizualizat: 1331 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?