Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ingredientele performanței

Publicat: 03 ianuarie 2017 - 16:18
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Conferința „Creșterea productivității - noi tehnologii în agricultură”, organizată de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România (CCIFER) în luna noiembrie a anului trecut, a arătat de ce o creștere a eficienței în agricultură spre nivelul raportat de Franța sau Germania este posibilă numai prin investiții și inovație.

Este nevoie de acceptarea inovării în toate verigile lanțului de producție agricolă, pornind de la calitatea anvelopelor cu care sunt echipate utilajele agricole, la genetica folosită, la metodele de protecție a culturilor și până la managementul fermei și soluțiile de depozitare a producțiilor.
De pildă, Ovidiu Panaite, senior account manager la firma Michelin, a explicat avantajele utilizării pneurilor Ultraflex pentru rentabilitate: „Michelin Ultraflex maximizează flexibilitatea fără a afecta anduranța sau longevitatea. Anvelopele lucrează la o presiune cât mai redusă și au o suprafață de contact cât mai mare cu solul. Utilizarea lor duce la îmbunătățirea tracțiunii, reduce patinarea și compactarea. Astfel, scade consumul de combustibil între 17 și 25%. În schimb, un sol compactat poate reduce producția cu patru procente”.

Conferința „Creșterea productivității - noi tehnologii în agricultură”

Genetică purtătoare de profit
Chiar dacă fenomenul utilizării semințelor din pătul s-a redus în ultimii ani, există încă agricultori care utilizează semințe necertificate, fără a conștientiza consecințele: pierderea de productivitate, răsărirea neuniformă, lipsa de germinație. „La floarea-soarelui se caută, prin ameliorare, obținerea de hibrizi rezistenți la Orobanche. Pentru o mai bună combatere a buruienilor, există tehnologia Clearfield®, Clearfield® Plus și mai recent Sulfo, care salvează fermierii de la a face foarte multe costuri. Oferă combaterea unui spectru larg de buruieni, are o fereastră largă de aplicare și o fitotoxicitate redusă.
La porumb, se lucrează asupra sistemului radicular pentru combaterea căderii, pentru rezistență la boli și la dăunători, pentru o uscare rapidă a boabelor la maturitate și un efect de stay green prelungit”, a explicat Liviu Gălățeanu, director de cercetare la firma Euralis Semințe, direcțiile inovării în genetică.

Management eficient
O parte importantă a performanței în agricultură devine administrarea eficientă a fermei prin programe informatice. Alexandru Coclisan, country manger ISAGRI, a enumerat criteriile pentru alegerea programului informatic corespunzător: „Soluția să fie completă, să aibă prezență locală, cu disponibilitatea unui suport tehnic, cu o calitate sporită a serviciilor, cu personal care deține competențe agricole, un program ușor de utilizat, cu soluții adaptate. Trebuie să fie în limba română, să țină cont de constrângerile din România și, cel mai important, să aibă referințe de la alți utilizatori. Noi avem clienți de la 150 ha la 15.000 ha, iar un program de management se potrivește și pentru clienții care au 300 de parcele”.
Nici depozitarea producției agricole nu trebuie neglijată. Corneliu Samoilă, director de produs la firma Actemium a explicat că „Depozitarea înseamnă condiții speciale de temperatură, de umiditate, de iluminat și de compoziție a aerului, parametri care trebuie monitorizați, controlați și adaptați”.
Introducerea performanței în ferme se face prin investiții și inovații continue, precum și prin schimbarea practicilor de la agricultura convențională la agricultura performantă, durabilă.


Ionut Lepadatescu_t
Ionuț Lepădătescu, country manager Limagrain România: „Provocările pentru agricultura din România sunt specializarea, filierele integrate și creșterea valorii adăugate. Acestea nu pot fi realizate fără investiții și fără aportul noilor tehnologii, care să ducă la creșterea profitabilității și a rentabilității terenurilor românești”.


ALTERNATIVA LA NEONICOTINOIDE
Una dintre problemele majore ale culturilor de porumb și de floarea-soarelui este atacul de Tanymecus, greu de combătut în condițiile interzicerii utilizării neonicotinoidelor. În acest sens, Christian Colas, director de dezvoltare SBM Group, a propus o soluție de protecție fără neonicotinoide: molecula Cipermetrin în formulare microgranulată. „Am lucrat la două experiențe cu și fără neonicotinoide. Avem EXP SBM 001, pentru administrarea pe sol la semănat, și EXP SBM 002, administrat pe sol la răsărirea plantelor. Sunt microgranule fără neonicotinoide, care oferă protecția culturii în curs de răsărire cu barieră preventivă de granule. Ca punct slab este costul suplimentar de aplicare pe suprafața solului. Eficacitatea microgranulatelor este de 45-47%”, a detaliat Christian Colas.

Articol publicat in revista Ferma nr. 1 (184) din 1-31 ianuarie 2017

 

Vizualizat: 531 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?