Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Îngrăşăminte inteligente

Publicat: 02 mai 2017 - 01:12
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Aprovizionarea culturilor agricole cu substanţele nutritive necesare a devenit deja o ştiinţă. Nu este importantă doar cantitatea de azot administrată, ci începe să se aloce o atenţie sporită şi cantităţii de microelemente, modulului şi momentului în care acestea se administrează. Agricultura a trecut în zona în care elementele de fineţe fac diferenţa între profit şi pierdere.

La întâlnirile cu fermierii, organizate de Agricover în 2017, am avut parte de adevărate lecţii privind modul în care se poate face o agricultură modernă. Una din acestea a fost „predată” de Intermag, producător polonez de îngrăşăminte foliare şi de biostimulatori, cu o experienţă de aproape 30 de ani în domeniu.

întâlniri cu fermierii, organizate de AgricoverClick pe poza pentru galerie!

Factori cheie ai fertilizărilor eficiente
Principiile clasice ale agriculturii susţin că pe măsură ce administrezi mai multe substanţe nutritive obţii producţii mai mari. Însă agricultura modernă acordă o importanţă majoră felului în care plantele reacţionează la nutrienţi, cum se poate stimula capacitatea plantei de protecţie şi rezistenţă la agenţii patogeni. „Toate plantele au nevoie de cel puţin nouă macroelemente şi de opt microelemente pentru o calitate ridicată a culturii. Toate sunt importante în alcătuirea programului de fertilizare. Dar cel mai important este să ştim consumul specific al culturii. Spre exemplu, pentru o tonă de tuberculi de cartof sunt necesare 4 kg de azot, 1,5 kg de fosfor, 7,5 kg de potasiu, 0,6 kg de calciu şi sulf, 0,8 kg de magneziu, 2,5 gr de bor, 2 gr de cupru, 7 gr de mangan şi 6,5 gr de zinc”, a declarat Grzegorz Cieśliński, consultant Intermag. Este foarte important ca fermierul să cunoască, pe lângă consumul specific al culturii sale, şi cantitatea de fertilizant disponibilă în sol, pentru a completa eventualele carenţe. „Dacă solul are suficiente substanţe nutritive, este bine să nu fertilizăm. Dar dacă acestea nu există, trebuie să folosim fertilizanţi pentru a ajunge la consumul specific. Este o atenţie deosebită pentru potasiu şi fosfor”, susţine specialistul Intermag.
Un factor cheie care poate limita accesul plantei la elementele nutritive este pH-ul solului. România are, în zona centrală, soluri acide, cu un pH de la 4,6 la 5,5, în timp ce în partea de sud-est a ţării pH-ul creşte la 6. Într-o zonă cu pH redus, fosforul, potasiul, magneziul, calciul, borul şi molibdenul au disponibilitate redusă. „Când facem o fertilizare trebuie să ne gândim la doza optimă economică, să nu aplicăm mai mult decât este cazul, pentru a nu avea cheltuieli nejustificate. Am conceput produsele atât pentru alimentarea cu elemente nutritive, cât şi pentru stimularea de biomasă şi de rezistenţă. Iar o nutriţie echilibrată începe încă de la modul în care planta porneşte în vegetaţie, de aceea este foarte important tratamentul la sămânţă”, a precizat Grzegorz Cieśliński.

Cu un start bun, mai puţine probleme
Iar un început bun al culturii se poate obţine cu Primseed, îngrăşământ mineral pentru tratarea seminţelor. Se poate folosi la păioase (grâu, orz, secară, ovăz), rapiţă, porumb şi sfeclă de zahăr, floarea-soarelui şi cartof. Asigură creşterea şi dezvoltarea rădăcinilor, măreşte energia germinativă a seminţelor, accelerează dezvoltarea plantelor răsărite, determină accesul rapid în straturile fertile de sol şi creşte rezistenţa plantelor la condiţiile de uscăciune. Experimentele făcute în Polonia arată că lungimea rădăcinii la grâul tratat cu Primseed a fost cu 35 mm mai mare decât la cel semănat fără tratament la sămânţă, planta a fost cu 20 cm mai înaltă, răsadul s-a dezvoltat cu 6% mai mult şi a fost un plus de 30 de plante pe metru patrat.
Imediat după răsărire se poate completa fertilizarea cu Rootstar, un îngrăşământ cu proprietăţi biostimulatoare a cărui acţiune se bazează pe efectul sinergic dintre auxine şi zinc. Rootstar este un îngrăşământ lichid care se aplică în stadiul de 1-4 frunze pentru o dezvoltare rapidă a sistemului radicular. Planta este stimulată să producă mai mulţi hormoni care vor genera rădăcini noi.

Tehnologia INT, o inovaţie de transfer a nutrienţilor
Una dintre inovaţiile pentru care Intermag a primit recunoaştere este tehnologia INT (transfer inovativ al nutrienţilor), cunoscută fermierilor din România prin gama de fertilizanţi foliari Plonvit. Specialiştii au constatat că absorţia nutrienţilor este redusă din cauza interacţiunii dintre nutrienţii încărcaţi electrostatic pozitiv şi porii de intrare în plantă, electrostatic negativi. Astfel, au găsit o formulare prin care au legat cationii încărcaţi pozitiv (Ca 2+, Mg 2+, Mn 2+) de acizii graşi din porii frunzei, electrostatic negativi, realizând o trecere fără impedimente a nutrienţilor în plantă. Printre beneficiile oferite de tehnologia INT se numără absorţia rapidă a nutrienţilor în ţesuturile plantei, garanţia furnizării nutrienţilor în toate organele plantei, acţiunea imediată a îngrăşământului, efect maxim dacă ploaia survine la minim o oră de la aplicare.

 


FERTILIZANT ŞI FUNGICID NATURAL PENTRU CULTURA CARTOFULUI
Fosforul este un element cheie în cultura cartofului, fiind implicat în toate schimburile energetice din plantă, dar pe solurile acide, asimilarea lui este blocată. „Absorbţia fosforului este determinată de distanţă şi de temperatură. Pentru a fi absorbit de plantă, fosforul trebuie să fie aproape de rădăcină. O depărtare mai mare de un milimetru faţă de perişorul radicular îl face indisponibil plantei. Azotul se poate afla la o depărtare de 20 de mm de plantă. La temperaturi sub 13oC absorbţia fosforului se poate inhiba cu până la 70-80%. Aplicarea foliară a fosforului creşte numărul de tuberculi la soiul Crown cu 16,9% iar producţia de tuberculi, cu 10,6% şi 11%”, a declarat Grzegorz Cieśliński.
O alternativă este produsul Fosfyn, care stimulează rezistenţa naturală a plantelor şi asigură nutrienţii necesari, fiind şi o soluţie de control a infecţiilor fungice. Din experimentele efectuate în Polonia, prezenţa manei pe tuberculii de cartofi a fost redusă de la 25%, la martorul netratat, la 1%, în cazul aplicării Fosfyn. A crescut şi producţia cu 40%, iar în cazul aplicării tratamentelor fungice creşterea de producţie a fost cu doar 26%. S-a constatat şi o creştere a dimensiunii cartofilor, fiind cu 34% mai mulţi tuberculi cu diametru de 60 mm. „Fosfyn nu este fungicid, nu ucide agentul patogen, dar stimulează producţia de fitoalexine care cresc rezistenţa naturală a plantei la factorii de stres abiotic”, a spus Grzegorz Cieśliński.

 Sebastian Tut

Sebastian Ţuţ, reprezentant vânzări Intermag, în România: „De 29 de ani ne aflăm pe piaţa îngrăşămintelor foliare, cu vânzări anuale de peste 22 milioane de euro. Din această sumă, 5% alocăm în fiecare an pentru departamentul de cercetare-dezvoltare. În ultimii trei ani am făcut investiţii de peste 7 milioane de euro, care se vor regăsi în calitatea produselor. Avem 130 de angajaţi. Suntem prezenţi în 25 de ţări de pe patru continente. Echipa de cercetători are peste 20 de brevete de invenţie”.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 8 (191) din 1-15 mai 2017

Vizualizat: 918 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?