Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Îngrășăminte cu eliberare treptată și/sau controlată

Publicat: 10 martie 2016 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Schimbările climatice sunt o realitate care îi afectează în mod direct pe cei care își desfășoară activitatea în agricultură. Devin astfel necesare tehnologiile agricole noi, cu produse adaptate.

Click pe poza pentru galerie!

Drept urmare, pentru a obține în continuare producții mari și de calitate, dar și pentru a proteja culturile, este necesar să reacționăm și să urmărim atent derularea fenomenelor, pe faze de vegetație, să pregătim plantele pentru creșterea rezistenței la factorii de stres; să planificăm posibile intervenții rapide (fumigații, tratamente pe culturi afectate de grindină, îngheț, băltiri etc.), să facem schimbări în programele tehnologice inițiale (verigi agrotehnice, produse, resurse etc.). În acest sens, Naturevo oferă soluții integrate în condițiile schimbărilor climatice.

Îngrășăminte de sol cu eliberare treptată și controlată și beneficiile lor
De cele mai multe ori, cei doi termeni, eliberare controlată și eliberare treptată, sunt introduși în același concept. Controlul eliberării îngrășămintelor se referă, în general, la azot. Studiile se referă în mod deosebit la azot, pentru că acesta reprezintă pivotul în jurul căruia se “învârt” celelalte macro și microelemente, precum și activitatea microbiologică din sol. Azotul este în antagonism cu K, B, Cu, Ca și în interacțiune directă cu Mg și P. Mai mult, azotul este elementul cu cea mai intensă mobilitate, dar și cel mai ușor de studiat.
Eliberare controlată - atunci când mecanismele de eliberare a azotului sunt reglate prin intermediul enzimelor, bacteriilor sau produselor sintetizate care influențează activitatea microbiologică și enzimatică. În cazul îngrășămintelor din portofoliul Naturevo, sunt produsele care conțin inhibitori de nitrificare: DMPP - NovaTec® Classic și cu DCD - EVO NGOOO 10:20:10 și EVO NGOOO 14:20:0.
Eliberare treptată - atunci când azotul se eliberează printr-o peliculă de diferite tipuri, pe o anumită durată, în funcție de grosimea și permeabilitatea ei, viteza de degradare fiind încetinită în funcție de temperatură, umiditate, pH ș.a.  În cazul îngrășămintelor din portofoliul Naturevo, sunt produsele cu pelicula NGuard: Amosulf NG și Uree NG.
Eliberarea treptată a azotului permite deopotrivă și creșterea cantităților de potasiu, fosfor, calciu, bor, magneziu, cupru absorbite din sol, datorită: echilibrării raportului microorganismelor din sol responsabile cu accesibilizarea acestor elemente; echilibrării/balansării mecanismelor ionice și osmotice și reglarea consumului de apă; îmbunătățirii activității micorizelor și a perișorilor absorbanți, responsabili de pătrunderea cationilor în plante.
Produsele cu eliberare treptată sau controlată în formă organică pot fi similare celor cu eliberare rapidă, doar că azotul este fie solubilizat mai lent, fie cedat mai încet sau menținut în formă organică și/sau amoniacală o perioadă mai îndelungată (în sol trebuie să aibă loc mineralizarea și nitrificarea).

Beneficii și efecte în tehnologie:
• azotul este disponibil imediat după aplicare, dar în doze mai reduse în concordanță cu nevoile plantei;
• prin eliberarea/cedarea treptată se ponderează/diminuează activitatea bacteriilor nitrificatoare, reducându-se astfel pierderile prin spălare, evaporare;
• se diminuează până la dispariție fenomenele de antagonisme sau contrabalansare nutrițională caracteristice excesului de azot de moment la îngrășămintele cu eliberare rapidă;
• se asigură hrănirea echilibrată cu azot și, implicit, cu celelalte elemente pe o perioadă mai lungă de timp în paralel cu introducerea în sistem a unei cantități de azot din resturi organice și/sau din ploi.

De ce trebuie să ne concentrăm atenția pe îngrășămintele de sol cu eliberare controlată/treptată?
1. Profitul pentru fermier este mai mare la utilizarea acestui tip de îngrășăminte.
2. Dozele aplicate pot fi de la jumătate până la de două, trei ori mai mici comparativ cu cele clasice.
3. Număr de aplicări mai redus - la unele culturi o singură aplicare este suficientă.
Punctele 2 și 3 reduc și cheltuielile pentru depozitare, manipulare, transport și aplicare în câmp.
Îngrășămintele cu eliberare controlată înseamnă agricultură specializată, producție de calitate și respect pentru mediu.

Ing. Florian LAZĂR
Director Tehnic NaturevoArticol publicat in revista Ferma nr.4(165) 1 - 14 martie 2016

Vizualizat: 2111 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?