Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Inginerul Claudiu NĂSTASE cultivă BIO de NEVOIE!

Publicat: 03 august 2017 - 11:17
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Tânărul fermier gălăţean Claudiu Năstase, în vârstă de 29 de ani, lucrează în comuna Piscu o suprafaţă de 387 de hectare. În acest an a ales să pună în pământ sămânţă de mazăre pe 46 ha, rapiţă pe 90 ha, grâu pe 70 ha, orz pe 43 ha, soia pe 16 ha, sparcetă pe vreo 18 ha şi hibrizi de floare şi porumb pe aproape o sută de hectare.

Claudiu Năstase a dat lovitura la mazărea furajeră, cultivată în sistem bio. „Este primul an când am pus mazăre, două soiuri cunoscute: Salamanca şi Bellmondo. Vrem s-o dăm direct din câmp, că e bio; nu intenţionăm s-o depozităm absolut deloc, pentru că se ştie că mazărea face imediat gărgăriţe. Caut un contract avantajos. La un preţ de 1,2 lei/kg în sus, o mişc!”, ne-a declarat Claudiu Năstase, absolvent de master în Agronomie de anul trecut.

claudiu-nastasePRINCIPAL_b

Fermierul gălăţean ne-a mărturisit că a optat pentru a cultiva în regim ecologic de nevoie. S-a explicat: „Am ales să intru pe culturi bio ca să primesc puncte la analiza de eligibilitate a unui proiect finanţat din fonduri europene şi, iată, acum sunt nevoit să-l duc la bun sfârşit. De aceea, am declarat la APIA 130 ha (mazăre, porumb, soia, sparcetă şi nişte lucernă), aproape o treime din suprafaţa lucrată. Ca umare, am înfiinţat 50 ha cu porumb, pe care-l prăşesc manual de 20 de zile cu o formaţie de 25 de oameni pe care trebuie să-i coordonez. Dar nu vă mai spun câte controale am de la organele agricole judeţene pentru culturile bio şi câte hârtii trebuie să fac!”.

Citiţi integral povestea tânărului fermier în revista Ferma, ediţia 1-15 august 2017!

Vizualizat: 1691 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?