Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Inginerul Claudiu NĂSTASE cultivă BIO de NEVOIE!

Publicat: 03 august 2017 - 11:17
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Tânărul fermier gălăţean Claudiu Năstase, în vârstă de 29 de ani, lucrează în comuna Piscu o suprafaţă de 387 de hectare. În acest an a ales să pună în pământ sămânţă de mazăre pe 46 ha, rapiţă pe 90 ha, grâu pe 70 ha, orz pe 43 ha, soia pe 16 ha, sparcetă pe vreo 18 ha şi hibrizi de floare şi porumb pe aproape o sută de hectare.

Claudiu Năstase a dat lovitura la mazărea furajeră, cultivată în sistem bio. „Este primul an când am pus mazăre, două soiuri cunoscute: Salamanca şi Bellmondo. Vrem s-o dăm direct din câmp, că e bio; nu intenţionăm s-o depozităm absolut deloc, pentru că se ştie că mazărea face imediat gărgăriţe. Caut un contract avantajos. La un preţ de 1,2 lei/kg în sus, o mişc!”, ne-a declarat Claudiu Năstase, absolvent de master în Agronomie de anul trecut.

claudiu-nastasePRINCIPAL_b

Fermierul gălăţean ne-a mărturisit că a optat pentru a cultiva în regim ecologic de nevoie. S-a explicat: „Am ales să intru pe culturi bio ca să primesc puncte la analiza de eligibilitate a unui proiect finanţat din fonduri europene şi, iată, acum sunt nevoit să-l duc la bun sfârşit. De aceea, am declarat la APIA 130 ha (mazăre, porumb, soia, sparcetă şi nişte lucernă), aproape o treime din suprafaţa lucrată. Ca umare, am înfiinţat 50 ha cu porumb, pe care-l prăşesc manual de 20 de zile cu o formaţie de 25 de oameni pe care trebuie să-i coordonez. Dar nu vă mai spun câte controale am de la organele agricole judeţene pentru culturile bio şi câte hârtii trebuie să fac!”.

Citiţi integral povestea tânărului fermier în revista Ferma, ediţia 1-15 august 2017!

Vizualizat: 1765 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?