Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Îndrumar de calcul pentru taxele de păşunat

Publicat: 22 martie 2010 - 14:00
3 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Principalele surse financiare pentru îmbunătăţirea şi folosirea raţională a pajiştilor proprietate comună (obştească) folosite în devălmăşie (comun), au fost şi trebuie să fie în continuare taxele de păşunat, pe lângă prestaţiile de muncă ale posesorilor de animale, care erau odată obligatorii, precum şi fondurile centralizate de la bugetul statului alocate în acest scop pentru stimularea creşterii animalelor, în special a vacilor cu lapte.

Click pe poza pentru galerie!

Din păcate, nu avem un îndrumar sau instrucţiuni în acest sens în prezent, aproape peste tot, taxele de păşunat sunt stabilite empiric, după criterii extrem de eterogene de la o primărie la alta, înregistrându-se sume simbolice, populiste, cu care nu se pot face intervenţii eficiente pe păşuni. Dar şi mai grav este faptul că de cele mai multe ori aceste sume mici care se încasează din taxe sunt cheltuite pentru alte scopuri decât îmbunătăţirea fondului pastoral!?

 

Stabilirea taxelor de păşunat

Stabilirea taxelor de păşunat este o operaţiune dificilă, care trebuie să ţină seama de mai mulţi factori, din care enumerăm pe cei mai importanţi:

- diversitatea foarte mare a tipurilor de pajişti, răspândite de la câmpie până la cele mai înalte culmi ale munţilor;
- cantitatea şi calitatea producţiei de masă verde a pajiştilor;
- durata de păşunat, de la cca. 200 de zile în zona de câmpie, la irigat, până la cca 60 de zile sau mai puţin în etajul alpin;
- necesarul zilnic de masă verde calculat pentru unitatea vită mare (UVM), care este de aproximativ 65 kg (50 kg consum normal­30% abaterea producţiei datorită climei de la un an la altul);
- încărcătura optimă de UVM la unitatea de suprafaţă;
- cheltuielile ocazionate de îmbunătăţirea pajiştilor;
- nivel dotare păşune (apă, umbră, drumuri acces, centre prelucrare lapte, etc.).

Încadrarea într-o categorie sau alta este determinată de tipul de pajişte, nivelul de producţie şi calitatea furajeră care, în final, influenţează randamentele animaliere la unitatea de suprafaţă (tabelul 1).

 

Tabelul 1
Categorii principale de pajişti, producţia, calitatea şi conversia lor în produse animaliere (echivalent lapte vacă) valoarea lor actuală şi taxa de păşunat pentru un hectar

Tabel categorii pajiştiClick pe poza pentru galerie!

 

După stabilirea încărcăturii optime, se poate calcula în continuare taxa pe o UVM, respectiv specie sau categorie de animale.

 

Încărcătura optimă

Încărcătura optimă sau capacitatea de păşunat exprimată în UVM/ha pe fiecare categorie de pajişte a fost determinată ţinând seama şi de durata de păşunat, după formula:

UVM optim/ha= Pv/(Dpx65), în care:

Pv: producţia totală de iarbă valorificată, exprimată în kg/ha;
Dp: durata (perioada) de păşunat (zile);
65: necesar kg masă verde pe o zi pentru 1 UVM.

De exemplu, după această formulă, pe o pajişte semănată din zona de deal, cu o producţie de 32 t iarbă/ha, pe o perioadă de 160 zile, se pot întreţine cu bune rezultate 3 UVM, respectiv 3 vaci cu lapte care produc cca 5.350 l lapte/ha în valoare de 5.350 lei la preţul de achiziţie actual, revenind cca 1.780 lei valoare lapte pentru o vacă din care 5 % reprezintă 89 lei/cap, cât ar fi taxa de păşunat, ceea ce nu este deloc mult.

 

Calcularea taxei

Având la dispoziţie date privind categoriile de pajişti, producţia, încărcarea şi durata de păşunat, se pot stabili cu mai mare precizie tarifele pentru păşunat pe zone mari fizico-geografice (Tabelul 2).
Astfel, după această metodologie, taxele de păşunat variază între 25 şi 32 lei/UVM pe pajiştile alpine şi cele de pe nisipuri, pentru o perioadă de 60-100 zile, până la 125 lei/UVM pe pajiştile semănate şi irigate din zona de câmpie, pentru o perioadă de 180-200 de zile de păşunat.

În aprecierea justă a taxelor, există unele confuzii în ceea ce priveşte echivalarea între o unitate UVM, speciile şi categoriile de animale. De aceea considerăm necesară utilizarea coeficienţilor de transformare în şi din UVM (Tabelul 3).

 

Tabelul 2
Model de calcul al taxei de păşunat pentru 1 UVM în condiţii optime de exploatare pajişte-animal, exemplificare pentru preţ lapte vacă = 1 leu/L = 0,29Euro

Tabel taxă de păşunatClick pe poza pentru galerie!

 

Tabelul 3
Coeficienţii medii de transformare în UVM pentru diferite specii şi categorii de animale

Tabel coeficienţi UVMClick pe poza pentru galerie!

 

În exemplul anterior, la o producţie de 32 t masă verde se poate aprecia o încărcare de 3 vaci la ha cu o taxă de 89lei pe vacă pe sezon de păşunat; în cazul folosirii acestei păşuni de către oi adulte se poate percepe corect 14,25 lei pentru o oaie pe sezon (89: 6,25 oi pentru 1 UVM) şi nu alte aprecieri după ureche sau alte proceduri incorecte.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 1(45)/2007

Vizualizat: 7807 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
calcul productie masa verde
|
02. 17, 2014. Monday 10:07
Cum se calculeaza productia de masa verde la ha pentru stabilirea pretului inchirieri islaz
2.
taxa de pasunat
|
09. 21, 2011. Wednesday 09:58
Specialisti nu dau incarcatura pe pajisi dupa cum vor.Echivalent 1UVM=10 OI.Dar incarcatura practica o da productia pasuni, astfel incit sa asiguram unei vaci 50-60kg masa verde,10 kg/oaie.Daca pasunea este mai slab productiva pe 1ha pot fi 3,4,5,6 oi.
1.
calcul taxe pasune
|
03. 27, 2011. Sunday 22:09
va rog frumos daca sa poate sa imi spuneti si mie cat este prevazut de lege la pasune, la o vaca cate oi? Pentru ca sunt mai multe variante de la diferiti ingineri, uni 4 oi la o vaca altii 5 alti 6,(si care este aceasta lege, va rog mult)
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?