Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Înconjurul lumii în... ŞTIRI AGRICOLE!

Publicat: 28 ianuarie 2019 - 09:55
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

BREXIT, Politica Agricolă Comună (PAC), bugetul UE, subvenţiile pentru bovine, un prim-ministru bănuit de fraudarea fondurilor europene, Pesta Porcină Africană şi un furt mai puţin obişnuit.

Chiar dacă pare un subiect îndepărtat şi mai puţin interesant pentru noi, BREXIT-ul va afecta într-un fel sau altul multe familii din România ale căror membri lucrează în industria agroalimentară a Marii Britanii. Principalele asociaţii ale fermierilor din Regat au fost, de la bun început, împotriva ieşirii ţării lor din UE. Cei mai vocali au devenit, în ultima vreme, membrii Asociaţiei fermierilor din avicultură, care cer imperativ guvernului britanic abandonarea acestui proiect, ca urmare a „lipsei acute de forţă de muncă şi costurilor de producţie mult mai mari faţă de fermierii Europei continentale, fapt ce va conduce la o scumpire a produselor alimentare pe termen mediu şi lung”. Lor li s-au alaturat fermierii din Irlanda de Nord, care apreciază că ieşirea din UE „va induce haos în agricultura Regatului, precum şi lipsa de competitivitate la export a cărnii de bovine produsă în Irlanda de Nord”. Oare s-au trezit şi britanicii?

Politica Agricolă Comunitară (PAC) şi al său buget pentru perioada 2020-2027 stârneşte multă agitaţie şi controverse chiar în interiorul forurilor europene de la Bruxelles. Recent, au fost luate în „cătare” subvenţiile pentru specia bovină, precizându-se că „90% din veniturile anuale ale fermierilor crescători de bovine sunt, de fapt, subvenţii” şi că vaca ar trebui să nu mai fie considerat „animalul sacru al UE” nu doar din acest motiv, ci şi pentru că acest sector „contribuie masiv la poluarea Europei cu amoniac şi bioxid de carbon”.

Aceeaşi Politică Agricolă Comunitară (PAC) a fost dur atacată recent de către Curtea Auditorilor din Franţa care consideră că 14 miliarde de euro, adică jumătate din fondurile alocate subvenţionării fermierilor francezi, sunt cheltuite aiurea, fără efecte reale şi benefice în economie. De asemenea, raportul mai concluzionează că subvenţiile pentru zootehnie sunt la jumătate din valoarea anuală pe care o primesc fermierii din producţia vegetală. Oare toate aceste realităţi nu vor conduce la diminuarea drastică a bugetului PAC? Rămâne de văzut! Pe când vom ajungem şi noi la masă, pare că se termină tortul!

Când credeam că România e unică în felul ei, ştirea că 600 de oi au fost furate în mai puţin de o oră de la o fermă din Marea Britanie, ne face să reflectăm dacă suntem chiar atât de speciali precum credem... Asta da eficienţă în a face să dispară o turmă de oi! Ce-i drept, făptaşii încă nu au fost depistaţi, aşa că surprizele mai pot să apară!

Şi încă o ştire în acelaşi context al... scamatoriilor. Prim-ministrul Cehiei, în calitatea sa de (fost) mare investitor într-unul dintre cele mai mari afaceri din agricultura Cehiei a fost luat recent la ochi de către UE pentru fraudarea fondurilor europene. Vi se pare cunoscut scenariul? Deci, din nou, nu suntem unici nici la acest capitol!

Şi în privinţa răspândirii Pestei Porcine Africane începem să coborâm în topurile internaţionale la numărul de porci morţi şi ucişi, însă doar în valori absolute. Dacă la noi această cifră a depăşit recent 364 mii capete, China ne-a luat-o mult înainte cu cei aproape un milion de porci morţi şi eutanasiaţi. Totuşi, în procente suntem în continuare „pe val”, dacă avem în vedere că România are (spun gurile rele) 5 milioane de porci, iar China vreo... 50 de milioane!

(foto: theneweconomy.com)

Vizualizat: 742 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?