În judeţul Galaţi, sistemul lucrărilor minime ale solului capătă tot mai mult teren! Sunt fermieri care s-au lăsat convinşi - e drept, unii ceva mai greu - de avantajele noii tehnologii!
Anul trecut a fost unul bun şi pentru inginerul agronom Adrian Dajbog din Târgu Bujor, judeţul Galaţi. După cum susţine, parcă a presimţit că o să vină un sezon de recoltă rea.
Om chibzuit, nu „s-a grăbit să toace profitul” şi a achiziţionat tractorul anului 2020, un Fendt Vario din seria 942 de 420 CP şi un Tiger Horsch de 4 m pentru a face lucrările de prelucrare a solului fără arătură.
„Din toamna trecută, lucrez terenul în sistemul de producţie minimum till. Mai întâi fac o dezmiriştire, apoi intru cu un combinator uşor şi semăn. În cel mai scurt timp voi dota ferma cu o semănătoare performantă, tot marca Horsch”, ne-a declarat fermierul, cu o uşoară mândrie.
Adrian Dajbog a semănat 100 de hectare de rapiţă în mirişte de păioase, după o trecere cu noul cultivator, de care se declară mulţumit. Cultura a prins niţică umiditate din sol şi plantele au răsărit.
Fermierul are un pic de regret că nu a putut fertiliza din cauza preţurilor exorbitante ale îngrăşămintelor chimice. „Am aplicat numai fosforul iar pe vegetaţie, în primăvară, o să vin cu nişte azot şi sulf”, explică el.
A terminat de semănat orzul pe 50 de hectare şi acum se pregăteşte pentru grâu. Vrea să însămânţeze circa 100 ha. Terenul se lucrează bine, însă pământul a început să sufere din lipsă de umiditate. „Terenurile noastre sunt în veşnic deficit de apă!”
Cu combina am mers a porumb mai mult din curiozitate, să vedem dacă iese ceva. În rest, am băgat tocătorul! De pe 100 de hectare înfiinţate în primăvară producţia a fost aproape de zero! Cum voi astupa gaura?!
ADRIAN DAJBOG
Fermier Tg. Bujor, jud. Galaţi
Agronomul din Tg. Bujor nu s-a ales cu mare lucru din recoltat. La grâu a obţinut în medie o tonă la hectar de pe o suprafaţă de 100 ha. Producţia a vândut-o la preţul de atunci: 1,5 şi 1,6 lei kilogramul. Mulţumitor! La orz, după 60 de hectare a adunat cam tot aceeaşi medie ca la grâu.
Şi la floarea soarelui (200 de hectare) a fost tot la fel: 1.000 kg/ha. „Dar am fost sancţionat la preţ pentru că a apărut fenomentul de reînverzire a culturii! Când plantele au ajuns aproape de faza de coacere, forţate de temperaturile ridicate, au început ploile care nu au ajutat la creşterea producţiei. Din tulpini au început să dea frunze verzi, fapt ce a afectat recoltarea: au crescut procentele de umiditate şi corpuri străine. Capitolele aveau 9% apă, iar de la înverzirea aparatului foliar a crescut la 11-12%, ceea ce a dus la scăderea preţului stabilit”, a explicat Adrian Dajbog.
Pentru porumb, fermierul a folosit mai mult tocătorul!
„Dacă mai prinzi încă doi ani aşa cum a fost ăsta, şi să mai ai şi leasinguri, credite bancare şi nu ai teren în proprietate, ci doar arendate, dai faliment!”, a susţinut fermierul care a avut probleme cu suprafeţele arendate.
„Cererea cea mai mare pe arendă este porumbul! Eu am mai avut din anul trecut porumb şi abia am reuşit să dau la oameni; cei din zonă, în general, vor să ţină o pasăre, un animal pe lângă casă. Trebuie spus că subvenţia pleacă pe arendă! Contractele fost făcute înainte de 2020 şi acuma toate au crescut, unele obligaţii chiar şi cu 200%. Eu nu am prea mulţi arendatori. Am terenul firmei, mare parte din el este al meu, şi mai am nişte suprafeţe preluate de la un investitor străin sau închiriate de la primării”, susţine cultivatorul.
La Tg. Bujor, arenda este în jur de 1.000 de lei pe hectar pe an. „Subvenţia de la APIA de pe teren nu o mai pun la socoteală că se duce pe arendă. Am teren de la un proprietar din Brăila care mi-a cerut să ne raportăm la 800 kg de grâu/ha la preţul bursei Matif din Paris, ceea ce înseamnă undeva la 1.200-1.300 de lei pe hectar”, precizează Adrian Dajbog.
Inginerul Adrian Dajbog nu este prea optimist în legătură evoluţia preţului la grâu. El cunoaşte un caz în care un transportator aduce în Galaţi grâu din Ucraina, cu maşina lui, de la peste 700 km, la 1,2 lei kilogramul.
„Am un partener cu un autocamion care după ce a cărat recolta în zona noastră, a fost închiriat să transporte grâne din Ucraina. E o grămadă de marfă acolo, ia cu 70-80 de bani kilogramul de grâu sau porumb, intră în ţară pe la Siret şi vine în judeţul Galaţi, unde descarcă la 1,2 lei/kg. Un preţ mai ieftin decât la bursă, iar lui îi rămâne cam 2.000 de lei la cursă”...
Agricultorul susţine că a trecut printr-o situaţie dificilă şi abia a scăpat. Avusese un teren în arendă de la o firmă pentru care depusese un proiect european pentru modernizarea fermei în valoare de peste 120.000 euro. Când a convenit cu proprietarul să cumpere terenul, acesta a vândut firma cu tot cu activele. Noul cumpărător nu a dorit să-i lase suprafaţa. A trebuit să găsească câteva hectare într-o altă comună pentru care a ridicat nivelul arenzii la 1.000 kg/ha şi astfel a putut să finalizeze proiectul.
un articol de
MARIAN MUŞAT