Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Încă un fermier gălăţean a renunţat la arătură

Publicat: 08 noiembrie 2022 - 16:08
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În judeţul Galaţi, sistemul lucrărilor minime ale solului capătă tot mai mult teren! Sunt fermieri care s-au lăsat convinşi - e drept, unii ceva mai greu - de avantajele noii tehnologii! 

Anul trecut a fost unul bun şi pentru inginerul agronom Adrian Dajbog din Târgu Bujor, judeţul Galaţi. După cum susţine, parcă a presimţit că o să vină un sezon de recoltă rea.

 

A TRECUT LA MINIMUM TILL


Om chibzuit, nu „s-a grăbit să toace profitul” şi a achiziţionat tractorul anului 2020, un Fendt Vario din seria 942 de 420 CP şi un Tiger Horsch de 4 m pentru a face lucrările de prelucrare a solului fără arătură.

„Din toamna trecută, lucrez terenul în sistemul de producţie minimum till. Mai întâi fac o dezmiriştire, apoi intru cu un combinator uşor şi semăn. În cel mai scurt timp voi dota ferma cu o semănătoare performantă, tot marca Horsch”, ne-a declarat fermierul, cu o uşoară mândrie.    

minimum till dajbog_b 

TERENURI CU DEFICIT DE APĂ


Adrian Dajbog a semănat 100 de hectare de rapiţă în mirişte de păioase, după o trecere cu noul cultivator, de care se declară mulţumit. Cultura a prins niţică umiditate din sol şi plantele au răsărit.

Fermierul are un pic de regret că nu a putut fertiliza din cauza preţurilor exorbitante ale îngrăşămintelor chimice. „Am aplicat numai fosforul iar pe vegetaţie, în primăvară, o să vin cu nişte azot şi sulf”, explică el.

A terminat de semănat orzul pe 50 de hectare şi acum se pregăteşte pentru grâu. Vrea să însămânţeze circa 100 ha. Terenul se lucrează bine, însă pământul a început să sufere din lipsă de umiditate. „Terenurile noastre sunt în veşnic deficit de apă!” 

 a dajbog tg bujor_b

Cu combina am mers a porumb mai mult din curiozitate, să vedem dacă iese ceva. În rest, am băgat tocătorul! De pe 100 de hectare înfiinţate în primăvară producţia a fost aproape de zero! Cum voi astupa gaura?!

ADRIAN DAJBOG

Fermier Tg. Bujor, jud. Galaţi 

 

UN AN APROAPE DE DEZASTRU!

 

Agronomul din Tg. Bujor nu s-a ales cu mare lucru din recoltat. La grâu a obţinut în medie o tonă la hectar de pe o suprafaţă de 100 ha. Producţia a vândut-o la preţul de atunci: 1,5 şi 1,6 lei kilogramul. Mulţumitor! La orz, după 60 de hectare a adunat cam tot aceeaşi medie ca la grâu.

Şi la floarea soarelui (200 de hectare) a fost tot la fel: 1.000 kg/ha. „Dar am fost sancţionat la preţ pentru că a apărut fenomentul de reînverzire a culturii! Când plantele au ajuns aproape de faza de coacere, forţate de temperaturile ridicate, au început ploile care nu au ajutat la creşterea producţiei. Din tulpini au început să dea frunze verzi, fapt ce a afectat recoltarea: au crescut procentele de umiditate şi corpuri străine. Capitolele aveau 9% apă, iar de la înverzirea aparatului foliar a crescut la 11-12%, ceea ce a dus la scăderea preţului stabilit”, a explicat Adrian Dajbog.   

Pentru porumb, fermierul a folosit mai mult tocătorul!

minimum till dajbog 02_b 

PRESIUNEA ARENDEI E DIN CE ÎN CE MAI MARE


„Dacă mai prinzi încă doi ani aşa cum a fost ăsta, şi să mai ai şi leasinguri, credite bancare şi nu ai teren în proprietate, ci doar arendate, dai faliment!”, a susţinut fermierul care a avut probleme cu suprafeţele arendate.

„Cererea cea mai mare pe arendă este porumbul! Eu am mai avut din anul trecut porumb şi abia am reuşit să dau la oameni; cei din zonă, în general, vor să ţină o pasăre, un animal pe lângă casă. Trebuie spus că subvenţia pleacă pe arendă! Contractele fost făcute înainte de 2020 şi acuma toate au crescut, unele obligaţii chiar şi cu 200%. Eu nu am prea mulţi arendatori. Am terenul firmei, mare parte din el este al meu, şi mai am nişte suprafeţe preluate de la un investitor străin sau închiriate de la primării”, susţine cultivatorul.  

La Tg. Bujor, arenda este în jur de 1.000 de lei pe hectar pe an. „Subvenţia de la APIA de pe teren nu o mai pun la socoteală că se duce pe arendă. Am teren de la un proprietar din Brăila care mi-a cerut să ne raportăm la 800 kg de grâu/ha la preţul bursei Matif din Paris, ceea ce înseamnă undeva la 1.200-1.300 de lei pe hectar”, precizează Adrian Dajbog.  

 

PREŢUL GRÂULUI E MAI JOS DECÂT LA RECOLTARE!


Inginerul Adrian Dajbog nu este prea optimist în legătură evoluţia preţului la grâu. El cunoaşte un caz în care un transportator aduce în Galaţi grâu din Ucraina, cu maşina lui, de la peste 700 km, la 1,2 lei kilogramul.     

„Am un partener cu un autocamion care după ce a cărat recolta în zona noastră, a fost închiriat să transporte grâne din Ucraina. E o grămadă de marfă acolo, ia cu 70-80 de bani kilogramul de grâu sau porumb, intră în ţară pe la Siret şi vine în judeţul Galaţi, unde descarcă la 1,2 lei/kg. Un preţ mai ieftin decât la bursă, iar lui îi rămâne cam 2.000 de lei la cursă”...

 rapita dajbog_b

 

PROIECT PENTRU MODERNIZARE


Agricultorul susţine că a trecut printr-o situaţie dificilă şi abia a scăpat. Avusese un teren în arendă de la o firmă pentru care depusese un proiect european pentru modernizarea fermei în valoare de peste 120.000 euro. Când a convenit cu proprietarul să cumpere terenul, acesta a vândut firma cu tot cu activele. Noul cumpărător nu a dorit să-i lase suprafaţa. A trebuit să găsească câteva hectare într-o altă comună pentru care a ridicat nivelul arenzii la 1.000 kg/ha şi astfel a putut să finalizeze proiectul.

 

 

 

un articol de

MARIAN MUŞAT

 

Vizualizat: 1548 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Malagrow - soluţii inovatoare pentru combaterea dăunătorilor Optigép îşi consolidează prezenţa în Transilvania Curiozități despre cerbi, ciute, căprioare și COARNELE DE CERB!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?