Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Încă un dăunător agresiv al rapiţei de toamnă face ravagii. Cum îl putem evita!

Publicat: 14 octombrie 2021 - 20:04
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Până în urmă cu un deceniu, fluturele alb al verzei era considerat un dăunător secundar al rapiţei. Acum insecta este inamic principal al culturii în perioada toamnei. Care sunt cauzele şi cum le putem elimina!

Principalii dăunători ai rapiţei erau consideraţi a fi puricii (Phyllotreta spp., Psylliodes chrysocephala) şi apoi larvele viespii rapiţei (Athalia rosae sin. Athalia colibri). Doar în anii cu toamne secetoase şi călduroase, în sudul şi sud-estul ţării apăreau probleme şi cu larvele fluturelui alb al verzei (Pieris brassicae).

Cum toamnele au fost din ce în ce mai calde şi, în general, secetoase, iar suprafeţele cu rapiţă au crescut faţă de acum zece ani, acest dăunător nu mai este unul de importanţă secundară, devenind principal.

vierme fluture alb al rapitei 1_b Larva fluturelui alb al verzei (Pieris brassicae)


Populaţia depăşeşte lejer pragul economic de dăunare


Se ştie că pragul economic de dăunare pentru acestă specie este de 2-3 larve/mp. În cazul unui atac puternic, frunzele sunt scheletuite, rămânând intacte numai nervurile.

Anul trecut, în câmpul experimental de la INCDA Fundulea, într-o experienţă din cadrul proiectului ADER 2.2.1, pe 2 octombrie, în varianta netratată de rapiţă s-au înregistrat, în medie, 4,82 larve/mp, în timp ce la varianta cu seminţele tratate s-au înregistrat, în medie, 2,57 larve/mp. Pe 11 noiembrie, la varianta netratată s-au înregistrat 3,53 larve/mp, în timp ce la varianta cu seminţele tratate înainte de semănat s-au înregistrat 2,81 larve/mp. Tratamentul seminţelor oferă protecţie împotriva larvelor fluturelui alb al verzei, dar în cazul unei rezerve biologice ridicate, la jumătatea lunii noiembrie putem avea probleme, în ciuda faptului că foliajul rapiţei este mai dezvoltat.

vierme fluture alb al rapitei 2_b Larva fluturelui alb al verzei în timp ce se hrăneşte

 

Primul pas împotriva insectei


În afară de tratamentul seminţei, ce ar trebui să facă fermierii pentru a scădea, în timp, rezerva biologică a acestei specii? Simplu, să nu mai ofere larvelor o „masă bogată”. Adică să distrugă samulastra de rapiţă. În general această problemă este ignorată de majoritatea fermierilor. Dar fix această samulastră poate constitui un focar de înmulţire a dăunătorilor rapiţei, inclusiv fluturele alb al verzei. În general, după rapiţă urmează cereale păioase (grâu sau orz). De multe ori am văzut sole cu grâu sau orz unde se găsea din belşug şi samulastra de rapiţă. Până să scape fermierii de samulastră din solele respective, larvele fluturelui alb al verzei s-au hrănit nestingherite, s-au împupat, iar în primăvara viitoare apar fluturii care zboară la culturile de rapiţă, unde încep un nou ciclu. Cât timp nu scăpăm de samulastra de rapiţă, chiar dacă noi tratăm seminţele, vom avea presiune mare de infestare şi în anii următori.

vierme fluture alb al rapitei 3_b Plantă de rapiţă dăunată de larvele fluturelui alb al verzei

 

Eliminaţi gazdele intermediare


Cum putem scăpa de samulastra de rapiţă?Totul porneşte de la alegerea recoltării rapiţei şi de la cum reglăm combina. Dacă nu vrem să avem samulastră de rapiţă, atunci pierderile la recoltarea culturii trebuie sa fie minime. Dar se pot întâmpla ”N” situaţii în acea perioadă care să ducă la scuturarea rapiţei şi la posibilitatea apariţiei samulastrei. Prin urmare, ar trebui acordată cea mai mare atenţie acestui aspect. În condiţiile existenţei unei rezerve ridicate a dăunătorilor, nu ar trebui să existe nici „un fir de samulastră”.

De asemenea, trebuie să combatem buruienile din aceeaşi familie ca rapiţa, care pot să fie gazde intermediare perfecte pentru larvele fluturelui alb al verzei. De multe ori şi acest aspect este ignorat de către fermieri.

Care sunt primele opţiuni de tratament aflaţi din Revista FERMA, ediţia 1-14 octombrie 2021!

 vierme fluture alb al rapitei 4_b

Cercetări recente au arătat că schimbările climatice favorizează lepidopterele (fluturii), inclusiv multe specii dăunătoare plantelor de cultură, cum ar fi fluturele alb al verzei. Acest lucru înseamnă o presiune în plus pentru cultivatorii rapiţei, toamna.Robotul FERMY, specialist Agri 4.0

 

4 „CAPCANE” ALE ÎNVERZIRII


Despre culturile folosite la înverzire (inclusiv rapiţa şi muştarul) am scris un articol în această revistă anul trecut. Înverzirea este benefică pentru mediul înconjurător. Dar dacă nu suntem atenţi, s-ar putea transforma într-o "cutie a Pandorei", devenind „focar” de înmulţire pentru dăunătorii rapiţei. Click AICI şi vezi care sunt cele 4 ”capcane” ale înverzirii!

 

un articol de

EMIL GEORGESCU

INCDA Fundulea

Vizualizat: 1272 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?