Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Încă mai cultivi rapiță convențională?

Publicat: 05 august 2016 - 20:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Uite ce avantaje îți poate aduce sistemul Clearfield®

Click pe poza pentru galerie!

Putem spune cu certitudine că rapița este vedeta acestui an. Tot mai mulți fermieri renunță la culturile tradiționale în favoarea rapiței, pentru venituri mai mari, care le pot salva fermele în caz de situații neprevăzute. De altfel, acesta e și motivul pentru care suprafețele pe care se cultivă rapiță în România au crescut de la an la an. 

Fermierii caută mereu soiul optim pentru condițiile pedoclimatice din zona fermei lor. De aceea, alegerea hibrizilor potriviți rămâne una dintre cele mai importante decizii în fermă.

 

Sistemul Clearfield® oferă performanțe mai bune

Unul dintre sistemele cele mai eficiente de producție pentru rapiță este Clearfield®, de la BASF. Acesta combină eficient hibrizi performanți de rapiță, având potențial ridicat de producție, cu erbicidul selectiv și eficient, Cleranda®. Folosind hibrizi toleranți, erbicidul Cleranda® oferă un management excelent al buruienilor, posibilitatea de a elimina erbicidarea preemergentă, dar și rezultate superioare din punct de vedere al producției.

Semințele de rapiță Clearfield® au un potențial ridicat de producție și generează culturi cu un grad înalt calitativ. Sistemul de producție Clearfield® pentru rapiță e flexibil și adaptat la toate tipurile de lucrări ale solului (arătură, lucrări minime, însămânțare directă). Totodată, poate fi folosit chiar și în condiții de sol dificil, pietros sau cu un conținut ridicat de materie organică.

Hibrizii de rapiță Clearfield® asigură sole productive, fără probleme la recoltare. De aceea sunt și alegerea fermierilor care au obținut rezultate excelente. Partenerii BASF producători de semințe oferă o gamă variată de hibrizi de rapiță Clearfield.

 

Avantajele sistemului Clearfield® la rapiță

Adevăratul avantaj al sistemului de producție Clearfield® la rapiță stă însă în combaterea buruienilor mono și dicotiledonate, chiar și a celor dificile, printr-o singură aplicare, în postemergență, mărind șansele unei producții ridicate. De altfel, folosind sistemul Clearfield® poți combate cu succes cel mai larg spectru de buruieni, inclusiv cele crucifere anuale, precum muștarul sălbatic, rapița sălbatică sau pungulița.

Erbicidul selectiv Cleranda®, care combină două substanțe active (Imazamox și Metazaclor), asigură atât un echilibru excelent între acțiunea la nivelul frunzei și cea la sol, cât și o eficacitate reziduală îndelungată. 

Pentru ca rapița Clearfield® să își atingă potențialul optim de producție, este necesar ca densitatea să fie optimă, ceea ce va permite plantei să se ramifice mai mult. Dar, în primele faze de dezvolare ale culturii de rapiță, aceasta înseamnă mult loc pentru dezvoltarea buruienilor care concurează cu rapița pentru apă și substanțe nutritive. În plus, în primele faze de dezvoltare, rapița are o capacitate foarte mică de a lupta cu buruienile. Aceste buruieni pot fi combătute cu succes chiar din toamnă, folosind Cleranda® în postemergența timpurie. Erbicidul Cleranda® se aplică în doza omologată de 1,5-2 litri/ha + 0,75-1 litru de adjuvant Dash® HC, în momentul în care buruienile sunt în faza de 2-4 frunze, iar cele monocotiledonate, chiar și samulastra, în faza de 1-3 frunze, până la înfrățire. 

Buruienile abia răsărite sunt combătute cu succes, de cele mai multe ori dintr-o singură trecere. Astfel, erbicidul Cleranda® are o eficacitate dovedită, indiferent de sistemul de cultivare sau condițiile de umiditate. Rapița tânără își poate folosi în acest mod întregul potențial de creștere. Trebuie specificat însă faptul că erbicidul Cleranda® nu trebuie folosit pentru rapița convențională, ci doar pentru cea de tip Clearfield®.

 

Controlul samulastrei de rapiță Clearfield®

Samulastra poate reprezenta o problemă pentru mulți fermieri, fie că vorbim de rapiță convențională, fie de rapiță Clearfield. Dar, folosind sistemul de producție Clearfield®, controlul samulastrei de rapiță se poate face simplu, respectând câteva reguli de bază. Combaterea samulastrei de rapiță Clearfield® face parte din managementul combaterii buruienilor la cultura postmergătoare, însă trebuie planificată din timp. Ideal ar fi ca toate sistemele de producție să fie incluse într-un management integrat de combatere a buruienilor. 

Pe lângă măsurile deja știute pentru culturile convenționale de rapiță, samulastra de rapiță Clearfield® este combătută prin integrarea măsurilor agrotehnice cu cele chimice și mecanice, la fel ca la celelalte culturi, folosind erbicide ale căror substanțe active sunt eficiente pentru samulastra rapiței Clearfield®. Găsești lista cu aceste substanțe pe site-ul www.agro.basf.ro sau poți consulta un reprezentant BASF. 

Pentru controlul eficient al samulastrei de rapiță Clearfield®:

• După recoltare, se va stimula germinarea semințelor de rapiță la suprafața solului printr-o lucrare ușoară a solului;

• Pregătiți patul germinativ pentru cultura următoare, asigurându-vă că samulastra de rapiță este bine controlată;

• Folosiți în culturile din rotație erbicide cu un mod diferit de acțiune (erbicide non ALS);

• Evitați transferul mecanic al semințelor prin intermediul utilajelor, curățându-le cu atenție;

• Reglați utilajele agricole pentru a evita pierderile sau împrăștierile de semințe

 

Economisiți, protejându-vă cultura!

Așadar, folosind sistemul Clearfield® la rapiță, puteți beneficia de avantajele tehnologiei celei mai înalte dezvoltate de BASF și partenerii săi, avantaje care se vor traduce într-un potențial mai mare și, implicit, în oportunitatea unei producții sporite, atât calitativ, cât și cantitativ. În plus, puteți economisi cumpărând pachetul promoțional de la BASF. Dacă luați împreună erbicidul Cleranda și insecticidul Fastac® Active pentru 25 de hectare (5 pachete Cleranda + Dash HC + 7L Fastac® Active), veți economisi 10% comparativ cu prețul individual al produselor!

 

Text și foto: BASF România

 

 

BENEFICIILE SISTEMULUI DE PRODUCȚIE CLEARFIELD® pentru fermieri:

• Puteți beneficia de producții mai mari

• Recolta va avea o calitate îmbunătățită

• Veți economisi timp și resurse cu mai puține treceri

• Puteți aplica erbicidul DUPĂ răsărirea rapiței

• Se pot alege condițiile optime de tratament postemergent

• Puteți testa noi metode de combatere a buruienilor 

 

 

Articol publicat in Revista Ferma nr. 13 (174 - 1-15 august 2016)

Vizualizat: 962 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?