Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Inaugurare marca AIPROM

Publicat: 05 decembrie 2016 - 16:24
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pe 15 noiembrie a.c., într-un cadru festiv creat cu sprijinul nemijlocit al ICDP Mărăcineni, industria producătorilor de produse de protecție a plantelor (PPP) și-a prezentat concertat eforturile pentru sprijinirea Inițiativei de Utilizare Durabilă a pesticidelor. Astfel a creat un centru demonstrativ pentru bune practici în utilizarea PPP.

La ICDP Mărăcineni, în vederea lansării acestui important proiect, s-au adunat membrii AIPROM împreună cu presa și câțiva utilizatori importanți de produse fitosanitare. Alături de Luis Saramago, managerul pentru Europa al Safe Use Initiative (SUI), de președintele de onoare AIPROM - Gheorghe Boțoman (și președinte al Federației Cartoful din România), directorul general al Autorității Fitosanitare - Doina Băiculescu, directorul Direcției Fitosanitare, Iustina Dina și mulți alți observatori importanți. Nu pot să nu amintesc prezența lui Andrei Măruțescu, Head of Corporate Affairs South East Europe și Head of Corporate Affairs CU România al Syngenta, care pune mult suflet în campaniile de educare a utilizatorilor de PPP. La fel cum nu poate fi trecută cu vederea prezența lui Florin Constantin, directorul de strategii și dezvoltare Adama, și a directorului AISR (Asociația industriei semințelor), Antonia Ivașcu.

Inaugurare marca AIPROMClick pe poza pentru galerie!
O frumoasă surpriză a venit din partea Agricost IMB, care prin șeful departamentului de tratamente fitosanitare a transmis către AIPROM invitația de a se constitui un al doilea astfel de centru pe platforma celei mai mari exploatații agricole din UE. Acolo unde 18 ingineri se ocupă de fiecare tratament efectuat de cele 18 instalații de tratamente fitosanitare, echipamente fabricate de constructorul american John Deere. Este de remarcat că Agricost folosește anual circa 750 tone de pesticide, în valoare de 7,5 milioane de euro, returnând spre reciclare sau distrugere, prin programul SCAPA, circa 60 tone de ambalaje folosite.

Soluții și măsuri inovatoare de îmbunătățire a managementului folosirii PPP
Aceste soluții și măsuri care au fost aduse în acest centru de excelență pentru a putea fi cunoscute și apoi folosite spre o utilizare sustenabilă a produselor fitosanitare ne-au fost prezentate atât în sală, cât și în centrul propiu-zis. Bayer CropScience a adus în centrul de bune practice agricole de la Mărăcineni trei unități Phytobac pentru anihilarea efluenților rezultați în urma aplicării tratamentelor cu PPP. Iar Syngenta a construit o platformă integrată pentru managementul efluenților rezultați în urma clătirilor utilajelor, în premieră pentru România.
Apoi Ovidiu Ranta, de la USAMV Cluj, a prezentat pe larg rolul duzelor în managementul tratamentelor fitosanitare, cu exemple practice atât în standul Herbst Test 1000, pregătit și cunoscut fermierilor din România (toate expozițiile organizate de DLG InterMarketing beneficiind de aceste prezentări de-a lungul ultimilor ani), cât și afară, prin testarea în parametri reali, cu duze convenționale versus duze cu injecție de aer. Tot Ovidiu Ranta a prezentat și dispozitivul Easy Flow, fabricat de Agrotop în colaborare cu Bayer CropScience, care este un sistem de transfer închis al produselor PPP din recipiente în mașinile de stropit. Ușor de montat chiar și pe mașinile mai vechi de erbicidat. Dispozitiv care permite și dozarea soluției, și clătirea ambalajului în același timp printr-o gură de alimentare cu apă, în vederea reciclării. Chiar mai mult, i se poate atașa un minicomputer pentru efectuarea dozajului cu precizie milimetrică prin intermediul unui debitmetru.

Câți bani „curg” prin duzele de stropit?
„Dacă printr-o duză convențională ar curge 100 euro, din aceștia 80 de euro se risipesc în aer”, afirmă Ovidiu Ranta. „S-a dus vremea în care picăturile în formă de ceață erau garanția succesului. De fapt, acestea formează multă derivă iar picătura formată în acest fel trăiește în medie 12 secunde iar timpul necesar pentru a ajunge pe o plantă aflată la 50 cm presupune un timp necesar de 22 secunde. Iar dacă umiditatea relativă este dub 60% și temperaturile peste 25 grade Celsius, picăturile trăiesc și mai puțin!”, susține Ovidiu Ranta. E de preferat, susține specialistul clujean, să fie folosite duzele cu injecție de aer și, pe cât mai mult posibil, cele din ceramică, deoarece au o durată de viață de zece ori mai mare decât cele din plastic. Prin acestea se reduc pierderile prin drift cu până la 90 la sută. Iar pentru cultura mare recomandă duzele cu jet dublu, care duc la o acoperire a plantelor mult mai eficientă. Fiecare jet având un alt unghi de aplicare, producându-se și un efect turbionar, ceea ce duce la o acoperire cu substanță spre ideal a plantelor. Fapt ce se poate verifica ușor prin folosirea unei hârtii hidrosensibile care să fie fotografiată cu telefonul și apoi printr-o aplicație online gratuită, se poate obține aproape instantaneu gradul de acoperire cu substanță. Codul culorilor rămâne același ca și la duzele convenționale. ~n unitățile dotate cu utilaje „deștepte” se urmărește reducerea cantităților de apă folosită chiar și prin stropiri de noapte. Stropiri care să permită folosirea apei de rouă de pe plante, dar și lipsa razelor de soare (care ar ridica indicii de evaporare).

Managementul riscurilor
Andrei Măruțescu a evidențiat faptul că unele companii au creat un set pentru calibrat utilajele de erbicidat, un așa-zis Caliset în care se pot afla și manuale de calibrare pe diverse culturi. Acestea se pot găsi și online, pe site-urile companiilor. Un alt aspect important este și presiunea de stropire verificată de manometre. De aceea este indicat ca acest manometru să nu fie din alamă, pentru că se decalibrează ușor din cauza substanțelor corozive. Dar partea de alegere a duzelor este cea mai importantă, mai susține reprezentantul Syngenta. Duzele împreună cu calibrarea asigură jumătate din eficiența acțiunilor de tratamente fitosanitare.
Centrul de excelență de la ICDP Mărăcineni este o inițiativă care vine să întărească eforturile industriei în promovarea bunelor practice printre utilizatori, în așa fel încât toată lumea să fie expusă cât mai puțin în fața eventualelor riscuri. Așa cum sublinia Andrei Măruțescu: „riscuri există la tot pasul, important este să le manageriem cu atenție”!


„SĂ TRĂIM PREZENTUL FĂRĂ A STRICA VIITORUL!”
Această afirmație mi s-a părut un laitmotiv demn de reținut în contextul practic al susținerii acestei inițiative de utilizare durabilă a PPP. Iar crearea acestui centru de excelență ca un loc în care toți partenerii să își poată uni eforturile spre o creștere constantă, spre bine, a utilizării durabile, este o inițiativă demnă de apreciat. De la măsuri standard, până la găsirea de soluții individuale, asociația industriei de PPP urmărește aceste deziderate începând cu cercetarea propiu-zisă și crearea moleculelor, până dincolo de punerea pe piață a produselor, spre lanțul alimentar. Desigur, totul vine în sprijinul planului național de acțiune al Autorității Naționale Fitosanitare.

 

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 21 (182) din 1-15 decembrie 2016

Vizualizat: 853 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Malagrow - soluţii inovatoare pentru combaterea dăunătorilor Optigép îşi consolidează prezenţa în Transilvania Curiozități despre cerbi, ciute, căprioare și COARNELE DE CERB!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?