Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

În Teleorman, SECETA a dijmuit RECOLTA de FLOAREA-SOARELUI!

Publicat: 31 august 2017 - 12:04
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

RECOLTAT şi SEMĂNAT! Prima lună de toamnă găseşte producătorii agricoli în plină campanie agricolă. Fermierii teleormăneni au început recoltatul florii-soarelui mult mai devreme decât ar fi fost normal.

„Eu am intrat cu maşinile în lan de pe data de 8 august, că a fost pârjol. Am cultivate 260 de hectare. Combinele Claas Tucano, modelele 320 şi 330, conduse de Daniel Berechet şi Alexandru Bărbuceanu, strâng boabele de răsărită de la 9% umiditate. Acum suntem pe ultimele sole şi într-o zi-două vom încheia lucrarea. Am recoltat eşalonat în funcţie de gradul de coacere, hibrizii de la companiile Pioneer şi Syngenta ne-au dat în jur de 3.300 kg boabe la hectar”, ne-a declarat Ion Dobre, din comuna Dobroteşti, care lucrează o suprafaţă de 600 hectare.

recoltare-floare-2_b

Floarea cu tulpina verde şi seminţele seci
Agronomul a susţinut că timp de peste 40 de zile, temperaturile au depăşit şi 35 grade C şi că pârjolul s-a întins începând din nordul Teleormanului până spre limita cu judeţul Argeş. „Nu a plouat, tulpina plantelor a rămas verde, iar sămânţa cu greutatea hectolitrică scăzută. Nu am întâlnit niciodată aşa ceva de când sunt: seminţe seci sau parţial seci, uscate, pentru că şi-au pierdut umiditatea, în perioada de polenizare a fost caniculă şi parte din flori a avortat, fenomen ce a dereglat metabolismul plantelor”, a precizat fermierul.
Porumbul se apropie şi el de recoltare, este ofilit, în mare parte uscat, bobul s-a micşorat de tot. Aşa că, în prima decadă a lunii spetembrie, după floare, se va intra la porumb.

Despre arat, discuit şi pregătirea patului germinativ pentru viitoarele recolte nici nu poate fi vorba. Fermierul teleormănean ne-a mărturisit că Terenul este betonat; nu putem face nimic. Abia ce am apucat să facem atunci imediat după recoltarea rapiţei şi după grâu, am pregătit o parte pentru înverzire şi pentru rapiţă, dar ne-am oprit, că distrugeam utilajele. O să intrăm cu un disc uşor şi la urmă cu discurile grele ca să încorporăm în sol resturile vegetale de răsărită, îndată ce condiţiile ne vor permite acest lucru”.

Ion Dobre a identificat o problemă de campanie, care dacă nu este gestionată corespunzător, se va acutiza. „Am contractat producţia de floarea-soarelui, dar silozurile celor două companii cu care am contract sunt pline cu rapiţă şi cu grâu. De exemplu, am vrut să suplimentez o cantitate de floare şi mi s-a spus că nu o poate prelua tocmai din acest motiv. Dacă nu se reuşeşte la timp golirea spaţiilor de depozitare, va fi o problemă şi se vor aglomera, va fi o problemă cu preluarea producţiei agricole de toamnă”.

Pe larg despre campania de toamnă pe cele două fronturi, în revista Ferma, ediţia 1-14 septembrie 2017!

Vizualizat: 2633 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Maschio Gaspardo la Agromalim 2019 Cons DDA la Agromalim 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?