Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

În pragul secerişului - Aurul Bărăganului aşteaptă combinele

Publicat: 11 iulie 2019 - 08:28
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

După un început foarte dificil şi provocator al sezonului agricol, care a dat foarte multă bătaie de cap fermierilor, iată că luna iunie pare să risipească mare parte din grijile adunate. Cerealele păioase de toamnă parcurg faze optime de creştere şi dezvoltare. Începând cu ultima decadă a primei luni de vară, agricultorii se gândesc la declanşarea campaniei de seceriş, deoarece lanurile de mazăre de toamnă, de orz, orzoaică, ovăz, secară sau grâu ajung la maturitate.

La începutul lunii iunie, am trecut prin ferma inginerului Cristel Urse din Chioibăşeşti, comuna Ciocile, o aşezare din extremitatea de sud-vest a judeţului Brăila.
Inginerul Cristel Urse se pregătea de recoltat. Orzoaica de toamnă pentru bere ajunsese în fenofaza de ceară. Estima că undeva în jurul datei de 25 iunie va da startul combinelor să intre în lanurile coapte. Grâul îl va aduna după data de 20 iulie. Dispune de două „uzine” de recoltare, dintre care una nouă, luată în leasing. Pe ele lucrează Vasile Zeca şi Gheorghe Roşca, doi dintre mecanizatorii de elită ai fermei.
Cristel Urse are organizat transportul recoltei din câmp în fermă, pe pista betonată, de unde „aurul Bărăganului” va fi preluat de achizitori. Nu s-a grăbit să semneze contracte futures, pentru că a dezvoltat parteneriate trainice cu marii traderi care au baze de recepţie în zonă.

cristel urse chioibasesti ciocileClick pe poza pentru galerie!

Ploile au amânat lucrarea de erbicidare
Fermierul era puţin îngrijorat pentru că rămăsese în urmă cu erbicidatul în lanurile de floarea-soarelui. Vremea instabilă nu i-a permis să aplice tratamentul pentru controlul gramineelor perene şi în mod deosebit al costreiului. Practic, circa 30% din suprafaţa de 170 ha fusese infestată cu astfel de buruieni.
Fermierul aştepta ca vremea să se îndrepte şi să intervină cu Leopard, erbicid sistemic împotriva buruienilor graminee şi de combatere selectivă, pentru dicotiledonate. “Am ales acest produs pentru că este mai ieftin şi eficace în controlul costreiului, cea mai dăunătoare buruiană din culturile agricole. Lanurile de floare arată destul de bine, plantele se află în 8-12 frunze, deci într-un stadiu vegetativ normal. Am beneficiat de precipitaţii, ce au însumat vreo 40 litri/mp, însă nu au căzut uniform pe toată suprafaţa fermei”, a explicat fermierul.

Grâul şi-a revenit uimitor de bine
Cristel Urse intenţiona ca odată cu prăşitul să fertilizeze culturile cu nitrocalcar. În ferma lui a semănat 80 ha cu porumb. „Am erbicidat cultura cu erbicidul pelicular Adengo, în vegetaţie, pentru combaterea buruienilor dicotiledonate şi monocotiledonate anuale. Vreme de 6-8 săptămâni plantaţia este protejată. Grâul şi-a revenit uimitor de bine, cu toate că a răsărit în martie. Am 140 ha însămânţate cu soiuri ce au o bună înfrăţire - Apache (varietate foarte adaptabilă, cu toleranţă bună la iernare, la cădere şi la boli specifice) şi Sorrial - soi nearistat, tolerant la secetă, la cădere, precum şi la îngheţ, rezistent la boli şi productiv. Arenda o dau în grâu; oamenii noştri dacă nu mai fac pâine, îl folosesc în hrana animalelor. Mai am orzoaică de toamnă pentru bere, înfiinţată pe 55 hectare. Cultura nu arată aşa de bine ca în anii trecuţi, întrucât nu mai are densitatea optimă”, a susţinut fermierul brăilean.


PROIECT PENTRU MODERNIZAREA ZOOTEHNIEI
În ceea ce priveşte sectorul zootehnic al fermei, Cristel Urse derulează un proiect de construcţie a unui adăpost modern pentru vacile sale de lapte. „Am obţinut avizul favorabil din partea AFIR, urmând să fie desemnat constructorul. Proiectul, cu o valoare de 700.000 de euro, din care 240.000 sunt dotările, prevede: grajd pentru 60 de posturi, hală metalică, platformă de gunoi, remorcă tehnologică, tractor cu încărcător frontal, maşină de împrăştiat gunoi pe câmp şi vidanjă pentru dejecţiile lichide”, a explicat fermierul.
Până să înceapă efectiv punerea în operă a noii construcţii, Cristel Urse va mai lucra un timp pe grajdul vechi. Deţine şi îngrijeşte un efectiv total de 86 de animale şi, după cum ne spune, ar vrea să ajungă la o sută de vaci cu lapte. „Am două varietăţi de Bălţată românească cu negru şi cu roşu (11 capete) înscrise în Registrul Genealogic. Pentru ameliorare folosesc material seminal de la Semtest BVN, procurat de la tauri din Germania, Olanda şi Franţa. Aş fi vrut să încerc şi transferul de embrioni, dar pe zona noastră nu avem specialist”, ne-a declarat fermierul Cristel Urse.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 11/238 (ediţia 15-30 iunie 2019)

 

Vizualizat: 376 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Maschio Gaspardo la Agromalim 2019 Cons DDA la Agromalim 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?