Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

În pragul iernii, pregătim terenul pentru primăvară

Publicat: 25 decembrie 2017 - 09:15
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În luna lui Brumar, roadele câmpului sunt, cu mici excepţii, la loc sigur, iar culturile de toamnă, în mare parte însămânţate. Aşa că, fermierii îşi concentrează forţele spre a pregăti suprafeţele destinate culturilor de primăvară. 

Dintre lucrările ce nu pot fi neglijate acum şi nici amânate la culturile de toamnă amintim:
• Eliminarea excesului de apă, provenit din precipitaţii, este obligatorie, prevenind asfixierea plantelor prin efectuarea de rigole de scurgere. În zonele depresionare, fără posibilităţi de drenare a apei, este necesară efectuarea de puţuri.

foto-pag-44n117_b
• Atenţie la atacul gândacului ghebos (Zabrus tenebrioides), dăunător prezent frecvent în parcelele semănate cu grâu după grâu şi dacă tratamentul la sămânţă nu a fost eficient. Se impun tratamente cu substanţele admise. Acest dăunător poate ataca plantelor atât în toamnă, cât şi în iernile calde sau în primăvară. În funcţie de mersul vremii, poate să apară şi atacul diferitelor rozătoare: şoareci de câmp (Microtus arvalis), hârciogi (Cricetus cricetus) sau popândăi (Citellus citellus).
• Rapiţa este răsărită la nivelul întregii ţări, plantele au 2-4 frunze, iar în unele zone chiar mai avansate, fiind necesare tratamentele cu regulatori de creştere. Poate apărea şi atacul de viespea rapiţei (Athalia colibri).

Lucrări de toamnă pentru campania de primăvară
• Unde şi cât de adânc mai facem arătură? Agricultorii ştiu că nu poţi obţine recolte bune la culturile care se seamănă primăvara, dacă lucrarea de bază a solului se face tot primăvară. De la această regulă fac excepţie solurile supuse procesului de eroziune, cât şi cele nisipoase. În prezent, când fermierii dispun de maşini agricole performante care permit prelucrarea solului fără întoarcerea brazdei - metodă ce asigură o mare productivitate şi importante economii de carburant şi de timp - şi metoda clasică de întoarcere a brazdei - ce presupune consum mare de carburanţi şi productivitate mai mică -, fermierul trebuie să decidă în funcţie de situaţia concretă din fiecare parcelă.
Pe terenurile mai grele, unde nu s-au efectuat lucrări de afânare adâncă, se impune arătura de toamnă la adâncimi care variază astfel:
- pe solurile aluviale cu stratul solificat subţire, adâncimea arăturii e dictată de nivelul până la care nu se aduce nisipul la suprafaţă;
- în zonele de deal, adâncimea arăturii cu întoarcerea brazdei este până la orizontul la care apare pericolul de a aduce la suprafaţă ionii toxici de aluminiu, mangan şi fier;
- pe solurile îmburuienate cu plante care au în sol rizomi sau stoloni, adâncimea arăturii trebuie să asigure aducerea acestora la suprafaţă, pentru a fi distruşi de îngheţul iernii;
- adâncimea arăturii trebuie corelată cu textura solului, gradul de tasare, grosimea stratului arabil, starea de umiditate a terenului şi, desigur, cu particularităţile sistemului radicular al plantei care urmează a fi cultivată şi cu lucrările care s-au efectuat la planta premergătoare.
• Întâi însănătoşim, apoi hrănim solul. Odată cu reducerea efectivelor de animale, a scăzut şi cantitatea de gunoi de grajd, în consecinţă se vor avea în vedere, în primul rând, culturile pretenţioase şi care asigură cele mai mari sporuri de recoltă la fertilizarea organică. Starea de fertilitate a solurilor este în scădere, conţinutul de humus este din ce în ce mai mic, îngrăşăminte verzi în ţară se cultivă pe suprafeţe mici! Toate aceste aspecte pledează ca întreaga cantitate de gunoi de grajd să fie transportată în câmp şi încorporată imediat în sol.
Fertilizarea din toamnă şi încorporarea în sol a îngrăşămintelor cu fosfor şi potasiu greu solubile este obligatorie, aplicarea în primăvară a acestora şi încorporarea lor superficială le reduce mult eficacitatea. Realizarea unor raporturi optime între azot, fosfor şi potasiu specifice pentru fiecare situaţie privind solul din fiecare parcelă şi pentru fiecare specie nu se pot face decât prin aplicarea în primăvară a îngrăşămintelor complexe cu cele trei elemente NPK.
Pentru a avea o valorificare eficientă a îngrăşămintelor, care să se regăsească în nivelul recoltei, analiza agrochimică a solului este absolut necesară. O analiză completă, făcută timp de doi-trei ani în laboratoare de specialitate, vă va atenţiona şi asupra deficitului în anumite microelemente, care poate diminua efectul îngrăşămintelor cu macroelemente, sau, chiar mai mult, să influenţeze în rău starea de sănătate a plantelor. Rezultatele analizelor agrochimice referitoare la reacţia solului (valorile pH-ului) indică cele mai eficiente tipuri de îngrăşăminte, cunoscut fiind că pe solurile acide se pot aplica doar produse cu reacţie alcalină sau neutră, iar pe solurile cu reacţie alcalină, eficiente sunt doar îngrăşămintele cu reacţie acidă. Dacă NU ţineţi cont de aceste lucruri, sunteţi în situaţia de a munci şi de a cheltui mult şi de a câştiga puţin.
Pe solurile acide, în aceste zile trebuie aplicate amendamentele cu calciu, pentru a corecta reacţia acestor soluri bolnave. Prima dată trebuie să le însănătoşim şi apoi venim cu tehnologia de cultivare specifică.

 Aratura_b

ŞTIAŢI CĂ...
• rezistenţa la iernare a cerealelor de toamnă, pe lângă cea genetică, depinde şi de factori precum temperatura şi lumina?
• temperaturile de 10-15oC în timpul zilei în alternanţă cu valori termice de 0-5oC în cursul nopţii, în prima parte a parcurgerii fenomenului de ”călire”, urmate de scăderea temperaturii până la -5oC în partea a doua a perioadei asigură o bună iernare a plantelor?
• alternanţa dintre temperaturile mai ridicate ziua cu cele scăzute noaptea, în prezenţa luminii, măresc rezistenţa la iernare?
• grâul cultivat pe soluri mai uscate, bine drenate şi aerisite, rezistă mai bine la ger faţă de cel aflat pe soluri umede, reci şi grele?
• fertilizarea din toamnă numai cu azot întârzie ”călirea” plantelor şi scade rezistenţa la iernare, comparativ cu fertilizarea cu fosfor şi cu potasiu, elemente care măresc rezistenţa plantelor la ger?
• ”călirea” în bune condiţii depinde de semănatul în perioada optimă şi la adâncimea dictată de condiţiile de sol şi de umiditate, care asigură buna dezvoltare a plantelor până la intrarea în iarnă;
• rezistenţa la ger depinde de acumularea în plante a unor cantităţi corespunzătoare de glucide, proteine, enzime, substanţe minerale, de repartizarea omogenă a acestora în citoplasma celulelor?
• ”călirea” reprezintă mijlocul cel mai eficient de sporire a rezistenţei plantelor la ger.


INAMICII DIN DEPOZIT
O atenţie deosebită trebuie acordată dăunătorilor din depozite, dintre care amintim:
• Acarianul făinii (Tyroglyphus farinae) este un dăunător polifag care atacă boabele de cereale, seminţele de in, de floarea-soarelui, de legume, fructele uscate, făinurile, pastele făinoase, brânzeturile etc. Din boabele atacate rămân doar tegumentul şi excremente. La boabele de cereale, atacul începe cu embrionul. Produsele afectate devin improprii consumului, iar făina este închisă la culoare şi are gust şi miros respingător.
• Moleţul (Tenebrio molitor) atacă făina, tărâţele, boabele, deşeurile de cereale, pâinea, fructele şi legumele uscate, alimentele de origine animală. Produsele atacate sunt depreciate şi necomestibile.
• Gândăcelul făinii (Tribolium confusum) atacă făina, cerealele, fructele şi legumele uscate şi plantele medicinale.
• Gărgăriţa grâului (Sitophilus granarius) este un dăunător polifag, atacă cu preferinţă boabele de grâu, secară, triticale şi mai puţin pe cele de ovăz. Adulţii rod boabele de la exterior, începând cu zona embrionului. Larvele se dezvoltă în interiorul boabelor şi consumă conţinutul acestora, făcându-le improprii pentru semănat şi consum.
• Gărgăriţa orezului (Sitophilus oryzae) atacă boabele de orez, grâu, secară, porumb, ovăz, pastele făinoase etc.
• Molia cerealelor (Sitotroga cerealella) preferă porumbul şi grâul. Boabele atacate sunt golite de conţinut şi devin improprii pentru consum.
• Molia făinii (Ephestia/Anagasta kuehniella) atacă făina, pastele făinoase, fructele uscate ş.a. Pagubele mari le cauzează la făina depozitată, atât prin consum ,cât şi prin murdărire cu exuvii şi excremente.
Combaterea dăunătorilor trebuie făcută când se atinge pragul de dăunare, cu substanţe specifice fiecăruia.
Păstrarea cartofilor necesită multă atenţie, datorită conţinutului ridicat în apă al tuberculilor. Temperatura de păstrare este de 3-5oC, iar umiditatea relativă a aerului, necesară pentru prevenirea zbârcirii, trebuie să fie cuprinsă între 85 şi 93%. Dacă temperatura din depozit scade sub 3oC, se produce îndulcirea tuberculilor, iar dacă temperatura depăşeşte 5oC are loc încolţirea tuberculilor. În prezenţa luminii, cartofii se înverzesc, devin amari şi toxici pentru om şi animale.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 19/202 (editia 1-14 noiembrie)

 

Vizualizat: 360 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?