Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

În lanul performanţei

Publicat: 11 octombrie 2018 - 01:52
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Genetica Saaten Union şi Rapool promite şi în acest an producţii deosebite în Banat, chiar dacă seceta şi şocurile termice din primăvară au influenţat într-o oarecare măsură evoluţia culturilor, atât de rapiţă, cât şi de cereale. Cel puţin aceasta este concluzia specialiştilor cu care am stat de vorbă la Ziua Câmpului, eveniment organizat la începutul lunii iunie, la Cenad, în ferma lui Vasile Târziu, care lucrează peste 2.300 de hectare împreună cu fratele său, în extremitatea de vest a judeţului Timiş, chiar în apropiere de graniţa cu Ungaria.

 

În câmpul experimental am putut vedea astfel o înşiruire de parcele în care au fost semănate în toamnă şapte soiuri de grâu, şase hibrizi de grâu, cinci soiuri de orz, trei de orzoaică, două soiuri de triticale, doi hibrizi de secară şi zece hibrizi de rapiţă. În plus, au existat şi câteva varietăţi în testare, care nu se regăsesc deocamdată în oferta comercială. „Pentru această platformă, estimăm o producţie undeva la 9 tone în cazul hibrizilor de grâu şi 7-8 tone la soiurile de grâu, respectiv între 3,5 şi 4 tone la rapiţă. În condiţii normale, la varietăţile Saaten Union producţiile ar fi cu 20-30 procente mai mari”, ne spunea cu această ocazie Mihai Miriţescu, director general la Saaten Union România.

În lanul performanţeiClick pe poza pentru galerie!

Condiţii dificile
Pierderile de producţie de care vorbeşte Mihai Miriţescu pot fi puse atât pe seama contextului climatic atipic - fluctuaţii mari de temperatură înregistrate la sfârşitul lunii februarie şi începutul lui martie, urmate de o secetă accentuată până la jumătatea lunii aprilie - cât şi a condiţiilor de sol specifice zonei. „Pământul din această platformă este de fertilitate medie. Tehnologia aplicată a fost cea standard, nu ca pentru culturile intensive, aşa cum se obişnuieşte în loturile demonstrative. Condiţiile au fost foarte vitrege. Începând din toamnă, după semănat, aproape o lună nu am avut parte de precipitaţii. Prin urmare, doar 80 la sută din plante au răsărit şi nu uniform”, ne-a explicat Vasile Târziu, proprietarul şi administratorul SC Agrobilan SRL. Pentru pregătirea terenului, acesta a discuit miriştea şi a arat, după care a aplicat îngrăşămintele. Rapiţa a fost semănată în data de 10 septembrie, iar cerealele 17 zile mai târziu. Vasile Târziu este şi multiplicator de sămânţă pentru Saaten Union, iar preferatul său este Joker, un soi despre care spune că are producţii constante. Acesta ocupă de altfel cea mai mare suprafaţă în cultura de grâu pe care a înfiinţat-o în toamnă. Pe lângă el, a mai folosit şi Mulan, un soi la care îşi produce singur sămânţa.

Normă redusă la semănat
Soiurile de grâu Saaten Union sunt intensive, cu o normă redusă de sămânţă la hectar. „De aceea, noi recomandăm 160-170 kg de sămânţă la hectar pentru soiurile noastre de grâu şi nu 220-250 kg, cât recomandă alte companii. Noi nu încurajăm fermierii să dea bani în plus pe sămânţă. La hectar vine în jur de 1,5 milioane de boabe”, susţine Mihai Miriţescu.
Saaten Union se laudă că are cel mai bogat portofoliu de sămânţă din ţară. Chiar dacă sunt testate în România mai multe varietăţi, numai acelea care performează ajung a fi comercializate. „Şi dacă până anul trecut în portofoliul nostru aveam numai soiuri de grâu nearistate, pentru că au existat cereri din zona de vest, sub pretextul că mistreţii preferă soiurile nearistate, am inclus din acest sezon în ofertă şi soiuri aristate”, ne spunea reprezentantul companiei. Python este numele unui astfel de soi, care s-a adaptat foarte bine la condiţii de secetă. Este de talie mică şi are un spic destul de mare, ceea ce indică o producţie foarte bună. Despre Joker, directorul Saaten Union România remarca faptul că este cel mai sănătos din platforma de la Cenad, deoarece este un soi acoperit cu un strat de pruină, care protejează planta de evapotranspiraţie şi de boli.
„Un alt soi care cred eu că va performa în această zonă este Trublion, un soi semitimpuriu nearistat, care de asemenea se remarcă printr-un spic foarte mare. Producţia ar trebui să fie în jur de 8,5 tone, în condiţiile specifice acestui an. Totodată, avem un soi de grâu din clasa E de panificaţie (cea mai bună), Genius, cu un conţinut de proteină de peste 13,5%. Şi apropo de calitate, trebuie menţionat faptul că Saaten Union nu a adus în România soiuri de grâu din clasa C, clasa furajeră”, a ţinut să specifice reprezentantul companiei.

Viitorul aparţine hibrizilor!
Dacă vorbim despre performanţă şi producţii record, trebuie amintit faptul că Saaten Union are în oferta sa şi hibrizi de grâu, a căror productivitate este în mod normal cu 15 până 20 la sută mai mare comparativ cu soiurile. Pe de altă parte, hibrizii de grâu au o înrădăcinare mult mai puternică, iar asta ne indică faptul că au o toleranţă mai bună la secetă, dar şi o toleranţă mai bună la boli şi dăunători. Desigur, există şi minusul acela că sămânţa este mai scumpă. Dar dacă facem un calcul pe hectar, veţi constata că există anumite beneficii economice. Pentru că la hibrizii de grâu norma la semănat este în jur de 80-90 kg la hectar, iar în cazul soiurilor cantitatea de sămânţă necesară la hectar este de 160-180 kg, sau chiar mai mare la soiurile altor companii. „Având în vedere aceste aspecte, consider că hibrizii reprezintă viitorul pentru cultura de grâu. Noi am fost pionieri în ceea ce priveşte aducerea de hibrizi pe piaţa românească. Între timp am ajuns să testăm şi hibrizi de orz, iar mai nou şi hibrizi de secară. Până în acest an, Saaten Union a fost singura companie care a livrat în piaţă hibrizi de grâu. Producţiile au fost variate, în funcţie de tehnologie, în funcţie de condiţiile de sol, de climă, de cultură. Sunt fermieri care au obţinut în jur de 11 tone şi alţii care au recoltat o medie de 7 tone la hectar. Trebuie însă ţinut cont de faptul că hibrizii se seamănă ceva mai devreme, undeva la mijlocul lunii septembrie, şi într-un teren mai bine pregătit. Recoltarea se face cam în acelaşi timp cu soiurile. Important de reţinut este şi faptul că planta unui hibrid de grâu poate avea şi 12 fraţi, adică dublu faţă de soiurile noastre, care au 5-6 fraţi. Capacitatea de producţie poate atinge şi 12-13 tone la hectar”, ne-a mărturisit Mihai Miriţescu. Dacă discutăm despre hibrizi, Hyfi are un potenţial genetic deosebit, care în condiţii normale de cultură ar trebui să asigure un plus de până la 2 tone faţă de orice soi din portofoliul Saaten Union. De la Mariana Gherman, director comercial pe zona de nord-vest, am aflat că acum doi ani, la Turnu, tot în judeţul Arad, pe o suprafaţă de 40 de hectare, la hibridul Hyfi s-a recoltat puţin peste 12,4 tone în medie la hectar!

Hibrizi de rapiţă de mare productivitate
În ceea ce priveşte cultura de rapiţă, în platforma de la Cenad am putut vedea câţiva hibrizi de la care se aşteptau producţii bune anul acesta, inclusiv din categoria Clearfield. Sherpa, spre exemplu, are un potenţial excepţional de producţie, cu o rezistenţă bună la iernare şi maturare omogenă. Nu degeaba Vasile Târziu a ales să însămânţeze 300 de hectare în toamnă cu acest hibrid. De asemenea, Shrek se remarcă printr-o stabilitate a producţiei în condiţii de secetă, fiind pretabil şi pentru tehnologii minimale. În ferma lui Dan Corbuţ de la Diosig, în 2017 s-a recoltat o medie de peste 5,2 tone la hectar. Acest hibrid are o talie medie spre mare şi este înzestrat cu o rezistenţă foarte bună la cădere. „Avem în portofoliu hibrizi de la categoria timpurii până la semitardivi. Important de reţinut este faptul că norma la semănat recomandată de noi pentru hibrizii de rapiţă este de 40-45 de boabe germinabile pe metru pătrat. Asta înseamnă că un sac ajunge pentru trei hectare”, ne-a confirmat directorul Saaten Union.


HIBRIZII DE SECARĂ - NOUTATE ABSOLUTĂ
SU Mephisto şi SU Cossani sunt doi hibrizi de secară care de anul viitor ar putea fi comercializaţi şi în România, unde se află deja în testare. Având un potenţial de producţie ridicat (undeva la 10 tone/ha), aceştia sunt destinaţi pentru industria de panificaţie, dar pot fi utilizaţi, de asemenea, în furajarea animalelor. „Spicul este de două ori mai mare decât la soiurile de secară. Pe de altă parte, avem nevoie de o densitate mai mică la semănat. Dacă la soiurile de secară mergem de obicei cu 250 de boabe germinabile pe metru pătrat, la hibrizi densitatea este de 150 de boabe”, a precizat Mihai Miriţescu.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 12/217 (ediţia 1-31 iulie 2018)

 

Vizualizat: 755 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă este o mare provocare pentru Iacob Boca. Chiar dacă îi spune Câmpia Transilvaniei, această zonă este împânzită de dealuri cu elevaţie destul de mare. De aceea are nevoie de tractoare puternice şi de utilaje mari, care să facă faţă lucrului în pantă. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?