Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

În Insula Mare a Brăilei - stație modernă de deshidratat fânul de lucernă

Publicat: 19 august 2015 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cu ocazia "Zilei Câmpului la Centrul de Excelență în Insula Mare a Brăilei", desfășurată la începutul lunii iunie, cei peste 1.200 de fermieri prezenți au vizitat noua stație de deshidratat lucerna. 

Click pe poza pentru galerie!

Noua capacitate de prelucrare a fânului dispune de un flux tehnologic de balotare complet automatizat, ce realizează baloți paralelipipedici în greutate medie de circa 800 kg și în lungime de 2,2 m. De asemenea, stația are și o linie tehnologică de peletizare a lucernei, dar și a producției vegetale secundare rezultate din culturile de soia și de porumb, cu o productivitate de șapte tone de peleți pe oră. 

 

Funcțională din primăvara acestui an 

Investiția a început în luna iulie anul trecut și a intrat parțial în funcțiune în primăvară. În etapa următoare, vor fi construite și echipate încă trei spații de mare capacitate pentru depozitarea fânului de lucernă și a peleților, cu termen de finalizare, unul în toamnă și două în primăvara viitoare. După cum ne-a relatat inginerul Marius Coconaș, tehnologul stației, echipamentele de lucru au costat 2,8 milioane de euro, iar investiția finală se va ridica la 9 milioane de euro. 

Din punct de vedere tehnologic, lucerna se recoltează și se adună din câmp cu două cositori, reglate în așa fel încât să lase o miriște la 8-10 cm, iar două greble mecanice împrăștie masa verde pe suprafața de teren. După o zi-două, alte două utilaje speciale, de capacitate mai mare, strâng lucerna în brazde, o încarcă în cele șapte remorci, care transportă masa verde în stația de uscare. După 30-40 de minute de procesare, umiditatea fânului de lucernă este adusă de la circa 30-35 la sută la 12 procente și la un conținut de proteină de 18,2 la sută.

 

Lucernă prelucrată pentru export

În ziua documentării acestui material, se prelucra coasa a doua de lucernă provenită de la ferma Armeneasa, cultură înființată pe o suprafață de aproximativ 2.000 de hectare, iar producția avea destinația exportului comunitar prin portul Constanța. Prețul peleților de lucernă a fost calculat la 30-33 de bani kilogramul. 

De asemenea, tot aici se pot produce și peleți de soia. La întrebarea noastră de ce nu se încearcă fabricarea peleților sau a brichetelor din producția secundară de cereale păioase, ni s-a explicat că paiele de grâu și de orz conțin mult siliciu și creează probleme în instalațiile și echipamentele tehnologice. În schimb, specialiștii stației au reușit să producă peleți din producția secundară de porumb.

După cum am aflat de la specialiști, anul viitor va fi realizată încă o nouă capacitate de prelucrare a biomasei cu aceeași destinație - deshidratarea și prelucrarea lucernei, cultură care va fi extinsă pe scară largă în incinta îndiguită. 

 

Vizualizat: 1750 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?