Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

În Insula Mare a Brăilei, RAPIŢA A REVENIT în CULTURĂ!

Publicat: 25 iulie 2017 - 10:56
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

S-AU RĂZGÂNDIT! După o pauză de aproape trei ani, iată că factorii de conducere ai Agricost au decis să reintroducă în Insula Mare a Brăilei rapiţa, cultura de suflet a preşedintelui Consiliului de Administraţie al societăţii, Lucian Buzdugan, pentru care a susţinut un doctorat. 

„Imediat după recoltarea cerealelor păioase de toamnă, orz şi grâu, acum două săptămâni, am început pregătirea patului germinativ pentru cultura de rapiţă care va ocupa în final o suprafaţă de 4.000 de hectare. Este primul an după un ciclu de trei sezoane de producţie pauză de când am hotărât să cultivăm din nou rapiţă. Am renunţat atunci din raţiuni economice, dar şi agrotehnice pentru a realiza un asolament mai eficient în insulă”, ne-a declarat ing. Nicolae Stroe, director Mecanizare.
Astfel, imediat după recoltare, s-a intrat la dezmiriştit cu o formaţie de 16 Jokere (discuri grele marca Horsch, dispuse pe două rânduri, cu un diametru de 46/52 cm, tractate, rabatabile hidraulic care asigură o adâncime de lucru de la 4 la 12 cm). Trei sferturi din suprafaţă (3.000 de hectare) este pregătită cu Jokerul, la 10 12 cm adâncime, iar restul de teren (1.000 ha) este scarificat conform unui program de afânare adâncă a solului riguros stabilit.

stroe-imb1_b

„Avem gata pregătită flotila de semănători Focus, Pronto şi Gigante Corsa care vor intra în lucru în perioada optimă, între 20 şi 25 august. În ciuda precipitaţiilor căzute, nu mai este suficientă rezervă de apă în sol, dacă se va impune la vremea semănatului vom porni sistemul de irigaţii din Insulă pentru a da o apă de răsărire a plantelor. Deci, nu avem motive de îngrijorare la înfiinţarea culturii de rapiţă!”, ne-a asigurat directorul cu mecanizarea din Insula Mare a Brăilei.

Potrivit specialistului Agricost Nicolae Stroe, în această perioadă urmează achiziţionarea a unui lot de semănători Focus, una dintre acestea a fost expusă cu prilejul Zilei Câmpului în IMB, pentru ca toate fermele să beneficieze de avantajele exploatării acestei maşini complexe de semănat care execută prelucrarea solului şi încorporarea seminţei la distanţa de 50 cm între rânduri la culturile de prăşitoare. „Ne-am propus ca începând cu noul sezon de producţie agricolă, întrega suprafaţă de culturi prăşitoare - şi aici mă refer la porumb, la floarea-soarelui şi chiar soia - s-o semănăm la 50 cm distanţă între rânduri. Am optat pentru semănătoarea Focus pentru că a fost special proiectată să înfiinţeze atât cerealele păioase, cât şi prăşitoarele, fără a mai fi nevoie să recurgem la un alt utilaj”, a precizat ing. Nicolae Stroe.

Vizualizat: 1719 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?