Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

În ferma lui MĂCELARU se prefigurează o PRODUCŢIE RECORD la RAPIŢĂ

Publicat: 05 iunie 2017 - 11:17
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

PESTE 6 TONE PE HECTAR. În ferma de la Lişcoteanca, din zona centrală a bărăganului brăilean este pe cale să se producă o performanţă cu adevărat răsunătoare. 

Inginerul agronom Costică Măcelaru, împreună cu fiul său, Ştefan, cel care a preluat afacerea din mers, are un câmp de rapiţă evaluat la această dată la o producţie medie de peste 6 tone/ha!

lan-rapita-stefan-macelaru_b

„La început când am stabilit structura de culturi nu am fost de acord cu tata să punem atâta rapiţă. Am cedat în faţa flerului şi a experienţei, aşa că din cele 500 ha pe care le lucrăm, aproape jumătate din suprafaţă am semănat rapiţă. În condiţii grele, riscante. La sfârşitul lunii august 2016, eram gata cu lucrarea. La scurt timp, au venit ploile. S-a făcut crustă... În fine, cultura a răsărit şi a intrat bine „echipată” la iernat; viguroasă, acoperită de un strat suficient de zăpadă. A rezistat unor temperaturi de până la minus 25 de grade”, ne-a declarat Ştefan Măcelaru, un tânăr care merge pe drumul spre performanţa agricolă deschis de tatăl său, ing. Costică Măcelaru, liderul Asociaţiei Producătorilor Agricoli din judeţul Brăila. 

macelaru-castica-01_b

La această dată, hibrizii de rapiţă de la companiile Pioneer, Monsanto şi LG sunt... superdezvoltaţi, bine hrăniţi, sănătoşi şi fără a fi concuraţi de buruieni. Densitatea este undeva la peste 500 mii de plante la hectar.

Cu vindroverul în pădurea de rapiţă!
Acum nici că se poate intra în... plantaţia de rapiţă! Dar înainte de recoltare, cam în jurul datei de 25 iunie, trebuie aplicat un erbicid desicant. „Avem de gând să intrăm cu vindroverul pe urmele tehnologice din parcele, să facem cale de acces pentru ca din urmă să venim cu sprayerul Metros 2000 şi să administrăm produsul desicant. Temerea noastră este să nu avem parte de un accident climatic, de o furtună, tornadă sau alte fenomene meteo nefavorabile care să ne zădărnicească munca noastră de până acum”, a susţinut Ştefan Măcelaru.

Vizualizat: 9481 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!