Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

În ferma lui Cristian COSTACHE, ENTUZIASMUL dă ROADE BUNE!

Publicat: 26 mai 2017 - 15:05
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

DESPRE PASIUNE ŞI ENTUZIASM, ÎN AGRICULTURĂ! Cristian Costache, managerul Agromixt Buciumeni, din judeţul Călăraşi, spune că entuziasmul nu poate fi înlocuit cu nici un alt stimulent, iar blazarea este cel mai periculos dăunător în agricultură.

Deşi are 32 de ani, tânărul antreprenor gândeşte ca după o viaţă trăită în funcţii de conducere. Aşa se face că pe cele 3.750 de hectare pe care le administrează, nimic nu mişcă fără ştirea sa!

cristian-si-vasile-costache_b

Dacă nu ai entuziasm la 32 de ani, când să mai ai. Dar aceeaşi pasiune şi acelaşi entuziasm l-am regăsit şi la Vasile Costache (fost inginer mecanic al IAS Buciumeni), tatăl fermierului şi în continuare acţionar împreună cu prietenul său, Alexandru Ion (fost contabil al IAS Buciumeni), după ce în anul 2000 au reuşit să preia ce mai rămăsese din „fostul munte care a fost aici”, potrivit acestora. Mii de hectare, sute de animale şi o plantaţie pentru portaltoi de prun. Aveau 30 de combine C14 pe care le-au înlocuit apoi cu trei Claas-uri iar în locul utilajelor U 650 au luat două Massey Ferguson. Tractoarele încă sunt în fermă, dar sunt folosite doar pentru transport. (…)

c-costache_b

Anul acesta au în câmp 1.420 hectare cu rapiţă. Cu hibrizi KWS (Hybrirock, Factor KWS şi Kodiak) şi Pioneer (PR44D06, PR44W29 şi PT200CL) în proporţii aproximativ egale. Doar 80 ha cu un hibrid de la Rapool „strică” pe undeva împărţirea la doi a supremaţiei celor două renumite firme de seminţe. L-au semănat pentru a-l testa în condiţii de câmp şi în tehnologia fermei. De altfel, în permanenţă testează câte ceva nou. Şi în genetică, dar şi în materie de produse pentru protecţia plantelor. (…)

buciumeni1_b

Ca structură a culturilor, pe cele 3.750 ha, după rapiţă vine grâul cu 802 ha (660 ha cu Ingenio, 60 ha cu Jocker de la Saaten Union şi restul cu Miranda). E primul an când acest soi de grâu românesc a fost practic scos din cultură, cu excepţia celor 80 ha cu Miranda din sămânţa rămasă de anul trecut. În condiţii de umezeală şi de vreme rece, nu e prea rezistent la bolile foliare. (…)
Dintre culturile de primăvară, floarea-soarelui ocupă 365 ha (Neoma şi Adagio de la Syngenta) apoi mazăre pe 280 ha, o cultură destul de profitabilă, cu care acoperă şi zona de interes ecologic. Cât priveşte porumbul, pe 190 ha a semănat un hibrid timpuriu de la Saaten Union - Cobalt. „Solul brun-roşcat de pădure, care nu prea ţine apa, şi precipitaţiile reduse din vară, fac această cultură, porumbul, pierzătoare în comparaţie cu rapiţa”, ne spune fermierul despre alegerea sa.

Cum au reuşit culturile lui să depăşească episodul geros din aprilie, dar şi care ere cheia valorificării rentabile a recoltelor, aflaţi din revista Ferma, ediţia 15-31 mai 2017!

Vizualizat: 3399 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?