Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

În ferma liderului Pro Agro, porumbul din cultura a doua este numai bun de copt!

Publicat: 24 septembrie 2017 - 20:11
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pe 23 septembrie, la întoarcerea spre Bucureşti dintr-o vizită în câmp, am poposit la ferma din localitatea Chiselet a lui Emil Dumitru.

emil-dumitru-01_b

Am vrut să văd viţeii fătaţi în vara aceasta, dar şi porumbul din cultura a doua, pentru siloz, pus pe 10 hectare.

Aşa se face că am reuşit, în sfârşit, să-i văd ferma şi ziua, când încă mai era ceva verde pe câmp. Prima dată când am vizitat ferma lui Emil Dumitru era zăpadă de o jumătate de metru, iar a doua oară ne-a prins întunericul şi luna plină prin lanuri, alături de ministrul Agriculturii, Petre Daea. Cu dată mai recentă, nu am reuşit să ajung la evenimentul din ziua de Sfânta Mărie Mică - Ziua Porumbului - realizat împreună cu Monsanto şi APPR în ferma familială de la Chiselet, dar am relatat despre rezultatele mai mult decât bune obţinute de tânărul fermier cu diplomă de jurist. Evenimentul a şi purtat un slogan pe măsură: “Fermă mică, potențial mare”.

 vitei-emil-dumitru_b

De această dată însă am ajuns în fermă şi am asistat la cântărirea boabelor de pe un porumb ales la întâmplare dintr-o grămadă destinată pentru plata arendei. Emil Dumitru se pricepe să dea jos boabele de pe porumb, semn că de mic a curăţat ştiuleţi. Mama lui mi-a povestit că mergea cu gâştele, cu vaca şi făcea treburi prin gospodărie încă de mic copil...

emil-dumitru-02_b

Dar să revin la cucuruz! Că doar era vorba de MMB-ul unui porumb luat la întâmplare din recolta de anul acesta. Suma arătată pe ecranul LCD al cântarului era de 283 grame, la o umiditate de 14,5%. Dacă pe câmpul lui ar fi fost aproximativ 50.000 de ştiuleţi de acest fel/ha vorbeam de o cantitate de 14 t/ha.

porumb-emil-dumitru_b

Aşa cum mi-a mărturisit telefonic acum câteva zile, „am recoltat în medie peste 13 t/ha”. Ceea ce pentru o fermă „ceva mai mare decât una mică” - în care liderul Pro Agro lucrează împreună cu familia şi câţiva angajaţi peste 170 ha - este mai mult decât onorabil!

emil-dumitru-03_b

Din revista Ferma veţi afla şi ce, dar mai ales cum are în gând fermierul Emil Dumitru să pregătească un viitor câmp demostrativ. O platformă a performanţei de vârf în genetica hibrizilor de porumb, cu reguli clare. Şi cu presa prezentă la fiecare lucrare care se va face în câmp!

Vizualizat: 1522 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?