Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

În "fabrica de legume" sau când asocierea își arată... rodul

Publicat: 07 februarie 2013 - 15:00
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Grupul de producători Prodleg Farm din Galați a fost înființat în anul 2010, în urma asocierii liber consimțite a două societăți comerciale și a trei persoane fizice. Împreună lucrează o suprafață de circa 170 ha, amplasată în bazinul legumicol din Bădălan

Click pe poza pentru galerie!

Grupul a primit recunoașterea preliminară de la Ministerul Agriculturii în luna martie 2011. „Cultivăm în jur de 100 hectare de ceapă, cultura de bază, dar și rădăcinoase: morcov pe o suprafață de 40 de hectare, pătrunjel și păstârnac, fiecare pe câte 10 hectare”, ne-a declarat Ionuț Păiș (foto), tânarul administrator al Grupului de producători Prodleg Farm.


Un sol greu, lucrat ca la carte

De la acesta am aflat că în zonă, solul este greu și nu se pretează foarte bine a fi cultivat cu rădăcinoase. De aceea, anual este nevoie de execuția unor lucrări de scarificare. Anul trecut, în teren s-a intrat cu scarificatorul la adâncimea de 40-50 cm, acționat de un tractor de 180 CP. Apoi a urmat arătura de toamnă, executată la 28-30 cm, și lucrarea cu freza în vederea mărunțirii și afânării solului.

Pe suprafața programată a se cultiva cu rădăcioase s-a intrat cu o freză de bilonat pentru pregătirea straturilor-pat, în vederea însămânțării din primăvară. Într-un cuvânt, pământul are așternutul germinativ pregătit pentru a primi mirabila sămânță.

În cultura cepei se folosește un hibrid de înaltă productivitate produs de compania olandeză Bejo, care livreză pe piața europeană semințe de legume pentru ceapă, morcov, varză și alte specii, cu genetică de înaltă clasă. Grupul achiziționează în comun semințele de legume de la firmele distribuitoare, cu care mai pot negocia prețul în jos, dar nu în mod spectaculos.

 

Irigații dintr-o stație de pompare veche

„Anul care a trecut a fost cam greu, secetos, am întâmpinat o serie de probleme cu irigatul. Fiind arșița mare, stația de pompare nu a făcut față pentru a asigura norma de apă la toată suprafața. Motoarele sunt vechi, au un grad ridicat de uzură și, fiind suprasolicitate, au cedat când ne era lumea mai dragă!”, spune Ionuț Păiș.

Acum, Grupul de producători ar trebui să depună un proiect pentru accesarea Măsurii 125 - Irigații și alte lucrări de îmbunătățiri funciare, dar acesta nu întrunește una dintre condițiile de eligibilitate. Motivul este simplu: deoarece rețeaua de conducte îngropate se află în proprietatea altei societăți comerciale.

O soluție ar fi modificarea ghidului de accesare a Măsurii 125. Dar, deocamdată, nu se întrevede asemenea lucru.

 

Un an agricol mulțumitor

După cum am aflat de la administratorul Ionuț Păiș, în anul recent încheiat, pentru Grupul de producători Prodleg Farm, producția de legume a fost mulțumitoare. Cultura de ceapă a dat o medie la hectar de 20 tone, aceeași producție au realizat și rădăcinoasele cultivate - morcovul și păstârnacul. La pătrunjel s-au obținut în jur de 15 tone la hectar.

Legumele produse în Bădălan au fost livrate, în mare parte, unor intermediari care dețin contracte cu lanțurile marilor magazine din țară. Prețul de comercializare a fost cât de cât acceptabil; un picuț mai mare decât în urmă cu un an. Spre exemplu, pe porțile fermei, ceapa a plecat cu 0,65-0,7 lei pe kilogram. Din profitul obținut au reușit să acopere cheltuielile de producție.

Însă, trebuie spus că, în cursul anului trecut, au crescut și cheltuielile specifice pe unitatea de suprafață. Spre exemplu, costurile pentru înființarea unui hectar cultivat cu ceapă, adus până la recoltare, depășesc lejer 15.000 de lei.

 

Depozitul, un obiectiv ce prinde viață

„În luna aceasta, suntem la cea de-a treia cerere de plată la APIA, cu suma de 1,7 milioane de lei, pentru un proiect aflat în derulare. Este vorba despre construcția unui modern depozit pentru legume, cu atmosferă controlată, care, în final, va avea o capacitate de stocare de 4.000 de tone”, ne-a declarat Ionuț Păiș, oferindu-ne și alte detalii. „Valoarea totală a proiectului se ridică la 3.537,9 mii de euro, cu termen de dare în folosință în anul 2015.

Proiectul mai cuprinde și achiziționarea de utilaje, echipamente și mașini specializate pentru colectarea, sortarea, depozitarea și păstrarea, containerizarea, curățirea, tăierea, uscarea și ambalarea produselor, în vederea comercializării. Până acum am realizat o copertină pentru boxpaleții cu marfă și am achiziționat o linie tehnologică de sortat ceapă”.

Conform graficului de lucrări, Grupul Prodleg Farm a început construcția unui corp selector ce va aparține viitoarei hale de sortare și a extins fundația pentru a ridica alte două compartimente ale spațiului de depozitare. În plus, s-a realizat o suprafață de platformă betonată pentru accesul mijloacelor de transport și dotarea cu un cântar modern pentru marfa ce vine din câmp sau pleacă spre livrare.

Într-o nouă etapă vor urma: finalizarea depozitului, realizat din structură metalică și panouri tip sandwich, realizarea rețelei de alimentare cu energie electrică, utilarea depozitului cu sisteme performante de ventilație și achiziționarea de noi boxpaleți pentru transportul legumelor. Dar asta va mai dura ceva timp.

Cele două societăți comerciale din Grupul Prodleg Farm au accesat fonduri europene în urma a două proiecte pe Măsura 121 - Modernizarea exploatațiilor agricole. Astfel, parcul tehnic s-a înzestrat cu toată gama de tractoare, mașini și utilaje agricole necesare.

 

Profil de administrator

Lei cei 28 de ani ai săi, Ionuț Păiș, după ce a muncit o perioadă de timp în Italia în agricultură, a căpătat o bună experiență pe care și-o pune în valoare în cadrul Grupului Prodleg Farm.

„Provin dintr-o familie de agricultori. De mic copil sunt obișnuit cu munca pământului, dar am crescut și îngrijit și animale”, ne-a declarat tânărul administrator. Ionuț Păiș este om al locului. Părinții săi au lucrat o viață în fostul IAS Bădălan. Tatăl, în mecanizare, iar mama în sectorul zootehnic, într-o fermă de elită de vaci cu lapte. Ionuț s-a născut în blocurile fostei întreprinderi agricole de stat.

Oportunitatea de a se implica în legumicultură s-a ivit în anul 2005. Abia sosise din Italia cu ceva bani agonisiți. Lucrase în domeniul producerii legumelor în spații protejate. Un unchi l-a „împroprietărit” cu două hectare și jumătate de teren în Bădălan. Așa a început aventura lui Ionuț Păiș în legumicultură. A fost greu; nu avea utilaje și nici experiență prea bogată în cultura cepei și a rădăcinoaselor.

A făcut cursuri de perfecționare, a fost instruit de specialiștii care lucrează în bazinul legumicol din Bădălan, unul dintre ei fiind inginerul Ioan Popa. În primul an, producțiile au fost mici. La fel și prețurile de valorificare.

 

Efort și performanță

Acolo unde s-a muncit organizat, cu abnegație și profesionalism, rezultatele nu au întârziat să apară. Datele oficiale evidențiază faptul că, în 2011, la numai un an de la înființare, cifra de afaceri înregistrată de Grupul de producători Prodleg Farm a fost de 1.856.634 lei. Veniturile totale s-au ridicat la suma de 2.042.589 lei, în timp ce cheltuielile au fost de 1.970.657 lei.

Din această situație a rezultat un profit net de 60.421 lei. Grupul de producători Prodleg Farm va trebui să primească de la stat 17.000 de lei, reprezentând 10% din valoarea totală a producției-marfă livrate în cursul anului trecut. Așa cum prevăd reglementările legale.

La vârsta pe care o are, tânărul Ionuț Păiș este un om optimist. Nici nu poate fi altfel! Privește viitorul cu multă încredere: „în ciuda tuturor greutăților, avem nădejdea că vom izbândi. Prin efort, perseverență și performanță, sunt convins că grupul nostru de producători are șansa și va reuși să-și ducă proiectele de viitor până la capăt”.


BAZINUL LEGUMICOL BĂDĂLAN


În bazinul legumicol din zona Bădălan, situat în imediata vecinătate a municipiului Galați, există șase grupuri de producători - din cele 34 de forme asociative înregistrate în sectorul național de legume-fructe -, recunoscute preliminar de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în conformitate cu Regulamentul CE nr.1234/2007 și Ordinul Ministrului nr. 694/2008 din 17.01.2012.

Acestea sunt următoarele: SC Agroleg Grup SRL, SC Brateșleg Grup SRL, SC Prodleg Farm SRL, SC Dinamic Leg SRL, SC Agriter Grup SR și SC Axerom Grup SRL.

Toate aceste structuri asociative ale producătorilor de legume derulează europroiecte ce depășesc ca valoare 10 milioane de euro, îndeosebi pentru realizarea spațiilor de depozitare a producției de legume obținută pe terenurile de baltă, acolo unde altădată se întindeau apele lacului Brateș.

Producțiile bune obținute de la an la an de către legumicultorii gălățeni din “fabrica de legume” a bazinului Bădălan sunt puse la adăpost în noi și moderne capacități de depozitare cu atmosferă controlată, ce, în final, vor însuma în jur de 20 de mii de tone.

Vizualizat: 2072 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
mai e faza cu TVA-ul
|
08. 27, 2015. Thursday 13:17
cheltuiala e cu tva, venitul fara
1.
profit sau munca voluntara?
|
08. 16, 2013. Friday 21:59
daca 1ha ceapa =15000lei pana la recoltare,atunci 20t/ha ori 0,7lei/kg=14000lei ori o suta ha ceapa=pierdere 100 000 lei rezulta ca ori sunt prosti ori fac afaceri proaste si atunci de unde au bani pentru cultura urmatoare?????!!!!!!!!!!!!!!
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?