Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

În atenție, apa și solul

Publicat: 28 februarie 2017 - 20:32
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În ultimul timp, tot mai multe companii din segmentul de protecție a plantelor avertizează fermierii cu privire la calitatea apei pentru irigații și la tratamentele fitosanitare. În acest an, Alcedo a introdus în serviciile sale și analize privind apa, alături de cele pentru sol. 

Seria de simpozioane Alcedo din acest an a început pe 25 ianuarie la București, eveniment la care au participat peste două sute de fermieri. Douăzeci dintre aceștia au fost invitați și la Herești, județul Giurgiu, să viziteze laboratorul de analize agrochimice și să discute cu reprezentanții tehnici ai Alcedo.
Prezentarea portofoliului de produse și a noutăților a fost o parte importantă a evenimentului, însă accentul s-a pus pe necesitatea efectuării analizelor de sol și de apă, pe modul în care se pot preleva probele și pe posibilitățile de alegere a produselor și culturilor potrivite tipului de sol deținut. „Dați bani pe genetică înaltă, pe fertilizante, pe produse scumpe. Dar planta este ca un atlet, nu se poate atinge potențialul genetic dacă nu este hrănită cum trebuie. Iar fertilizarea depinde și de mediul de cultură”, a spus Emilian Tudor, șeful laboratorului de analize agrochimice Alchimex de la Herești.

Vicentiu CremeneanuClick pe poza pentru galerie!

Apa - factor determinant pentru reușita tratamentelor
„Calitatea apei influențeză confortul fiziologic al plantelor, solul, mai ales în spațiile protejate, și cel mai important, influențeză foarte mult calitatea tratamentului fitosanitar. Sunt destul de dese situațiile în care apa are ioni toxici, precum sodiu sau clor. În plus, anumite calități ale apei pot influența eficiența fertilizării. Cunoașterea apei și ameliorarea ei extinde foarte mult durata de utilizare a instalațiilor”, a spus Emilian Tudor.
Prin acest serviciu, sunt analizați 32 de parametri, care acoperă toate aspectele legate de calitatea apei: salinitate, principalii anioni și cationi și raportul lor, ionii toxici și cei nutritivi, pH, duritate și alcalinitate, indici de echilibru chimic, limpiditate, culoare. Se interpretează toți parametrii și modul în care influențează.

Solul - prieten sau dușman în agricultură?
Chiar dacă sunt mai vechi în portofoliul Alcedo, analizele de sol sunt încă neluate în calcul de mulți fermieri. „Cei mai mulți bani se duc pe îngrășăminte, or, dacă nu știm ce avem în sol, nu putem să optimizăm activitatea din fermă. Făcând analizele, evităm risipa și se mărește eficiența activității. Solul este un partener important și este bine să îl cunoaștem, mai ales că fertilizarea poate deveni un dușman dacă este prost folosită. Primul avantaj al analizelor de sol este că folosim în mod eficient îngrășămintele, evităm risipa de bani, reducem sau optimizăm costul pe fertilizanți. Optimizăm acel cost pe care nu-l vedem, dar care se raportează la cât pierdem din producție pe folosirea nerațională sau greșită a îngrășămintelor”, a argumentat Emilian Tudor.
Din 1.500 de probe de sol primite de la fermieri, la Herești, numai 20% aveau un pH cuprins între 6,3 și 7,3, iar 39% erau în diferite stadii de acidifiere a solului.
Modul în care se prelevă o probă de sol este cel mai important pentru relevanța analizei. O probă medie trebuie să fie de pe aproximativ 10 ha, la sfârșitul culturii premergătoare, imediat ce umiditatea solului permite. Se obțin informații despre conținutul de humus, echilibrul acido-bazic, indicatori de salinitate, azot, fosfor, potasiu, magneziu și calciu, textura solului, se face interpretarea informațiilor și se fac recomandări de fertilizare bazate pe calitățile solului, pe cultură și producția dorită.

Sfaturi iscusite și produse fabricate în România
Portofoliul de produse a fost prezentat pe fiecare cultură în parte. Toate produsele sunt fabricate în România, la Alchimex, membră a grupului Alcedo. În portofoliul companiei Alchimex sunt 27 de produse din toate categoriile biologice. „Conform unui studiu Kleffmann din 2015, produsele fabricate de Alchimex acoperă 6,05% din totalul suprafeței tratate, suntem pe locul 6 în topul firmelor de profil. La Alcedo anticipăm nevoile fermierilor, oferindu-le cele mai bune soluții, promovăm agricultura echilibrată și respectăm puterea pământului”, a declarat Vicențiu Cremeneanu, vicepreședintele Alcedo.
În portofoliul firmei au intrat anul acesta: fungicidul Reveller și erbicidele Ceredin Forte 464 SL Meristo, Starane 250 EC și Vector. „Erbicidul Vector are formularea Dow AgroSciences, dar fabricat în România la Alchimex. Este pentru culturile de păioase și poate fi activ și la temperaturi mai scăzute. Dacă avem o primăvară răcoroasă și grâul este până la două internodii, putem aplica acest erbicid cu doza omologată. Ceredin Forte 464 SL este foarte bun, dar cu o fereastră scurtă de aplicare, până la 4-6 frunze ale culturii de porumb. După această fază, poate apărea fitotoxicitate, care duce și la reducerea producției”, a explicat Vicențiu Cremeneanu.

 Emilian Tudor

Emilian Tudor: „Solul acid este lipsit de nutrienți importanți: potasiu, calciu, magneziu. El devine toxic, cu cât scade pH-ul, crește solubilitatea aluminiului. O soluție este nitrocalcarul sau, o dată la câțiva ani, se poate face o amendare calcaroasă. Probleme apar la rapiță când se administrează sulfatul de amoniu, situație în care apare o reacție acidă, iar planta nu beneficiază de surplusul de sulf. 100 kg de sulfat de amoniu se neutralizează cu 180-190 kg de carbonat de calciu. Este un îngrășământ foarte bun, cu puțin balast, dar nu poate fi folosit pe soluri acide”.

 

CALITĂȚILE SOLULUI ȘI FERTILIZAREA
Pentru a exemplifica mai bine legătura dintre calitățile solului și fertilizare, specialiștii Alcedo au arătat principalele probleme, atât pe solurile alcaline, cât și pe cele acide. „Plantele preferă soluții ușor acide, care sunt ușor metabolizate de plante. Acolo unde este pH alcalin, este bine să administrăm fertilizanți foliari. Administrând fertilizanți pe bază de fosfor în solurile alcaline, îngreunăm și mai mult situația și se blochează și acțiunea azotului. pH-ul alcalin încurcă situația și la tratamentul la sămânță. Din cauza alcalinității, se neutralizează efectul insecticidelor. În plus, la soluri alcaline se blochează fierul, fosforul, manganul”, a declarat Marian Butoianu, reprezentant tehnic Alcedo.
• Grâul preferă un sol cu pH între 5,5 și 6,5, iar orzul și orzoaica un pH între 5,5 și 7,5.
Excesul de azot aduce inițial o sensibilitate la frig a plantelor. Pe solurile sărace, este necesar aportul de sulf și de magneziu.
• Porumbul are nevoie de un pH între 5,5 și 7,5 și este recomandată utilizarea fertilizanților microgranulați concomitent cu semănatul. Are o sensibilitate ridicată la carența de zinc, în special la solurile alcaline. Răspunde bine la fertilizarea cu uree pentru solurile nu foarte acide.
• Floarea-soarelui preferă valori ale pH-ului solului între 6,5 și 7,5, este foarte sensibilă la carența de sulf, fosfor și molibden. Răspunde bine la fertilizarea cu sulf, în special pe solurile cu conținut redus de materie organică.
• Rapița preferă solurile cu un pH de 7-8, răspunde bine la fertilizarea cu sulfat de amoniu pe solurile cu pH optim, dar nu și pe cele ușor acide.
• Mazărea preferă solurile cu pH între 7 și 8, iar pe solurile acide, sursa preferată de azot este nitrocalcarul. Pe solurile cu pH sub 5 se impune amendarea calcaroasă de urgență.
• Soia valorifică bine solurile cu pH între 6,5 și 7, iar pe solurile cu pH sub 5 se impune, de urgență, amendarea calcaroasă.
• Lucerna preferă solurile cu pH între 6,5 și 8. Pe solurile cu pH sub 5 se impune amendarea calcaroasă, de urgență, iar sursa preferată de azot este nitrocalcarul.


Articol publicat in revista Ferma nr. 3 (186) din 15-28 februarie 2017

 

 

 

 

 

 

 

Vizualizat: 852 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?