Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

În atenția cultivatorilor de porumb: buletin de avertizare pentru Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera

Publicat: 16 august 2020 - 21:09
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Se înregistrează zbor intens al fluturilor de Ostrinia nubilalis – Generația a II-a (sfredelitorul porumbului) și Helicoverpa armigera – Generația aII-a și a II-a (omida fructificațiilor)

Buletin de avertizare helicverpa armigera_b

Dacă sunteți în zonele de vest, sud și est ale țării, aplicați tratamentul cu insecticide în următoarele 5-7 zile ( 17-23 august) pentru combaterea celei de a doua și respectiv celei de a treia generații de Helicoverpa armigera.

Evoluția capturilor fluturilor de Helicoverpa armigera 28 iulie – 11 august 2020, vest_b

Evoluția capturilor fluturilor de Helicoverpa armigera (generația a II-a)  în perioada 28 iulie – 11 august 2020, în zona de vest a țarii

Capturi cumulative VEST_b

Evoluția capturilor fluturilor de Helicoverpa armigera (generația a III-a)  în perioada 28 iulie – 11 august 2020, în zonele de sud și est ale țarii

Capturi cumulative SUD si EST_b

Dacă sunteți în zonele de vest, sud și sud-vest ale țării, aplicați tratamentul cu insecticide în următoarele 5-7 zile ( 17-23 august) pentru combaterea celei de a doua generații de Ostrinia nubilalis.

Evoluția capturilor fluturilor de Ostrinia nubilalis în perioada 28 iulie – 11 august 2020 sud_b

Evoluția capturilor fluturilor de Ostrinia nubilalis generația a II-a,  în perioada 28 iulie – 11 august 2020, în zona de sud

Capturi cumulative SUD_b

Evoluția capturilor fluturilor de Ostrinia nubilalis generația a II-a,  în perioada 28 iulie – 11 august 2020, în zona de vest

Capturi cumulative VEST 1_b

Evoluția capturilor fluturilor de Ostrinia nubilalis generația a II-a,  în perioada 28 iulie – 11 august 2020, în zona de sud-vest

Capturi cumulative SV_b

FMC România a amplasat pe întreg teritoriul țării peste 430 capcane (clasice și automate, pe bază de feromoni) în aproximativ 80 puncte de monitorizare. Valorile rezultate din citirea capcanelor sunt introduse în aplicația EVALIO® Agrosystems, după ce acestea sunt validate de către specialiștii FMC și cercetătorii entomologi de la INCDA Fundulea și SCDA Lovrin.

Helicoverpa armigera 3 (2)_b

 • La emiterea prezentului buletin de avertizare s-a ținut cont de cele trei criterii: biologic, fenologic și ecologic.
 • Primii adulți de Ostrinia nubilalis - generația II au fost observați la sfârșitul lunii iulie, în perioada 01-07 august s-a observat zbor continuu al acestora, iar în intervalul 7-11 august s-a atins curba maximă de zbor în majoritatea punctelor de monitorizare.
 • Pentru dăunătorul Helicoverpa armigera se suprapune atacul generației a II-a (larve în stadii avansate), cu zbor timpuriu din generația a III-a și chiar primele ponte depuse și larve în stadiul I de dezvoltare. În zona de vest a țării este prezentă generația a II-a a dăunătorului Helicoverpa armigera, în timp ce în partea de sud-est a țării întâlnim deja generația a III-a.  În partea de sud-est a țării s-a observat zborul foarte timpuriu al generatiei I a Helicoverpa armigera (luna mai), însă în acel moment nu se intrunea criteriul fenologic pentru cultura de porumb, astfel încât să fie emis un buletin de avertizare.
 • Hibrizii de porumb tardivi sunt predispuși la atacul dăunătorilor. Acele culturi care la sfârșitul lunii iulie - începutul lunii august sunt verzi, unde polenizarea este în toi sau unde mătasea este încă verde, sunt preferate de dăunător pentru depunerea pontelor.
 • Datorită condițiilor de climă specifice din zona dumneavoastră, înainte de a aplica tratamentul vă recomandăm să vizitați culturile de porumb, în vederea identificării stadiului de dezvoltare al dăunătorului.

 

Recomandările FMC pentru combaterea chimică a Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera


Coragen®  

 • Coragen®  este sistemic și combate dăunătorii în toate stadiile de dezvoltare: ouă, larve și adulți;
 • este eficient și la temperaturile ridicate din timpul verii de până la 33-34°C;
 • este rezistent la spălare, dacă precipitațiile survin la mai mult de 2 ore după tratament;
 • este selectiv și protejează entomofauna utilă, refăcând echilibrul natural dintre prădători și paraziții dăunătorului;
 • momentul optim de aplicare este de la depunerea pontei până în primele două zile de la eclozare (larve neonate);
 • datorită activității ovi-larvicide excelente, Coragen® previne pătrunderea larvelor în tulpină sau în știuletele de porumb și reduce pagubele cantitative și calitative determinate de atacul Helicoverpa armigera și Ostrinia nubilalis în culturile de porumb;

 

Avaunt® 

 • Avaunt® asigură o protecție excelentă a culturii tratate și are un efect puternic asupra ouălelor și larvelor de lepidoptere în toate stadiile de dezvoltare;
 • Acționează prin contact și ingestie, iar după ce pătrunde în organismul dăunătorului produce un efect neurotoxic ireversibil;
 • Nu este influențat de temperaturile ridicate din momentul aplicării (optimul aplicării 22-34⁰C);

 

Insecticidele Avaunt® și Coragen® pot fi achiziționate din rețeaua națională de distribuție autorizată. Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați reprezentantul local al FMC România sau să accesați site-ul companiei: fmcagro.ro 

 Helicoverpa armigera 2 (1)_b


De ce este important să combatem dăunătorii Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera?


Helicoverpa armigera (omida fructificațiilor) este un dăunător polifag extrem de periculos, răspândit în toate regiunile țării, care prezintă 2-3 generații de adulți pe an și care poate provoca pagube însemnate culturii de porumb. Helicoverpa armigera prezintă generații suprapuse și este dificil uneori să se determine numărul de generații finalizate. De obicei, generația I de Helicoverpa armigera apare în luna mai-început de iunie, moment în care nu se întrunește criteriul fenologic la porumb (fenologia plantei: stadiul de mătăsit-ieșirea paniculului) pentru atacul dăunătorului și aplicarea tratamentului. La generația a II-a, larvele din primele două stadii de dezvoltare se hrănesc cu aparatul foliar, mătasea și paniculul plantelor de porumb, iar din stadiul al treilea pătrund în interiorul ştiuleţilor de porumb.

ou - larva - adult Helicoverpa armigera_b

Odată intrate sub pănuşe, combaterea larvelor devine greoaie şi costisitoare. În urma atacului, se instalează o serie de ciuperci din genul Fusarium spp. sau Aspergillus flavus, care contaminează boabele de porumb cu micotoxine (exemplu: aflatoxina) şi astfel acestea devin toxice pentru alimentaţia umană şi animală. O recoltă contaminată cu micotoxine va fi greu sau chiar imposibil de valorificat.

Helicoverpa armigera evolutie_b

Ostrinia nubilalis (sfredelitorul porumbului) este un dăunător polifag periculos, care poate afecta serios cultura de porumb.

La început, larvele consumă din frunze (atacul în primele faze), iar apoi sapă galerii în tulpina plantelor de porumb. Acest lucru determină frângerea tulpinilor de la punctul de atac sub greutatea știuleților sau a vântului, reduce capacitatea de nutriție a plantelor și toleranța la secetă.

Vizualizat: 1165 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?