Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

În 2010 exportăm cereale, în 2011 le vom importa

Publicat: 17 ianuarie 2011 - 13:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

România va exporta circa 1,7 milioane tone de grâu  în acest an, dar va fi nevoită să importe o cantitate de circa 700.000 tone în prima parte a anului viitor, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu

Click pe poza pentru galerie!

Reprezentanţii agricultorilor anunţă că situaţia este una destul de neplăcută şi spun că ei au cerut limitarea exporturilor, dar reprezentanţii Ministerului au combătut ferm o anumită limitare a comerţului cu cereale către extern.

Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli, anunţă că România se va afla într-o situaţie extrem de dificilă din cauza acestor importuri: „De 2-3 luni am tot anunţat că producţia reală de grâu a fost în România de 3,6 milioane de tone, din care 60% au plecat la export. Este total greşit! Trebuia să procedăm la fel ca şi Ungaria, Ucraina, Rusia, să punem limitări la export.

Am exportat 1,5-1,6 milioane de tone, iar 800 de mii de tone vor fi folosite pentru sămânţă. Rămân aproximativ un milion de tone pentru consum, când se ştie că România are un necesar de consum de două milioane de tone. Deci, va trebui să importăm”, ne-a declarat Matei. Desigur, importurile se vor efectua la alte preţuri, mai mari, iar acestea se vor reflecta pe piaţă, grâul pentru consum urmând să fie mai scump.

Probleme vor fi şi la recolta de anul viitor. „Doar 70-80% din suprafaţa totală a fost însămânţată. Din 2,1 milioane hectare au fost folosite doar 1,75-1,8 milioane de hectare. Nu vremea este de vină pentru această situaţie, de vină este lipsa finanţărilor. Da, toată lumea spune că s-a vândut scump, dar preţul motorinei a crescut, îngrăşămintele la fel.

Sămânţa va fi scumpă, iar omul va folosi ce are prin pod, din cauză că de la 0,7 lei s-a ajuns la 2 lei kilogramul, ceea ce e enorm!”, a precizat liderul FNPAR.

 

Tabel preţuri cereale RomaniaClick pe poza pentru galerie!


Preţuri în creştere la cereale

Achizitorii români de pe piaţa cerealelor anunţă creşteri accentuate ale preţurilor. Având în vedere perioada din an în care ne aflăm, cantitatea de porumb disponibilă pentru contractare a scăzut semnificativ. „Este de aşteptat ca în perioada următoare contractarea la porumb să fie oprită, din cauza lipsei produsului.

Contracte de achiziţie s-ar putea să mai fie semnate la sorg”, ne-au declarat oficiali Smithfield. La grâu, creşterile au fost de la 700-710 la 780 de lei, în timp ce la porumb, creşterea a fost de la 600-670 până la 740 de lei pe tonă.

Taxare inversă la cereale

Autorităţile române caută soluţii pentru combaterea evaziunii fiscale care se manifestă pe piaţa agricolă, cu precădere pe cea a cerealelor. În prezent se poartă discuţii cu autorităţile europene despre posibilitatea de a aplica taxarea inversă la cereale.

Producătorii au fost cei care au lansat iniţial această idee, chiar dacă sistemul oferă o „capcană”, după cum ne-a spus Viorel Matei, preşedinte FNPAR: „La taxarea inversă agricultorii, cei din prima verigă a lanţului, plătesc 24% TVA, banii ajung la buget, dar recuperarea se face foarte greu. Iar acei bani nu mai sunt la producător ci la stat, deci fermierul nu mai dispune de fonduri”.

Vizualizat: 859 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!